Ziua Logo
  Nr. 3868 de joi, 1 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Din ciclul nici o zi fara referendum
Parlamentarii nu vor vot uninominal
 1 martie, 16:05 
Doua voturi au lipsit pentru ca solicitarea presedintelui de organizare a unui referendum legat de adoptarea votului uninominal sa fie adoptata de Parlament. Astfel, propunerea lui Traian Basescu a strans doar 233 de voturi ''pentru'' din cele 235 necesare. Dezbaterile au clarificat, insa, pozitiile partidelor: PNL si PSD doresc introducerea votului uninominal dar nu si organizarea unui referendum iar UDMR si PRM, in ciuda adversitatii dintre ele, s-au raliat impotriva oricarei incercari de schimbare a sistemului de vot. Democratii au fost, disciplinati cum ne-au obisnuit, alaturi de presedinte. Imediat dupa aflarea rezultatelor votului, Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari pentru analizarea variantelor de scrutin uninominal.
Uninominal fara referendum
Dezbaterile pe marginea propunerii presedintelui au fost marcate de lungi discutii procedurale, reprezentantii Opozitiei aratand ca votul uninominal nu este definit din punct de vedere juridic. In plus, parlamentarii au fost mai atrasi de Martisor decat de dezbateri, la prima ora fiind prezenti doar 70 de parlamentari.
Cu toate acestea, deputatul PSD Victor Ponta a aratat ca partidul sau doreste sa se adopte votul uninominal sub orice forma: ''Cred ca votul uninominal este o sansa, dar nu neaparat o siguranta ca vom avea o clasa politica mai buna, insa este o sansa ca oamenii sa se simta reprezentati, sa se simta ascultati (...) Mi-as dori foarte tare sa nu fim un Parlament de boci, mi-as dori sa fim un Parlament de oameni alesi in mod direct, de oameni care raspund in fata alegatorilor si mi-as dori sa cred ca prin votul uninominal vom reusi sa invatam sa dialogam mai mult intre noi''. PSD nu sustine, insa, organizarea unui referendum.
Si deputatii PNL sustin introducerea votului uninominal insa considera ca propunerea presedintelui Traian Basescu are un caracter ''profund propagandistic''. "Se desfasoara o competitie intre cine este mai iute in a promova un referendum national. Propun ca, in hotararea pe care o va da Parlamentul, sa se solicite presedintelui sa se realizeze un dialog pentru obtinerea unui acord politic asupra carui tip de sistem uninominal doreste a se promova. Acodrul ar putea fi promovat printr-o lege si astfel nu ar mai fi nevoie de un referendum care sa coste timp si bani'', a declarat, de la tribuna Parlamentului, deputatul liberal Ioan Ghise.
Referendumul costa prea mult
Marcu Tudor, reprezentantul PRM, a aratat ca solicitarea lui Basescu este ilegala, pentru ca incalca Constitutia: ''Am votat impotriva acestei scrisori, nu a votului uninominal''. In plus, PRM si PC au explicat ca nu sunt de acord cu cheltuirea inutila a unor fonduri pentru organizarea referendumului. ''Rolul unei democratii reprezentative este acela de a nu mai recurge la popor, de a nu se mai conferi maselor un rol consultativ decat atunci cand acest lucru este absolut necesar. In cazul de fata, referendumul nu numai ca nu este absolut necesar, dar nu se poate dovedi nici macar util. Organizarea unei asemenea consultari ar presupune costuri financiare foarte mari si exista riscul unei prezente reduse la urne a electoratului, ceea ce ar conduce la invalidarea referendumului'', a declarat senatorul PC Constantin Gheorghe.
UDMR ii va sfatui pe alegatorii sai sa nu mearga la urne
Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a afirmat ca Uniunea ar putea sa recomande maghiarilor din Romania sa nu participe la referendumul propus de Basescu, daca seful statului nu va explica clar ce se intelege prin votul uninominal: ''Exista aceasta incertitudine totala cu privire la ceea ce intelege domnul presedinte daca va castiga acest referendum. Noi, probabil, vom spune alegatorilor nostri ca daca nu sunt siguri de ce a dorit presedintele Romaniei, mai bine sa nu se duca la vot. Sa nu aiba pe urma surprize''. Marton Arpad a adaugat ca UDMR opteaza pentru votul preferential pe liste, pentru ca restul sistemelor electorale nu le asigura minoritatilor accesul in Parlament.
Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, a afirmat ca nici Basescu, care a propus organizarea referendumului, nu vede in acest sistem electoral ''un panaceu'' si nici nu pretinde ca ''a gasit piatra filosofala'': ''Seful statuli incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa se reformeze clasa politica, Parlamentul, care de ani de zile sunt pe ultimele locuri in simpatia electoratului, lucru dovedit de sondajele de opinie''. Radulescu a explicat ca parlamentarii vor fi cei care vor finisa legea pentru introducerea unui nou sistem electoral, presedintele urmand doar sa puna o intrebare simpla cetatenilor, daca sunt sau nu de acord cu votul uninominal.
Votul Parlamentului este consultativ
Hotararea Parlamentului privind referendumul pentru votul uninominal se considera neadoptata, nu respinsa, au explicat, dupa sedinta de joi a Camerelor, mai multi parlamentari juristi, precizand ca aceasta nu va fi trimisa lui Basescu, urmand a fi initiata o alta hotarare.
Votul de astazi din Parlament este consultativ, pentru ca presedintele este cel care decide daca si cand va avea loc consultarea populatiei.
Partidele la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari pentru analizarea variantelor de scrutin uninominal, in vederea schimbarii modului de alegere a Camerei Deputatilor si Senatului, discutii care vor avea loc in 6 si 7 martie, informeaza Administratia prezidentiala. Conform sursei citate, marti, 6 martie, seful statului va avea consultari separate cu liderii PSD, PD si UDMR, iar miercuri, 7 martie, cu cei ai PNL, grupului minoritatilor nationale, cei ai PRM si ai PC.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''Asa cum era de asteptat, Parlamentul a votat impotriva propunerii presedintelui privind referendumul pentru votul uninominal. Sufragiul celor doua Camere este insa unul consultativ, care nu va influenta intentia sefului statului. Pe de alta parte, Cotrocenii au lansat invitatia partidelor politice pentru dicscutii referitoare la votul uninominal. Aceasta ultima initiativa a presedintelui Basescu este criticata atat de PSD cat si de PNL, partide care sustin ca normal ar fi fost sa se produca intai consultarile si abia apoi presedintele ar fi trebui sa anunte referendum pe chestiunea in cauza''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-01
 20:44 
min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca
 17:16 
"Stop Murder. Brasov = Auschwitz"
5 comentarii
 16:04 
"Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie
1 comentariu
 16:01 
Fantana (The Fountain)
 Top afisari / comentarii 
 Profitorul tuturor regimurilor (6049 afisari)
 Bebelusul inviat din morti (5615 afisari)
 Ceausescu, judecat de un tribunal ilegal (5241 afisari)
 O alta gafa a domnului Traian Basescu (2752 afisari)
 Un atac antiintelectualist (2727 afisari)
 "Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie (1022 afisari)
 "Stop Murder. Brasov = Auschwitz" (346 afisari)
 Fantana (The Fountain) (220 afisari)
 min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca (119 afisari)
 Parlamentarii nu vor vot uninominal (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00871 sec.