Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
La Congresul National al Poporului, liderii comunisti se arata ingrijorati de inechitatea sociala
Cresterea economica a Chinei este de neoprit
 5 martie, 15:44 
Wen Jiabao (foto: EPA)
Economia chineza ar urma sa inregistreze, in 2007, un ritm de crestere de ''aproximativ opt procente'', a declarat premierul Wen Jiabao, cu ocazia Congresului National al Poporului. Desi renuniunea anuala a Parlamentului are mai mult o valoare simbolica, ea arata care sunt chestiunile prioritare de pe agenda guvernamentala. Printre altele, premierul chinez a afirmat ca sunt necesare masuri pentru reducerea dezechilibrului intre bogati si saraci si a promis masuri pentru protectia mediului, serios afectat in goana dupa o crestere economica rapida, relateaza BBC.
Sesiunea 2007 a Parlamentului chinez, reunind circa 3.000 de delegati, a inceput astazi, in Marele Palat al Poporului din Beijing, prin discursul premierului Wen Jiabao. Acesta a trecut in revista activitatea Guvernului in 2006 si a prezentat obiectivele acestuia pentru anul in curs. ''Sarcina principala este promovarea unei dezvoltari solide si rapide. Masurile de control macro-economic trebuie sa fie intarite si imbunatatite. Esential este sa limitam nivelul investitiilor si sa controlam creditul'', a declarat Wen, precizand ca Guvernul a lucrat la ipoteza unei cresteri economice de 8% in 2007, acelasi obiectiv ca si anul trecut. PIB -ul chinez a progresat insa cu 10,7%, premierul explicand ca previziunile ar putea fi mult sub asteptari dar subliniaza ca acest obiectiv - modest in mod voluntar - are scopul de a favoriza eficienta, economiile de energie si lupta impotriva poluarii.
In ciuda masurilor de limitare a creditului adoptate de autoritatile de la Beijing, acesta este al patrulea an consecutiv in care China inregistreaza un ritm de crestere economica de doua cifre.
foto: EPA
Austeritate, modestie si mai multa grija pentru mediul inconjurator
''Trebuie sa acordam mai multa atentie dezvoltarii sociale si bunastarii oamenilor. Trebuie sa punem oamenii pe primul loc, sa promovam mai rapid programe sociale, sa actionam energic pentru rezolvarea problemelor practice ce afecteaza direct interesele oamenilor, sa aparam dreptatea sociala si sa asiguram ca toti vor beneficia de roadele reformei si dezvoltarii'', a aratat Wen Jiabao. In plus, premierul chinez a insistat ca ''este obligatoriu sa constatam existenta unui numar mare de localuri luxoase ale institutiilor publice, departamente si institutii, ca nu se ezita etalarea fastului, in manifestarea unui gust marcat de lux si gestionarea cu larghete a fondurilor publice'', ceea ce provoaca ''o puternica indignare in randul populatiei''. Wen a aratat ca guvernul pe care il conduce va continua sa lupte impotriva coruptiei care submineaza viata de partid, fapt datorat unor ''carente institutionale si unui control insuficient''. Pe de alta parte, premierul Wen Jiabao a cerut oprirea construirii de vile si de terenuri de golf pe terenurile agricole, unde exproprierile din ultimii ani au provocat numeroase conflicte sociale. Liderii chinezi sunt ingrijorati ca foarte vizibila inegalitate sociala ar putea crea probleme si spun ca vor sa construiasca o societate mai armonioasa. Dar, pana acum, multe din aceste promisiuni nu s-au tradus in practica.
Seful Guvernului chinez a apreciat ca economia tarii continua sa ramana o mare consumatoare de energie si polueaza grav mediul inconjurator, subliind ca nu au fost atinse obiectivele privind scaderea consumului de energie si a emisiilor de gaze poluante. O alta prioritate o reprezinta incetarea privilegiilor fiscale acordate intreprinderilor straine si unificarea taxelor privind impozitul pe venituri.
Wen a promis totodata ca vor fi acordate mai multe fonduri sistemelor de sanatate si educatie iar Executivul va lua masuri de modernizare a echipamentelor fortelor armate, deocamdata slab echipate
REACTII LA CALD
Anne-Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''O reuniune formala, ce mimeaza transparenta, in stilul congreselor din Romania antedecembrista, in care chinezilor li se promite marea cu sarea''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-05
 16:30 
Efectul Dominoului la Bursa
 16:11 
Comisii si comitete
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01466 sec.