Ziua Logo
  Nr. 3868 de joi, 1 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
18 de ani de la moartea lui Liviu Babes (10 septembrie 1942 - 2 martie 1989)
"Stop Murder. Brasov = Auschwitz"
 1 martie, 17:16 
Liviu Babes
Pe 2 martie 1989, un tanar isi dadea foc pe partia Bradu din Poiana Brasov, in vazul a sute de turisti. Initial, lumea a fost convinsa ca avea loc o "regie" a unui organizator de excursii. Omul care devenise o torta s-a prabusit insa la baza partiei, langa un brad. Abia atunci oamenii au realizat tragedia. Omul fumega, urla de durere, dar a avut puterea sa scoata de sub haina incendiata, cu mainile numai rana, o bucata de carton pe care scria: "Stop Murder. Brasov a Auschwitz". Era modul sau de a protesta fata de regimul comunist din Romania si fata de teroarea instaurata dupa revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov. Sotia lui povesteste ca se intreba de foarte multe ori ce fel de oameni suntem noi, romanii, daca putem suporta ceea ce ni se intampla fara sa facem nimic. Liviu Babes a ales sa faca ceva.
Liviu Babes era pictor amator si electrician la Trustul de Prefabricate. Pe spatele ultimului sau tablou notase discret patru litere: "ende" (-"sfarsit", in germana). Nu remarcase nimeni.
Inmormantarea lui Babes s-a desfasurat intr-un colt izolat al Cimitirului Municipal Brasov, sub supravegherea atenta a "organelor". Si-a premeditat sinuciderea, pe care unii au catalogat-o nebunie. Una lucida, spun altii.
La 12 ore dupa eveniment, postul de radio "Europa Libera" a transmis stirea: "Se pare ca in ziua de 2 martie, la Brasov, un cetatean roman si-a dat foc in semn de protest fata de atrocitatile savarsite de regimul Ceausescu. Nu cunoastem amanunte, dar ne vom interesa si vom reveni". In aprilie 1989, lumea occidentala a aflat despre Liviu Babes datorita "The Free Romanian", ziarul lui Ion Ratiu, stirea fiind preluata de "Sunday Times" si de alte publicatii straine.
Un erou uitat
In Romania de acum, Liviu Babes este ca si uitat. Il gasim pe site-ul televiziunii nationale in contextul "Mari romani". A fost numit in Raportul Comisiei Tismaneanu de Condamnare a Crimelor Comunismului si, implicit, pomenit de presedintele tarii Traian Basescu in momentul prezentarii Raportului in Parlament. ("Tin de asemenea sa elogiez gestul intelectualilor care si-au ridicat direct glasul impotriva lui Nicolae Ceausescu: Paul Goma, Doina Cornea, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Liviu Cangiopol, Gabriel Andreescu, sau gestul disperat, cazut astazi cu totul in uitare, al lui Liviu Babes, care, pe 2 martie 1989, si-a dat foc la Poiana Brasov pe partia Bradu in semn de protest fata de un regim criminal.")
Crucea
Comemorare
Asociatia "15 Noiembrie 1987" va invita sa participati la comemorarea eroului martir Liviu Cornel Babes, care va avea loc maine, la ora 10.30, pe Partia Bradu din Poiana Brasov.
Pentru mai multe detalii accesati site-ul:
http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=55
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa:
"Liviu Babes este unul dintre eroii necunoscuti ai Romaniei. Chiar oameni informati, inclusiv din media, daca aud acest nume cu greu fac conectia cu romanul-torta care a ars in flacari pe partia de la Brasov in urma cu 18 ani, sacrificandu-si viata impotriva comunismului si pentru tara sa, ca o continuare a protestului muncitorilor brasoveni din 1987. Ca el sunt alte sute care au facut ca Romania sa fie unica tara din Blocul Sovietic care a dus o rezistenta armata anti-comunista pana in anii '60, de la luptatorii din munti la calugari si tarani a caror jertfa ramane si astazi necunoscuta. In schimb, o intreaga pletora de profitori se pretinte <<disidenta>> sau <<revolutionara>>. Cati dintre ei ar fi fost in stare sa indure temnitele si torturile bolsevice sau sa faca gestul total al lui Liviu Babes? Niciunul. De 18 ani, prietenii eroului martir din Brasov se straduie sa obtina niste fonduri minime pentru un memorial Liviu Babes. Au reusit putin: o cruce si o placa. Pentru eroi nu sunt fonduri. Sa fim alaturi de ei, maine, la comemorarea martirului barsovean."
 Afisari: 346  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Omul a vrut prea mult dintr-o data...   de rosa luxemburg
Liviu Babes si Jan Palach   de Melus Negrescu
Vezi mha..   de AVP
Si acum la 18 ani....   de Alcor
Nu trebuie sa ramana necunoscut   de Gigi Duru
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-01
 20:44 
min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca
 16:05 
Parlamentarii nu vor vot uninominal
 16:04 
"Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie
1 comentariu
 16:01 
Fantana (The Fountain)
 Top afisari / comentarii 
 Profitorul tuturor regimurilor (6049 afisari)
 Bebelusul inviat din morti (5615 afisari)
 Ceausescu, judecat de un tribunal ilegal (5241 afisari)
 O alta gafa a domnului Traian Basescu (2752 afisari)
 Un atac antiintelectualist (2727 afisari)
 "Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie (1022 afisari)
 "Stop Murder. Brasov = Auschwitz" (346 afisari)
 Fantana (The Fountain) (220 afisari)
 min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca (119 afisari)
 Parlamentarii nu vor vot uninominal (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01102 sec.