Ziua Logo
  Nr. 3867 de miercuri, 28 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu: Decizia de a participa la sedinta de Guvern fusese luata inca din Egipt
Dan Voiculescu, seful Comisiei parlamentare de ancheta a presedintelui
-- ULTIMA ORA:
 28 februarie, 17:59 
Traian Basescu
Presedintele a declarat, la Cotroceni, ca decizia de a participa la sedinta de Guvern fusese luata inca din timpul vizitei in Egipt. Basescu a vorbit despre depolitizarea posturilor publice de radio si tv, despre transportul de petrol si despre intalnirile cu oficialii chinezi pe problema deficitului mare din balanta comerciala. El a amintit ca a discutat cu presedintele Moldovei Vladimir Voronin despre deschiderea a doua noi consulate in Moldova. Pe langa toata aceasta sumedenie de teme, a cerut, in sedinta de azi, Guvernului sa adopte noua lege a cetateniei si a discutat cu membrii Executivului "problema Agentiei Nationale de Integritate".
La sfarsit, seful statului a afirmat ca presedintele nu e obligat sa participe la sedintele parlamentare, adaugand: "Pentru a nu fi vreo suspiciune, am preferat sa las Parlamentul sa ia deciziile pe care le considera".
In timp ce Traian Basescu a ales sa prezideze o sedinta de guvern relativ neinportanta, Parlamentul a aprobat, astazi, in absenta sa si la propunerea PC, infiintarea unei comisii de anchetare a presedintelui tarii. Scorul a fost de 258 de voturi "pentru" de la PSD, PRM, PC, PNL. Reprezentantii PD si PLD (76) au votat impotriva, iar cei 21 de parlamentari ai UDMR s-au abtinut.
PD a anuntat ca nu va desemna cei doi parlamentari ce-i revin in Comisia parlamentara de ancheta a presedintelui Basescu, astfel ca PSD va avea 5 reprezentanti, PNL, 3, PRM, 2, UDMR, PC si minoritatile cate unul, membrii comisiei avand ca termen de redactare a raportului finalul lunii martie, relateaza NewsIn.
Democratii au anuntat, prin liderul deputatilor PD, ca refuza sa faca parte din Comisia de ancheta pe care a constituit-o Parlamentul impotriva presedintelui Traian Basescu, precizand ca cedeaza cele doua locuri care le-ar fi revenit liberalilor, insa plenul nu a fost de acord cu un astfel de schimb, care i-ar fi oferit PNL cinci din cei 15 membri ai comisiei. In replica, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a spus ca, in cazul in care oferta PD era serioasa, PNL ar fi cedat locurile unor fosti deputati PD, acum independenti, care sunt cunoscuti pentru atitudinea lor anti-Basescu: Cozmin Gusa si Aurelian Pavelescu. Nici aceasta modificare in componenta comisiei nu a fost acceptata de plen.
Componenta comisiei plaseaza pe primul loc PSD, cu cinci reprezentanti - Doru Ioan Taracila si Serban Nicolae, Eugen Nicolicea, Florin Iordache si Mihai Tudose, urmat de PNL, cu trei membri - Crin Antonescu, Norica Nicolai si George Scutaru, PRM, reprezentat de Valentin Dinescu si Nicolae Iorga, UDMR, de Mate Andras, PC de Dan Voiculescu si minoritatile, alta decat cea maghiara, de Ibram Iusein.
Dupa discutii, presedintele acestei comisii a fost numit presedintele PC Dan Voiculescu.
Comisia parlamentara de ancheta - propusa plenului de PC, dupa ce PSD anuntase ca renunta la acest demers pentru ca ar insemna ca recunoaste ca dosarul acuzatiilor pe care le-a pregatit pentru a motiva solicitarea de suspendare a presedintelui este inconsistent - are ca termen de prezentare a raportului data de 21 martie. Dupa finalizare, raportul trebuie adaugat la dosarul initial al solicitarii de suspendare si trimis la Curtea Constitutionala. Dupa ce Curtea isi prezinta punctul de vedere, Parlamentul voteaza daca seful statului este sau nu suspendat din functie. Este nevoie de 235 de voturi pentru acest demers.
Seful statului nu este obligat sa se prezinte la invitatiile lansate de Comisia pe care a instituit-o, azi, Parlamentul - o procedura ce aduce cu prioritate atentia presei asupra demersurilor, dar care incetineste procedura in sine de suspendare, astfel ca este posibil ca votul din Parlament pentru suspendarea ca atare sa coincida cu organizarea de catre presedinte a referendumului pentru introducerea votului uninominal.
Liberalii la papion
Crin Antonescu (Foto: Mircea PAUN)
Parlamentarii PNL au purtat papioane la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului de azi, motivul invocat de vicepresedintele Crin Antonescu fiind "frustrarea" presedintelui Traian Basescu in legatura ca acest obiect vestimentar.
"In celebra interventie telefonica a presedintelui in emisiunea la care participa premierul, am vazut ca una dintre frustrarile lui Traian Basescu este aceea ca Tariceanu are fata europeana si asta se datoreaza papionului. Premierul nu avea papion, dar se pare ca de pe vremea lui Ion Ratiu, pentru oameni de-alde Traian Basescu, papionul este o obsesie negativa", a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu.
Prin acest demers, el a sustinut ca parlamentarii liberali doresc sa "dediabolizeze" papionul.
De altfel, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a fost, cel care a rostit, astazi, unul dintre cele mai dure discursuri la adresa lui Traian Basescu, desi liderul deputatilor liberali a concluzionat, de la tribuna Parlamentului, ca nu sunt suficiente dovezi ca seful statului a incalcat grav Constitutia si ca liberalii il vor sprijini pe Basescu sa-si incheie la termen "acest ultim mandat" la Cotroceni, fara a incalca insa Constitutia.
PD vorbeste de braconaj la urs
Liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, a anuntat, azi, in plenul Parlamentului, ca PD va contesta la Curtea Constitutionala temeiul infiintarii comisiei parlamentare de ancheta a presedintelui si ca demersul initierii unei asemenea comisii ar fi un "braconaj la urs".
Infiintarea comisiei parlamentare de ancheta a presedintelui Romaniei a fost catalogata de liderul executiv al PD, Adriean Videanu, drept un demers infantil, neconstitutional si nejustificat, iar de catre vicepresedintele PD, Liviu Negoita - "o initiativa imorala si ilegitima".
Senatorul PLD Gheoghe Flutur a declarat ca actiunea opozitiei de suspendare din functie a presedintelui este echivalentul unei motiuni de cenzura la adresa acestuia si a apreciat demersul drept "un joc perfect gratuit".
Senatorul UDMR Verestoy Attila a spus ca formatiunea din care face parte respecta votul dat de Parlament si si-a desemnat reprezentanti in comisia de ancheta a presedintelui Traian Basescu, desi Uniunea nu era de acord cu astfel de demersuri parlamentare.
"De la bun inceput am spus ca agenda politica a momentului are alte prioritati. Nu am fost de acord sa avem aceste demersuri parlamentare. Credeam si inca sunt convins ca exista alte modalitati parlamentare de rezolvare a acestor litigii", a declarat Verestoy Attila.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca presedintelui Traian Basescu, cel care "are in sange microbul scandalului", o "perioada de carantina nu poate decat sa ii faca bine", aratand ca seful statului se crede Mesia.
Reactiile presedintelui Basescu...
Presedintele nu a fost prezent, astazi, la sedinta comuna a Parlamentului, ci a trimis o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care a apreciat ca prezenta sa la aceasta sedinta nu este necesara. Seful statului a declarat ca asupra acuzatiilor care i se aduc se va pronunta Curtea Constitutionala, si, daca va fi cazul, electoratul, care va fi chemat la referendum. Presedintele a considerat prezenta sa ca fiind necesara la sedinta de guvern, pe care a decis sa o prezideze, manifestandu-si nemultumirea fata de ceea ce domnia sa considera o problema de stat: nerespectarea angajamentelor externe, cu referire si la niste dosare pe care le-ar fi primit inainte de vizita in China, unde a fost in martie anul trecut.
REACTII LA CALD
Razvan GHEORGHE, redactor Departament Politica Interna:
"Conservatorul Dan Voiculescu, alias <<Felix Motanul>>, a fost uns in functia de anchetator sef al Comisiei parlamentare de anchetare a presedintelui Basescu. Noua functie i-a fost oferita lui Dom' Profesor dupa lungi dezbateri in plenul reunit al Parlamenului, dezbateri presarate cu ciondaneli intre PD si PNL, dar si cu atacuri ale pesedistilor la adresa Puterii. Presedintele Traian Basescu a refuzat sa se prezinte la sedinta plenului. Tangentele lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate pot compromite, insa, demersul de suspendare a presedintelui Basescu".
A.Gh.  
 Afisari: 173  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Daca Voiculescu a fost ales presedintele comisiei, ASTA ARE O EXPLICATIE,   de Raquel
Asta nu schimba nimic.   de Petre S
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-28
 20:45 
Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale meciului Rapid - FC Arges 2-0 (0-0, 0-0)
 16:09 
Doua tablouri semnate Picasso, furate din casa nepoatei
 16:09 
Vitaminele pot ucide
 15:03 
Contemporaneitatea lui Montaigne, in viziunea lui Theodor Paleologu
 Top afisari / comentarii 
 Otrava pentru procuror (16726 afisari)
 Silentioasa agonie (3942 afisari)
 Iranul promite SUA "o lectie pe masura" (3391 afisari)
 Inca un cui in crucea lui Iisus (2890 afisari)
 Dan Voinea: Ceausescu trebuie deshumat (2641 afisari)
 Contemporaneitatea lui Montaigne, in viziunea lui Theodor Paleologu (194 afisari)
 Dan Voiculescu, seful Comisiei parlamentare de ancheta a presedintelui (173 afisari)
 Doua tablouri semnate Picasso, furate din casa nepoatei (121 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale meciului Rapid - FC Arges 2-0 (0-0, 0-0) (79 afisari)
 Vitaminele pot ucide (75 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01531 sec.