Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Santion: Blaga a facut presiuni asupra mea pentru stoparea unor anchete
Demisiile se tin lant la Directia Generala Anticoruptie
 14 martie, 15:27 
Marian SANTION (foto: Rompres)
Eugen Manea, unul dintre adjunctii aflati in subordinea fostului sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si-a anuntat demisia, afirmand ca asupra sa au fost facute presiuni, "atat sub aspect logistic, cat si sub aspectul activitatii desfasurate". Hotararea lui Manea a fost anuntata astazi, in cadrul sedintei Comitetului Strategic al DGA, intrunit pentru audierea sefului demisionar al institutiei, Marian Santion, si pentru lamurirea situatiei de criza inregistrata in cadrul acestei structuri. Santion a declarat ca asupra sa si a conducerii DGA au fost facute "presiuni si amenintari" din partea unor oficiali ai Ministerului de Interne, inclusiv din partea ministrului Vasile Blaga, care ar fi intervenit telefonic in vederea stoparii unor anchete. "Sunt investigate de DGA si unele persoane prezente in sala", a mai declarat Santion.
Marian Santion: DGA a fost condusa in mod voit intr-un blocaj institutional
In cadrul sedintei de azi, Marian Santion a cerut Corpului de control al Guvernului sa faca verificari atat la DGA, cat si la Ministetul de Interne (MAI), afirmand ca, in perioada in care s-a aflat la conducerea DGA, a avut in lucru dosare de verificare a unor posibile acte de coruptie cu privire la mai multi secretari de stat si chestori din MAI, inclusiv directorul de cabinet al ministrului Vasile Blaga. "Au fost si sunt investigate si persoane aflate la comanda MAI. Sunt investigate de DGA si unele persoane prezente in sala", a spus Santion.
Procurorul Santion, fost sef al Directiei Generale Anticoruptie, a fost audiat de Comitetul Strategic al DGA, in urma solicitarii formulate de reprezentantii societatii civile, membri in comitet, cu rolul de a monitoriza modul in care se desfasoara lupta anticoruptie in MAI.
Blaga: "Sa te duci dracului ca nu a inceput lumea asta cu tine"
Vasile Blaga (foto: Lucian Curelariu, ZIUA foto)
Santion a declarat ca ministrul de Interne Vasile Blaga ar fi facut el insusi presiuni telefonice asupra sa intr-o discutie pe care a avut-o cu acesta.
"Da! Mi-a spus la telefon pe cazul cu Jandarmeria (generalul Costica Silion -seful Jandarmeriei Romane-n.r.)", a afirmat Santion, citat de Mediafax.
Acesta a fost contrazis de chestorul Virgil Ardelean, seful Directiei de Informatii si Protectie Interna a MAI, care i-a spus ca a fost de fata, langa ministrul Vasile Blaga, la momentul la care acesta vorbea la telefon cu Marian Santion.
"V-a spus sa manifestati etica necesara in ancheta", i-a spus Ardelean lui Santion.
Cu o voce ferma, procurorul Santion a replicat: "Mi-a spus: "Lasa-l in pace. Sa te duci dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine".
In interventia sa catre Santion, Ardelean i-a mai reprosat acestuia faptul ca "a dat bir cu fugitii".
Raspunzand unei alte intrebari a lui Ardelean, Santion a precizat ca DGA a trimis Directiei Nationale Anticoruptie dosare ce vizeaza fapte ale unor chestori din MAI, iar acuzatiile "au trecut de faza de date si informatii".
Eugen Manea: "Am fost amenintat in legatura cu anumite anchete in curs"
Spusele fostului sef al DGA au fost confirmate, si mai mult, intarite de fostul sau adjunct, comisar-sef Eugen Manea, care anuntat ca demisioneaza in cadrul sedintei de astazi a Comitetului Strategic al DGA. Manea si-a explicat gestul prin faptul ca a fost amenintat direct si indirect cu privire la anumite anchete aflate in curs de desfasurare.
Intrebat de secretarul de stat din MAI, chestorul Anghel Andreescu, conducatorul sedintei de astazi, din partea cui s-au facut presiunile, Manea a raspuns sec: "Inclusiv din partea dumneavoastra".
Audierea s-a defasurat in prezenta reprezentantilor Ministerului Administratiei si Internelor, sedinta fiind prezidata de trei secretari de stat din cadrul MAI: Anghel Andreescu, Constantin Berechet si Mircea Toader. De asemenea, la sedinta au luat parte si reprezentanti din conducerea Corpului de control al ministrului de Interne, precum si reprezentanti ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna.
Santion va fi inlocuit de Irinel Paun
Marian Santion a demisionat pe 6 martie, invocand "motive personale", in aceeasi zi in care Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor a primit aprobarea de a verifica activitatea DGA. La sfarsitul lui ianuarie, procurorul Marian Santion a refuzat sa permita accesul Corpului de Control al ministrului sa-i verifice activitatea, pe motiv ca nu avea incredere in integritatea echipei, dupa cum a precizat ulterior.
Printre cei care formau echipa de control refuzata de Santion se afla si un ofiter, comisarul sef Constantin Rotaru, despre care unitatea condusa de Santion avea informatii ca a obtinut o locuinta de serviciu din fondul Ministerului Administratiei si Internelor declarand in fals ca nu detine si nu a detinut nici o proprietate, conform NewsIn.
Dupa ce a demisionat de la conducerea DGA, Santion si-a reluat activitatea in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Terorism din Parchetul General, de unde fusese detasat la DGA, in locul sau urmand sa fie numit fostul procuror sef al DNA, Irinel Paun.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Petrisor CANA, redactor Departament Investigatii:
" E primul mare scandal la nivelul conducerii MAI, unul in care seful DGA spune negru pe alb ca ministrul face presiuni pentru stoparea unor anchete. Asta in conditiile in care, DGA-ul este o institutie creata la solicitarea si pe banii UE. In plus, Blaga tine in brate tot cadrele fostului sistem. In mod normal, atat timp cat Vasile Blaga nu a tinut cont nici de opinia reprezentantilor UE, nici a ONG-urilor, el ar trebui sa-si dea demisa de onoare. "
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-21
 15:26 
Tariceanu cere sprijin pentru ANI, Macovei ii scrie scrisori  2007-03-14
 15:25 
Infractorii au trecut la atentate impotriva politistilor  2007-03-14
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.