Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Chisinaul refuza deschiderea consulatelor romanesti
 15 martie, 15:59 
Basescu si Voronin, pe vremea cand cazusera de acord pentru deschiderea consulatelor
Autoritatile Republicii Moldova au retras nota prin care acceptau deschiderea la Balti si Cahul a unor Birouri temporare de vize pentru cetatenii moldoveni. Deschiderea celor doua consulate fusese initial convenita cu presedintele Vladimir Voronin, in timpul vizitei presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la Chisinau, la inceputul anului. In Republica Moldova, atat oameni politici, cat si oameni de rand acuza puterea ca actioneaza impotriva intereselor cetatenilor moldoveni, informeaza agentiile de presa de peste Prut.
Saptamana trecuta, inainte sa trimita Nota oficiala cu privire la refuzul inaugurarii consulatelor, ministrul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, declarase ca deschiderea acestor consulate nu mai este necesara, fara sa-si argumenteze afirmatia. Ministerul de Externe nu a primit o notificare oficiala de la Chisinau referitoare la consulatele pe care Romania vrea sa le deschisa la Cahul si Balti prin urmare procedurile continua, a declarat, ieri, fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu. "N-am primit inca o notificare oficiala a faptului ca Republica Moldova ar considera inutila deschiderea acestor consulate", a spus el. Ungureanu a adaugat ca Romania continua demersurile pentru deschiderea acestor consulate si este in proces de a cumpara imobilele care vor intra in patrimoniul statului roman.
Anuntul autoritatilor de la Chisinau vine la numai o zi dupa ce ministrul de Interne de la Bucuresti, Vasile Blaga, explica in fata comisiilor parlamentare de politica externa situatia centrelor de acordare a vizelor europene pentru cetatenii din Republica Moldova. Blaga preciza ca Romania doreste deschiderea celor doua noi consulate pentru ca singurul centru, deschis de Ungaria la Chisinau, nu ar putea acorda decat 20 de mii de vize pe an, in timp ce solicitarile sunt mult mai numeroase.
Moldovenii sunt nemultumiti
Directorul Institutului de Politici Publice din Chisinau, Oazu Nantoi, considera ca actuala guvernare de la Chisinau este incapabila sa asigure o evolutie stabila a raporturilor dintre Republica Moldova si Romania. El crede ca aceasta situatie s-ar putea schimba abia dupa alegerile generale din 2009. ''Depunandu-si actele pentru cetatenia romana, moldovenii doresc sa evadeze din inchisoarea falita a statalitatii moldovenesti, condusa de Vladimir Voronin. Vrand sa retuseze acest faliment, Voronin face declaratii stupide antiromanesti. Nici clasa politica de la Bucuresti nu da dovada de profunzime in ceea ce priveste perceperea proceselor interne din Republica Moldova'', a afirmat, pentru Infotag, Oazu Nantoi, preluat de Rompres.
In aceeasi ordine de idei, presedintele Aliantei ''Moldova Noastra'', Serafim Urecheanu, a declarat, potrivit BBC, ca Guvernul de la Chisinau, prin recentele atacuri concertate impotriva Romaniei, si-a pierdut credibilitatea, atat pe plan extern, cat si pe plan intern.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Deschiderea consulatelor romanesti de la Cahul si Balti a fost hotarata in urma intalnirii dintre presedintii Voronin si Basescu - deci la cel mai inalt nivel posibil. Nota din partea Ministerului de Externe de la Chisinau cu privire la anularea acestei decizii nu poate fi o hotarare a ministrului Stratan - este o hotarare care ii apartine lui Vladimir Voronin. Voronin incearca in aceasta perioada sa elimine orice fel de prezenta romaneasca in stanga Prutului - de fapt aceasta a fost politica pe care o practica de cand a venit la putere in 2001. Faptul ca 1.000.000 de cetateni aflati sub obladuirea lui vor sa-l paraseasca l-a iritat la maximum pe presedintele de la Chisinau si de aici au rezultat toate atacurile impotriva Romaniei - mergand pana la incalcarea unui acord avut cu presedintele Basescu''.
 Afisari: 140  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de apostu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-21
 16:01 
Pazea, coloana, neamule!  2007-03-15
4 comentarii
 15:58 
Demonstratie la Budapesta impotriva premierului Ferenc Gyurcsany  2007-03-15
 15:57 
50 de ani de la moartea lui Brancusi  2007-03-15
 15:56 
The Queen (Regina)  2007-03-15
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00950 sec.