Ziua Logo
  Nr. 3870 de sambata, 3 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Apostolat pentru votul uninominal
 26 februarie, 16:10 
Traian Basescu (foto: Mircea PAUN)
''Parlamentul se situeaza cateodata deasupra legii si Constitutiei'', a declarat presedintele Traian Basescu la inceputul intalnirii cu reprezentantii societatii civile, pe tema introducerii votului uninominal. El a spus ca acest sistem ar trebui explicat din judet in judet, facut un soi de apostolat, pentru ca se indoieste ca mass-media vor promova ''solutia''. Desi, in urma cu o saptamana, seful statului cerea Parlamentului demararea de urgenta a unui referendum pentru introducerea votului uninominal, la intalnirea de la Cotroceni Basescu si-a mai temperat avantul, afirmand ca referendumul nu trebuie sa fie organizat neaparat repede, ci ''in timp util ca sa se transforme in lege pentru urmatoarele alegeri''. In plus, seful statului a recunoscut ca nu a fost unul dintre sustinatorii acestui sistem electoral, declarand ca ''nu este cea mai buna solutie dar, oricum, pare mai buna ca votul pe lista''.
Basescu: Va trebui facut apostolat
Traian Basescu a afirmat, in debutul intalnirii cu reprezentanti ai societatii civile, ca a declansat procedura pentru votul uninominal si ''constitutional ar fi ca solicitarea presedintelui sa se analizeze cu prioritate. Nu stiu daca Parlamentul va proceda astfel. Senzatia mea este ca Parlamentul se situeaza cateodata deasupra legii si Constitutiei''. Seful statului a subliniat faptul ca intrebarea la refendumul privind votul uninominal nu trebuie sa lase loc interpretarilor: ''Ma intereseaza ca intrebarea sa fie simpla, clara, si sa nu poata fi interpretata de Parlament in legatura cu ce a votat omul''. Basescu a adaugat ca nu doreste ca referendumul sa fie organizat neaparat repede, ci ''in timp util, ca sa se transforme in lege pentru urmatoarele alegeri''. Totodata, seful statului a aratat ca votul uninominal va trebui explicat ''din judet in judet'' pentru ca ''sunt sanse minime sa se promoveze solutia votului pe mass-media. Va trebui facut apostolat''. Intrebat cine va informa, in aceste conditii, populatia despre votul uninominal, presedintele a raspuns: ''Pai, eu voi fi unul dintre aceia si contez si pe societatea civila''.
Votul uninominal pare mai bun decat votul pe lista
Basescu a recunoscut ca nu se numara printre sustinatorii acestui sistem electoral dar ca, ''in ultimii doi ani, am realizat ca trebuie facut ceva in privinta reformarii clasei politice''. Seful statului a fost criticat ca, pe cand era liderul PD, nu a sustinut aceasta procedura, iar in calitate de sef al statului nu a inclus votul uninominal printre prioritatile sale. ''Nu vad in aceasta solutie (a votului uninominal - n.r.) solutia cea mai buna, dar, oricum, pare mai buna ca votul pe lista'', a afirmat Traian Basescu.
El a anuntat ca va organiza si o consultare cu partidele politice, fara a preciza insa data: ''Voi consulta partidele politice, dar va reamintesc ca intentia mea spusa de la inceputul mandatului a fost ca trebuie sa corectam Constitutia si sa eliminam disfunctionalitatile (...) Doar Parlamentul poate sa modifice Constitutia, eu mi-as dori sa o fac, dar nu pot. Avem o Constitutie care nu ne da solutii, in pricipal legat de relatiile dintre Parlament si presedinte. Nu mai vorbesc de alte tipuri de relatii''.
La intalnirea de la Cotroceni au participat, intre altii, Cristian Parvulescu (Asociatia Pro Democratia), Victor Alistar (Transparency International), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Andrei Oisteanu (Grupul pentru Dialog Social), Radu Nicosevici (Academia de Advocacy).
REACTII LA CALD
Roland Catalin PENA:
''Presedintele Basescu a dovedit inca o data ca nu are rival pe scena politica. Miscarea cu <<apostolatul>> prin judete pentru votul uninominal este de exceptie. II da prilejul sa faca baile de multime care ii aduc voturi si care se potrivesc perfect cu profilul lui politic. M-a surprins ca Mircea Geoana s-a prins cam repede de schema. Probabil, are un consilier nou''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-03
 20:50 
Constantin DINU comenteaza la cald meciul Dinamo - Jiul Petrosani 1-0 (0-0)  2007-02-26
 17:05 
James Cameron, Simcha Jacobovici si "afacerea anticrestina"  2007-02-26
8 comentarii
 16:05 
Serbia, vinovata pentru ca nu a facut nimic pentru impiedicarea masacrului din Srebrenita  2007-02-26
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sarmizegetusa vanduta (7485 afisari)
 SUA si hegemonia mondiala (3808 afisari)
 Polemica Liiceanu (2655 afisari)
 Pledoarie pentru Goma (2100 afisari)
 "Razboiul vorbelor" dintre SUA si Rusia continua la Washington (2012 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale partidei Poli Timisoara - Dinamo Bucuresti (1-1) (0-1) (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00804 sec.