Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Loteria vizelor pentru moldoveni
 13 martie, 15:43 
Mircea Geoana (foto:Cristina NICHITUS)
Comisiile de politica externa din Camera Deputatilor si Senat au discutat, astazi, despre acuzatiile grave lansate saptamana trecuta de Republica Moldova la adresa Romaniei. Mircea Geoana, presedintele Comisiei senatoriale, a aratat ca in acest moment este o criza acuta si deschisa intre Bucuresti si Chisinau si a sugerat introducerea unui sistem de loterie a vizelor pentru cetatenii moldoveni.
La sedinta de audiere s-au prezentat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, directorii Razvan Ursu si Petrisor Dumitrescu de la Directia Europa Extinsa si, respectiv, Directia Afaceri Consulare din MAE. Mihai Razvan Ungureanu si ministrul Justitiei Monica Macovei nu s-au prezentat desi au fost invitati la audieri. In cadrul discutiilor, Mircea Geoana a aratat ca este un moment de criza in relatia bilaterala cu Republica Moldova si s-a declarat dezamagit de ''gestionarea amatorista'' a acestor relatii din partea autoritatilor. Totodata, i-a cerut reprezentantului MAE sa faca o informare privind modul in care diplomatul roman, presedintia si Guvernul au raspuns la declaratiile Chisinaului. ''Asa cum a spus si presedintele Traian Basescu, nu s-a schimbat nimic in politica Romaniei fata de Republica Moldova. In ultimii 16 ani au mai existat momente grele in relatia bilaterala, dar noi am continuat sa acordam un sprijin neconditionat'', a explicat Razvan Rusu. Acesta a explicat ca s-a luat nota de declaratiile presedintelui si premierului de la Chisinau dar s-a hotarat sa nu se reactioneze oficial. Directorul MAE a subliniat faptul ca seful statului nu a intampinat probleme la Consiliul European de primavara, Comisia Europeana manifestand un interes pe tema vizelor ''dar ca acordarea cetateniei intra in prerogativele fiecarui stat membru, iar consultarea pe care am avut-o cu oficialii europeni pe aceasta tema este facultativa, nu obligatorie''.
Liderul PSD a propus infiintarea "unui sistem gen Loteria vizelor" pentru acordarea de cetatenie romana moldovenilor. Potrivit lui Geoana, acest sistem "selecteaza tipul de calificare profesionala, functie de nevoile pietei muncii din Romania".
Mircea Geona in urma cu doi ani
Cu doi ani in urma, cu ocazia unor dezbateri prezidate tot de Mircea Geoana, cu tema ''Romania si Republica Moldova. Noi exigente in actualul context geopolitic'', liderul PSD avea o cu totul alta parere despre sprijinul ce trebuie acordat Chisinaului: ''Va rugam sa incercati sa ne dati, poate dupa audieri, un raspuns si daca aveti nevoie de sprijinul nostru pentru bugetul ministerului, pentru alocarea de resurse, caci probabil aveti dificultati financiare si ca sa va dau o mana de sprijin pentru ca nu am fost strain de aceste chestiuni si moldovenii incearca sa gaseasca o ambasada mai mare la Bucuresti si poate intr-un pachet, cum se zice mai modern, am putea sagasim o solutie; e obligatoriu sa avem o prezenta mai masiva. Federatia Rusa a facut cea mai mare ambasada din Europa in ultimii zece ani de zile, este la Chisinau si este o declaratie politica si strategica, asa ca sprijinim initiativa Ministerului de Externe. Am dori sa ne spuneti cum putem sa ajutam si noi si sa ne spuneti mai clar ce plan aveti''.
90% dintre cei care primesc cetatenie se duc in statele mai bogate ale UE
La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, democratul Vasile Blaga, a sustinut modificarea Legii cetateniei, prin eliminarea prevederii potrivit careia domiciliul pe teritoriul Romaniei, timp de patru ani, este obligatoriu pentru acordarea dreptului de cetatenie. ''Exista, de fapt, 500.000 de cereri olografe de cetatenie romana din Republica Moldova, dar aceste solicitari reprezinta familii, astfel ca, in realitate, se ajunge la cifra de 900.000 de posibile cetatenii ale persoanelor individuale. Apreciez ca doar 10% dintre cei care primesc cetatenie raman in Romania, restul se vor duce in statele mai bogate ale UE'', a aratat Blaga. Ministrul a mai spus ca a propus reprezentantilor statelor Schengen sa se alature Romaniei intr-un centru comun de vize la Chisinau. "Nu exista nici o concurenta intre Romania si Ungaria, asa cum s-a spus, pe centrele comune de viza la Chisinau. Cele doua centre sunt complementare", a continuat oficialul roman subliniind faptul ca, prin acordarea unui numar mai mare de vize, vor fi mai putine cereri de catetenie din partea moldovenilor si va scadea gradul de ''fortare'' a frontierei de vest a Romaniei.
Declaratiile Chisinaului
Guvernul de la Chisinau a afirmat, saptamana trecuta, in premiera, ca ''politicile Romaniei ameninta securitatea si stabilitatea nationala a Republicii Moldova''.
Intr-o declaratie a premierului Vasile Tarlev, Bucurestii sunt acuzati ca au exagerat intentionat numarul cererilor de cetatenie romana depuse de moldoveni, iar decizia presedintelui Traian Basescu legata de viitorul Centru European de Vize, gestionat de Romania, este considerata sfidatoare. Declaratiile recente ale conducerii Romaniei referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetateniei romane depuse de moldoveni si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt considerate de guvernul moldovean ''o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autoritatile Republicii Moldova pentru facilitarea si, in perspectiva, liberalizarea regimului de vize, ci si a deciziilor statelor membre ale UE''. Lipsa de dorinta a autoritatilor romane de a semna Tratatul de baza si pe cel de frontiera nu poate fi interpretata decat ca o confirmare a adevaratelor intentii pe care conducerea Romaniei le are - se mai arata in comunicatul Guvernului de la Chisinau, care nu accepta ca viitorul cetatenilor sai ''sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii''.
Totodata, Guvernul Republicii Moldova a facut apel la comunitatea internationala sa-si foloseasca influenta asupra Romaniei pentru ca aceasta sa-si readuca interesele in albia fireasca a unor relatii de buna vecinatate si intelegere.
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Ideea unei loterii a vizelor pentru Republica Moldova sper din tot sufletul sa ramana la stadiul de gluma. Problemele oamenilor din stanga Prutului sunt extrem de grave, este vorba de o situatie economica extrem de precara, de posibilitatea permanenta a reizbucnirii conflictului pe Nistru in conditiile in care separatistii de la Tiraspol au reactii din ce in ce mai dure. Viata in Republica Moldova nu este sub nici o forma o gluma. In aceste conditii ideea unei loterii a vizelor reprezinta pur si simplu o indepartare a Romaniei de responsabilitatea sa. Nu poate fi lasata soarta unor oameni la mana hazardului - mai ales daca avem in vedere istoria Romaniei''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 242  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Loteria ROMANILOR???   de Paveliu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-13
 15:55 
Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala
2 comentarii
 15:42 
DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00894 sec.