Ziua Logo
  Nr. 3884 de marti, 20 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi"
 16 martie, 15:11 
Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu
Tensiunile dintre cei doi lideri de la varful politicii romanesti, presedintele Basescu si premierul Tariceanu, trec granitele presei autohtone. Situatia politica extrem de tensionata din Romania, cu contrele verbale si replicile taioase dintre cei doi au facut subiectul uneia dintre cele mai importante emisiuni de stiri ale BBC, "Europe Today". In doua interviuri separate, dar prezentate in acelasi context, BBC titreaza afirmatii dure, de tipul celei in care presedintele declara ca nu va fi "partenerul acelor politicieni care vor sa mentina sistemul creat dupa Revolutie". "Premierul a ajuns partener al fostelor structuri", a mai declarat seful statului. La randul sau, primul-ministru Tariceanu crede ca "presedintele va fi din ce in ce mai izolat" si ca, in opinia sa, "este pacat ca Romania n-a putut alege un alt fel de presedinte, cu o cultura politica solida". Cu toate acestea, aflat in vizita de lucru in Luxemburg, Traian Basescu a afirmat, in fata Camerei de Comert, ca in Romania nu se paote vorbi de o criza politica, ci doar de "dispute politice", care nu afecteaza activitatea institutiilor statului.
Va prezentam mai jos parti din interviurile celor doi, pe care le puteti accesa pe site-ul bbc: http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070315_europe_today_embargo_17_gmt.shtml
Traian Basescu: "Sistemul clientelar a fost mentinut si consolidat"
BBC: Disputa dintre dumneavoastra si premierul Tariceanu pare sa eclipseze tot restul. Nu e momentul sa se opreasca si sa continuati sa guvernati?
Traian Basescu: "Cred ca este una dintre realitatile generate de democratie. Timp de 50 de ani, in Romania a fost tacere. Acum, diverse oficialitati isi exprima opiniile in mod public. Poate ca n-o fac intotdeauna asa cum trebuie, dar avem dreptul la opinie".
BBC: Desigur, dar multi oameni gasesc nesanatoasa aceasta disputa. Ar vrea mai degraba servicii mai bune in sanatate, un sistem de educatie performant, mai multe locuri de munca. Si spun despre dumneavoastra si despre premier ca va comportati ca doi baieti care s-au luat la bataie in curtea scolii.
Traian Basescu: (rade) "Cateodata poate sa para asa. Dar, pe de alta parte, eu am sustinut prioritatile noastre reale. Daca verificati felul in care functioneaza institutiile - iar acesta a fost un punct fundamental al campaniei mele - veti vedea ca nimic nu s-a schimbat dupa alegerile din 2004. Le-am spus oamenilor ca aderarea la UE era prioritara, dar aceasta a fost doar o mica parte a activitatii guvernamentale in ultimii doi ani.
/.../
Guvernul, de pilda, are aceeasi structura pe care o avea in vremea administratiei PSD. La Ministerul Educatiei nu s-a facut nimic serios in vederea modernizarii. Am alocat mai multe resurse pentru infrastructura, dar reforma programelor de invatamant nu s-a facut. Nu s-a facut nimic semnificativ nici in privinta descentralizarii.
/.../
BBC: Dar de ce l-ati numit pe Calin Popescu Tariceanu in functia de prim-ministru, daca-l criticati atat?
Traian Basescu: "Asa a fost intelegerea de dinainte de alegeri: liberalii aveau sa nominalizeze premierul. Am colaborat foarte bine in primele sase luni, la finalul carora am ajuns amandoi la concluzia ca nu vom putea mentine pentru multa vreme majoritatea parlamentara. Am stabilit sa convocam alegeri anticipate. Era limpede ca altfel aveam sa pierdem majoritatea in Parlament - asa s-a si intamplat, iar soarta premierului depinde acum de PSD, pe care l-am atacat intens in cursul campaniei electorale.
Colaborarea dintre premier si Opozitie duce la blocajul reformelor despre care vorbeam. Nu pot negocia asta, caci nu mi-ar placea ca, la sfarsitul mandatului, Romania sa nu se fi modernizat.
As vrea sa explic de ce in ultimele luni activitatea Opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului. S-au intamplat doua lucruri: am trimis doua milioane de dosare ale Securitatii Consiliului care studiaza aceste documente si am condamnat crimele comunismului in decembrie 2006. Atunci, lupta dintre mine si fostele structuri a devenit fatisa. Din nefericire, premierul a ajuns un partener al structurilor cu pricina".
/.../
Calin Popescu-Tariceanu: Presedintele va fi din ce in ce mai izolat, lucru de care isi da seama
BBC: Presedintele va acuza direct de minciuna si de tolerare a coruptiei. Cum raspundeti?
Calin Popescu-Tariceanu: "Nu sunt surprins. Nu-mi spuneti, din pacate, o noutate. Presedintele trebuie sa inteleaga ca, intr-o republica parlamentara, are un rol bine definit de Constitutie. Ceea ce incearca sa faca de cand a fost ales este sa joace alt rol, dar Constitutia e foarte limpede din acest punct de vedere.
Mai mult, in ceea ce priveste neimplinirile Guvernului se poate pronunta numai Parlamentul, nu presedintele. Observatiile presedintelui sunt in intregime subiective, iar unele mai obiective sunt de gasit la Comisia Europeana.
/.../
Din nefericire, presedintele a adoptat o atitudine sanctionata deja de Parlament, care a declansat procedura de suspendare la adresa sa.
Presedintele se comporta, si nu-mi place sa spun asta, ca un sef de stat al unei foste republici sovietice. Nu asa se face politica in Uniunea Europeana - cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat".
/.../
BBC: Disputa cu presedintele nu distrage atentia de la aplicarea reformelor cerute de Uniunea Europeana?
Calin Popescu-Tariceanu: Fara indoiala. Disputa ia foarte mult timp, iar presedintele va fi din ce in ce mai izolat, lucru de care isi da seama.
A atacat Guvernul, Parlamentul, toate institutiile, incercand sa imparta scena politica in ingeri si demoni. In jurul Palatului Cotroceni exista insa companii din sectorul public acuzate de coruptie.
E pacat ca Romania n-a putut alege un alt fel de presedinte, cu o cultura politica solida..."
Basescu la Luxemburg: In Romania nu este o criza politica
In acelasi context al duelului de opinii a celor doi inalti responsabili, aflat intr-o vizita oficiala in Luxemburg, seful statului a dat astazi asigurari ca tara noastra nu trece printr-o criza politica. "In Romania nu exista o criza politica, ci o disputa politica", disputa care "nu afecteaza activitatea institutiilor statului". Afirmatia a fost facuta in fata membrilor Camerei de Comert din Luxemburg.
"Toate institutiile functioneaza. Nu avem o criza, ci o disputa politica care nu afecteaza economia. E adevarat ca Guvernul nu are o majoritate in Parlament, dar speram ca ne vom rezolva problema, iar credibilitatea Romaniei nu va fi afectata", a declarat seful statului, citat de RealitateaTV.
Cititi pe larg in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Margarita GEICA, redactor sef adjunct:
"Spectacolul s-a internationalizat. Daca tot am apucat sa intram in Uniunea Europeana, de ce sa nu ne dam in spectacol la "Europa astazi"? Trecand peste penibilul acestui "joc de societate", cred ca faptul ca presedintele si premierul sunt in tabere opuse are si parti bune dupa tacerea apasatoare din timpul guvernarii PSD. Razboiul dintre cei doi a dus la dezvaluirea unor acte de coruptie, prevenirea altora... Pe vremea lui Iliescu, gratie tovarasiei apropape perfecte dintre seful tarii si primul ministru nu rasufla decat foarte rar si vag cate ceva. "
Cristina STEFAN  
 Afisari: 102  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-20
 16:06 
Romani, vi se pregateste ceva  2007-03-16
5 comentarii
 15:44 
Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan  2007-03-16
 15:04 
''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay  2007-03-16
 Top afisari / comentarii 
 Traian Basescu a incalcat omerta (3814 afisari)
 "Iisus cel Negru" isi viola si ucidea discipolele (2703 afisari)
 Rusia acuza din nou Romania ca fura licente de armament (2364 afisari)
 Gugustiucul Elwis (2229 afisari)
 Dacii saboteaza autostrada (1995 afisari)
 Solutia e in Parlament, nu la Cotroceni (253 afisari)
 Stanculescu si Chitac ar putea scapa basma curata (79 afisari)
 Romanii, mosieri in Cosmos (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.