Ziua Logo
  Nr. 3870 de sambata, 3 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Fantana (The Fountain)
 1 martie, 16:01 
Distributie: Hugh Jackman, Rachel Weisz
Imagine: Matthew Libatique
Montaj: Jay Rabinowitz
Regie: Darren Aronofsky
Darren Aronofsky iese din tiparul regizorilor americani fiindca nici nu face filme pe banda pentru Hollywood si nici nu se afiseaza ca si regizor indepent care ruleaza subiectele aflate la moda. In 1998 realizeaza "Pi", un lung-metraj care in urmatorii ani, datorita internetului, devine un film cult pentru cinefili. Dupa cum spune insusi regizorul este un film despre Dumnezeu, matematica, Kabala si paranoia. Urmatoarea productie din 2000 este ecranizare a unei carti scrisa de Hubert Selby jr., un scriitor intunecat, si anume "Requiem for a dream". In aparenta este o poveste despre droguri dar de fapt este un film despre visele oamenilor care se distrug incet.
Au trecut sase ani pana sa mai faca un alt film. La baza acestuia sunt discutiile lui Aronofsky cu fostul sau coleg de camera, acum doctor in neurostiinta. Acesta din urma a petrecut opt ani in laborator studiind creierul macacilor dar brusc s-a oprit din cercetare si a devenit scriitor. Discutiile lor nu s-au referit doar la neurostiinta ci si la calatoriile in spatiu si civilizatia Maya, subiecte intim legate de filmul "The Fountain". Conversatiile au avut loc in 1999 si proiectul filmului a prins contur in 2002. A fost stabilit bugetul (in jur de 70 de milioane de dolari), au fost alesi actorii principali - Brad Pitt si Cate Blanchet. Cu sapte saptamani inainte sa inceapa filmarea, dupa ce fusesera investite peste 18 milioane de dolari, Brad Pitt renunta la proiect fiindca scenariul nu fusese modificat de regizor dupa cum ceruse actorul. Studioul a cautat inlocuitori pentru rolul principal masculin dar fara succes, asa ca la sfarsitul anului 2002 proiectul "The Fountain" a fost inchis. Dupa acest esec, Darren Aronofsky va adapta scenariul filmului pentru o carte de benzi desenate ce va purta acelasi nume ca si filmul.
Au mai trecut doi ani pana cand proiectul sa fie redeschis cu un buget injumatatit si cu actori principali noi - Hugh Jackman si Rachel Weisz. Regizorul nu si-a mai permis sa foloseasca efecte speciale sofisticate si a apelat la un fotograf specializat pe macrofotografie, lucrand astfel decorurile la o scara mica, ceea ce nu e un lucru rau fiindca noile efecte in general uniforrmizeaza filmele in care sunt folosite."The Fountain", si datorita conditiilor exterioare lui ce tin mai mult de productie, a devenit un film special. Astazi rar se mai fac filme subtile, spectatorul trebuie sa primeasca mura in gura orice aluzie ascunsa deoarece altfel pleaca nemultumit de la cinematograf si scade cota filmului in box-office.
In mare, "The Fountain a lui Aronofsky" este despre un doctor obsedat sa gaseasca un leac impotriva mortii si cum acest domeniu transcede cunoasterea noastra, pelicula patrunde pe un teritoriu mistic. Partea sience-fiction a filmului e doar un prim nivel, devenind doar pretext pentru o reflectie cu privire la marile intrebari ale omenirii. Din acest punct de vedere, lung-metrajul imparte acelasi teritoriu cu "Solaris" al lui Tarkovsky si "2001: A Space Odyssey" al lui Kubrik. Cel mai recent film al lui Aronofsky este unul magic care, din pacate, pacatuieste printr-un eclectism religios care ii scade din forta interioara.
Darren Aronofsky - Filmografie:
Fantana (2006)
The Fountain
Requiem pentru un vis (2000)
Requiem for a Dream
PI (1998)
Vlad BASALICI  
 Afisari: 220  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-03
 20:44 
min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca  2007-03-01
 17:16 
"Stop Murder. Brasov = Auschwitz"  2007-03-01
5 comentarii
 16:05 
Parlamentarii nu vor vot uninominal  2007-03-01
 16:04 
"Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie  2007-03-01
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sarmizegetusa vanduta (7485 afisari)
 SUA si hegemonia mondiala (3808 afisari)
 Polemica Liiceanu (2655 afisari)
 Pledoarie pentru Goma (2100 afisari)
 "Razboiul vorbelor" dintre SUA si Rusia continua la Washington (2012 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale partidei Poli Timisoara - Dinamo Bucuresti (1-1) (0-1) (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00786 sec.