Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan
-- ULTIMA ORA:
 16 martie, 15:44 
Curtea de Apel Bucuresti a admis, astazi, propunerea procurorilor de arestare a omului de afaceri Sever Muresan, ridicat in baza unui mandat emis de autoritatile franceze. Instanta romana a emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, relateaza Realitatea Tv.
Potrivit cererii de arestare provozorie in vederea extradarii a lui Sever Muresan, acesta ar fi membrul unui grup infractional, care ar fi ordonat uciderea unui finantist elvetian. Impotriva lui Sever Muresan ar sta marturiile a doua persoane, retinute pe teritoriul Frantei.
Autoritatile franceze au cerut extradarea omului de afaceri Sever Muresan, retinut, ieri noapte, in baza unui mandat emis de un judecator din Lille, care a deschis o ancheta in urma reclamatiei unui bancher elvetian.
Potrivit unor surse din Politie, Peter Rolf Gemrig - fost administrator al filialei de la Bucuresti a Societatii financiare elvetiene Diskont und Effekten, patronata de Sever Muresan - ar fi reclamat faptul ca romanul ar fi ordonat uciderea sa.
Peter Rolf Gemrig este cel care a fost prins in octombrie 1996, de catre politistii bucuresteni, impreuna cu reprezentanti ai organizatiei umanitare "Salvati copiii", in timp ce intretinea raporturi sexuale, intr-un apartament inchiriat pe strada Ion Cimpineanu, cu un adolescent de 17 ani. In locuinta se mai afla un copil al strazii, in virsta de 15 ani, din judetul Braila.
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti l-au ridicat, ieri seara, pe omul de afaceri Sever Muresan de pe o terasa din Parcul Herastrau, in baza solicitarii transmise de autoritatile franceze in 14 martie.
Pe numele lui Muresan este emis din 6 februarie un mandat de arestare international, sub acuzatiile de tentativa de omor, spalare de bani, fals si uz de fals si fals de moneda, fapte petrecute pe teritoriul Frantei in cursul anului 2005.
Retinerea lui Muresan a survenit unei informari potrivit careia omul de afaceri roman a fost implicat intr-un grup infractional organizat, comandand uciderea unui cetatean elvetian.
Numele lui Sever Muresan a fost implicat si in devalizarea Bancii Dacia Felix
Tribunalul Constanta l-a achitat, la sfarsitul lunii ianuarie 2005, pe fostul actionar majoritar al Bancii Dacia Felix (BDF), Sever Muresan, precum si pe fostul director al bancii, Mircea Horia Hossu, in procesul intentat de Eurom Bank (fosta BDF), obligandu-i insa la plata unor sume totalizand cateva zeci de milioane de dolari. Instanta a considerat ca cei doi se fac vinovati de comiterea unor infractiuni, dar a constatat ca aceste fapte sunt prescrise.
In 9 mai 2003, Judecatoria Constanta i-a achitat pe Sever Muresan si pe fostul director al bancii, Mircea Horia Hossu, in procesul intentat de Eurom Bank. Decizia Judecatoriei Constanta a fost atacata de procurorii constanteni in apel la Tribunalul Constanta.
Sever Muresan a fost acuzat de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, iar Mircea Horia Hossu de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu.
De altfel, in noiembrie 2000, Muresan a fost condamnat de Curtea Corectionala din Geneva la trei ani si jumatate de inchisoare si la cinci ani de interdictie in Elvetia, intr-un caz de escrocherie in valoare de 25 de milioane de dolari in detrimentul BDF. Sever Muresan a fost acuzat ca a deturnat, in beneficiul sau, in special cu complicitatea unui bancher roman si a societatilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF.
In martie 2004, Sever Muresan a fost condamnat in Franta la 18 luni de inchisoare, pentru sustragere voluntara de la plata impozitelor. Procesul penal care s-a judecat la Dijon, in Franta, a inceput in urma unei sesizari semnate de partenerii romani, actionari sau directori la prima banca privata a Romaniei, Dacia Felix.
REACTII LA CALD
Andrei GHICIUSCA, redactor Departament Investigatii:
"Se pare ca dupa ce a scapat de instantele romanesti, Sever Muresan va trebui sa dea acum socoteala in fata autoritatilor straine. Ramane de vazut ce va hotari instanta franceza, daca acesta va fi in cele din urma extradat."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-21
 16:06 
Romani, vi se pregateste ceva  2007-03-16
5 comentarii
 15:11 
Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi"  2007-03-16
 15:04 
''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay  2007-03-16
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00877 sec.