Ziua Logo
  Nr. 3872 de marti, 6 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Politicienilor li se pregateste ceva
Traian Basescu avertizeaza ca dosare importante vor fi finalizate
 6 martie, 16:20 
Traian Basescu (foto: Lucian CURELARIU)
Declaratie soc din partea presedintelui Traian Basescu: ''Vor fi dosare, care se vor apropia de finalizare si vor viza persoane politice importante''. Afirmatia, considerata de analisti si de liderii politici drept o dovada de imixtiune grava in treburile Justitiei, a fost facuta cu ocazia sedintei de bilant a Ministerului Public. Seful statului si-a indreptat apoi atentia catre presa despre care a spus ca are suficiente mijloace prin care sa faca presiuni si sa influenteze deciziile procurorilor. Basescu a facut apoi referire la un cetatean din Cluj pe al carui memoriu a pus celebra rezolutie ''Rog analizati si rezolvare legala''.
Traian Basescu a declarat, la bilantul Ministerului Public, ca aplicarea justitiei este o prioritate pentru cetatenii romani si de aceea este necesara o dotare mai buna a ministerului, in special a unitatiilor din teritorii: ''Ne confruntam cu o criza acuta de procurori si trebuie sa gasim fonduri pentru angajarea de procurori tineri si pentru dotarea tehnica si cu spatii de lucru a Ministerului Public (...) In lipsa infrastructurii, actul de justitie este impiedicat''. Totodata, seful statului i-a felicitat pe procurori pentru eforturile depuse in lupta impotriva coruptiei, lupta pe care a catalogat-o ca fiind inegala. ''Spun inegala pentru ca de multe ori legislatia nu va ajuta, de foarte multe ori mijloacele pe care le aveti la dispozitie nu va ajuta pentru a pune rapid si eficient solutiile pentru care un procuror opteaza'', le-a explicat Basescu procurorilor.
''In ceea ce va priveste, estimez ca vor fi dosare grele, care mai devreme sau mai tarziu se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante'', a continuat Traian Basescu, in prezenta celor aproximativ trei sute de invitati prezenti la sedinta. Totodata, seful statului le-a cerut procurorilor sa aplice legea indiferent daca persoana avuta in vedere este presedintele tarii sau omul de rand. ''Va cer un singur lucru: aplicati fara discriminare legea, indiferent la ce campanii veti fi supusi. Am aceasta rugaminte sa ne tratati pe toti cei 22 de milioane de romani in mod egal'', a spus presedintele. ''Este in mana dumneavoastra crearea sentimentului, pentru romanul de rand, ca in Romania nimeni nu este mai presus de lege. Daca veti reusi ca, prin activitatea dumneavoastra, sa probati ca nici-un fost sau actual demnitar sau om de afaceri nu mai poate fi deasupra legii, Romania a castigat batalia cu viitorul. Daca vom continua sa nu avem curaj sa ducem pana la capat dosare de oameni importanti, nici un roman nu va crede ca nimeni nu e mai presus de lege'', a subliniat Basescu.
Presa e de vina
In acest context, seful statului a afirmat ca exista ziaristi sau oameni care dispun de mijloace de presa care fac presiuni pentru a influenta decizia procurorilor: ''Uneori, si nu ma refer la toata presa, dar sunt ziare specializate, daca vrei sa vezi cand un anume domn trebuie sa apara in fata instantelor, este suficient sa te uiti la doua ziare si vei afla ca domnul X are proces maine sau poimanine si se face pregatirea asupra solutiei, pregatirea mediatica (...) Nu vreau sa credeti ca ma refer la presa in general. Sunt, totusi, cativa ziaristi care au pasiunea de a influenta presa prin campanii de presa sau cativa oameni interesati care, dispunand de mijloace de presa, isi servesc interesul creand campanii in acest sens''. Basescu nu a facut insa nominalizari dar a dat drept exemplu de presiune a presei cazul ALRO: ''Sigur ca este un dosar al privatizarii care este de mare interes si atunci si-au gasit cei interesati solutia: sa vedem cum a achizitionat energia electrica ALRO'', a spus seful statului.
''Rog analizati si solutie legala'', pentru un cetatean din Cluj
Traian Basescu a anuntat ca va trimite, in cursul zilei de azi, procurorului general un memoriu de la ''un cetatean din Cluj'', pe care a pus rezolutia ''Rog analizati si solutie legala''. ''Imi pare rau ca am uitat pe birou un memoriu pe care l-am primit de la un cetatean din Cluj, pe care va asigur ca am scris <<Catre doamna procuror general>> - cu stiloul asta-noapte, citind corespondenta - <<Rog analizati si solutie legala>>'', a afirmat seful statului. Presedintele a explicat ca, in cazul in care cele scrise in memoriu se confirma, documentul este proba ''impletirii intereselor intre politic, oameni de afaceri, oameni de presa si, din pacate, chiar si a unor magistrati implicati intr-un proces de impingere a realitatii unei licitatii (...) Sigur, fiind de dimensiuni mari, nu putea fi trimis decat la Parchetul General. Va promit, doamna, ca va ajunge dupa-amiaza (marti dupa-amiaza - n.r.) la dumneavoastra, cu rezolutia pusa pe ea, pentru ca imi era adresata", i-a spus Basescu procurorului general Laura Codruta Kovesi.
Este pentru prima data cand bilantul Ministerului Public este prezentat intr-un cadru festiv, precum cel organizat la sala C A Rosetti a Palatului Parlamentului, unde au fost invitati procurori sefi de la parchetele de pe langa judecatorii, tribunale, curti de apel, precum si cate patru procurori de executie din fiecare unitate de Parchet, dar si din DIICOT, DNA si alte servicii.
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
''Presedintele Romaniei a confiscat in discursul sau momentul bilantului anual al Ministerului Public pentru a sugera procurorilor ca marile mafii sunt constituite din oameni de afaceri si jurnalisti care fac presiuni asupra procurorilor. Desi nu a dat nume de ziaristi sau oameni de afaceri, seful statului a lasat impresia ca acestia sunt de vina pentru proasta functionare a Justitiei si cresterea fenomenului infractional''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 498  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
micul Ceausescu   de Cristian G C
Se albastreste !!!   de Horia Cornescu
Poza - de ce v-ati deranjat atat ?! era suficient un microscop cu o singura lentila,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-06
 16:19 
Voiculescu crede ca pe Tariceanu il paste suspendarea
 16:18 
Mona Musca a facut politie politica
2 comentarii
 16:17 
Mana lunga a KGB
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii (4701 afisari)
 Iliescu ii taie avantul lui Voiculescu (3065 afisari)
 "Nicolae si Elena Ceausescu sunt la Ghencea" (2969 afisari)
 Mortul decide donarea organelor (2751 afisari)
 Ingerul Alro (2233 afisari)
 Traian Basescu avertizeaza ca dosare importante vor fi finalizate (498 afisari)
 Mona Musca a facut politie politica (146 afisari)
 Mana lunga a KGB (145 afisari)
 Voiculescu crede ca pe Tariceanu il paste suspendarea (138 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01244 sec.