Ziua Logo
  Nr. 3876 de sambata, 10 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Voiculescu crede ca pe Tariceanu il paste suspendarea
 6 martie, 16:19 
Calin Popescu Tariceanu (foro: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Conservatorii, prin vocea liderului lor, Dan Voiculescu, l-au avertizat astazi pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca pana sambata se pregate�te o sesizare impotriva sa ce va fi depusa pana sambata la comisia prezidentiala cu cererea de suspendare a primului ministru. "Nu ma simt vizat de nici un dosar", a raspuns Tariceanu, aflat la Constanta, ziaristilor care l-au chestionat in privinta afirmatiilor lui Basescu facute la sedinta de bilant a Ministerului Public. Acesta mentionase existenta anumitor "dosare grele", care vor iesi in curand la iveala. "M-a mirat ca presedintele Basescu vorbeste de astfel de lucruri, in conditiile in care exista o separatie a puterilor in stat", a mai punctat sefului Executivului. "Premierului Tariceanu i se pregateste un dosar penal", titreaza "Jurnalul National" in editia sa de astazi, mentionand existenta unui "dosar mamut", de peste 60.000 de pagini, care "risca sa arunce-n aer scena politica". Dosarul in cauza se refera la neregulile din sistemul energetic, si il implica pe premierul Tariceanu, in calitate de fost ministru al Industriilor, in anul 1997. De altfel, serialul dezvaluirilor privind modernizarea Portilor de Fier II a inceput in urma cu cateva zile in paginile altor doua cotidiane centrale (Romania Libera, Evenimentul Zilei). Premierul Tariceanu, aflat la Constanta, a raspuns intrebarilor adresate de ziaristi ca "in spatele acestui dosar a fost PSD-ul, acum au venit alti tovarasi politici". In acelasi timp, conform Procurorului sef Daniel Morar, DNA a hotarat sa trimita dosarul la DIICOT, pe motiv ca "nu exista suspiciuni de fapte de coruptie in dosarul privind modernizarea Portilor de Fier II".
Tariceanu : Decizia privind retehnologizarea hidrocentralei a fost legala
"Nu ma simt vizat de vreun dosar. M-a mirat ca presedintele Basescu vorbeste de astfel de lucruri, in conditiile in care exista o separatie a puterilor in stat. Eu, ca prim-ministru, nu sunt informat de ce face Justitia. Nu cunosc de unde stie presedintele", a afirmat Tariceanu dupa o intalnire cu studentii Universitatii Ovidiu din Constanta.
Premierul a explicat ca in 1997, ca ministru al Industriilor, a decis sa retehnologizeze hidrocentrala de la Portile de Fier. "Ca ministru al Industriilor, in 1997 am luat decizia politica de a face retehnologizarea centralei de la Portile de Fier care reprezenta la vremea respectiva 20% din productia de energie a Romaniei si la care trebuia, dupa toate recomandarile specialistilor, inceputa reparatia, deoarece durata de viata expirase", a tinut sa explice Tariceanu.
Seful Executivului a mai afirmat ca decizia luata in 1997 pentru retehnologizarea Portilor de Fier a fost "legala juridic, necesara din punct de vedere politic si avantajoasa economic, deoarece plata proiectului era asigurata prin livrarea de energie electrica obtinuta ca surplus prin suplimentarea puterii instalate a agregatelor, ca urmare a modernizarii, si nu printr-un acord financiar din partea Guvernului sau a statului".
"Sunt surprins sa vad ca, in 2007, temele de campanie ale PSD cu care am fost atacat sunt reluate. Inseamna ca lucrurile s-au schimbat prea putin iar viziunea unora din Romania a ramas, din pacate, aceeasi. Ma refer la cei care se ocupa cu astfel de dosare", a mai adaugat Tariceanu.
Dan Voiculescu, PC: Se va cere suspendarea lui Tariceanu
Dan Voiculescu
Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, l-a avertizat public, cu putin timp in urma, pe premierul Tariceanu ca se pregate�te o sesizare impotriva sa care va fi depusa pana sambata la comisia prezidentiala cu cererea de suspendare a primului ministru.
Voiculescu a mai declarat ca "implicarea premierului intr-un dosar unde nu s-a gasit vinovatul" este "o incercare de manevra politica, pe care conservatorii nu o doresc" pentru ca, in cazul in care Basescu aproba suspendarea lui Tariceanu, criza politica din Romania s-ar adanci.
Morar, DNA: Dosarul Portile de Fier nu se refera neaparat la Tariceanu
Daniel Morar, procurorul sef al DNA, a afirmat ca nu exista un dosar care se refera strict la premierul Tariceanu, ci la modernizarea Hidrocentralei Portile de Fier. Morar a refuzat sa spuna daca premierul este vizat in vre-un fel sau altul, dar a precizat ca ancheta este in faza premergatoare urmaririi penale. "Dosarul a fost declinat catre DIICOT deoarece procurorii nu au constatat ca ar fi vorba despre coruptie", a declarat Morar.
Morar a precizat, la sedinta de bilant a Ministerului Public din aceasta dimineata, ca aceasta cauza face parte dintr-un dosar mai mare, in care se analizeaza aspecte ce tin de achizitiile publice facute de Hidroelectrica. El a adaugat ca doar partea care se refera la modernizarea hidrocentralei de la Portile de Fier II va fi trimisa la DIICOT, si ca, pana acum, procurorii nu au inceput urmarirea penala pe numele nici unei persoane in acest caz.
Campania Portile de Fier
"Romania libera" a scris despre povestea avariilor si despre costurile lor "in varianta celor care se chinuiesc zilnic sa le remedieze": "Romania a platit sume uriase pentru reabilitarea si modernizarea celor 16 grupuri hidroenergetice de la Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier tocmai pentru a evita avariile si dezechilibrele in productia de energie hidro. Acesti bani au ajuns in buzunarele unor parteneri elvetieni "privilegiati". Daca retehnologizarile si modernizarile ar fi fost un succes, avariile nu ar fi existat. /.../ Autoritatile au stiut in permanenta ce se intampla la Portile de Fier, dar au tacut, complice, acceptand plata a peste o jumatate de miliard de dolari pentru un adevarat "dezastru tehnic", cum caracterizeaza salariatii retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier I", titreaza "Romania libera".
Sub titlul "Dovada jafului "Portile de Fier"", jurnalistii de la "Evenimentul Zilei" prezinta un raport al institutiei de audit, care "a constatat grave nereguli si pierderi echivalente cu 30 de milioane de dolari in cazul modernizarii de la Portile de Fier I".
"Un raport al Curtii de Conturi din 2005 arunca in aer toate justificarile oficiale de pana acum date in cazul retehnologizarii hidrocentralei Portile de Fier I. Rezultatele controlului sunt devastatoare pentru cei care poarta responsabilitatea incredintarii directe a contractului, guvernul din 1997, dar si pentru cei care au supravegheat derularea acestuia, Hidroelectrica. Pierderile financiare suferite de stat sunt de peste 30 de milioane de dolari, cunatificabile din energia pierduta din cauza defectiunilor aparute dupa modernizare, dar si a deversarilor masive. /.../
Cotidianul "Jurnalul National" sustine, in editia de astazi, ca procurorii anticoruptie au in lucru un "dosar mamut", care risca sa arunce in aer scena politica si care se refera la neregulile din sistemul energetic. Potrivit cotidianului citat, procurorii ar incerca sa il inculpe pe premierul Tariceanu, iar daca va fi declansata urmarirea penala, acesta ar putea fi suspendat imediat.
Cititi mai multe in editia de maine a ZIUA!
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, Sef Departament Politica Interna:
"Ipoteza lansata de Dan Voiculescu, privind suspendarea lui Tariceanu, pare plauzibila, daca luam in calcul aversiunea declarata a presedintelui Basescu fata de primul ministru, si daca ne gandim ca seful statului s-a exprimat de nenumarate ori pentru alegeri anticipate. Acest scenariu are insa o fisura, legata de prevederile Legii raspunderii ministeriale, potrivit careia un ministru raspunde de actiunile sale doar in timpul mandatului sau".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 138  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-10
 16:20 
Traian Basescu avertizeaza ca dosare importante vor fi finalizate  2007-03-06
3 comentarii
 16:18 
Mona Musca a facut politie politica  2007-03-06
2 comentarii
 16:17 
Mana lunga a KGB  2007-03-06
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mistificarea lui Iuda (3937 afisari)
 "Copiii lui Hitler" la Strasbourg (3098 afisari)
 Geopolitica si noul razboi rece (2991 afisari)
 Operatiunea Tismana (2816 afisari)
 Culisele masonice ale prezidentialelor din Franta (2804 afisari)
 Asta ne e campioana? (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00777 sec.