Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
"Valizele" la DNA
 23 februarie, 16:04 
Lavinia Sandru (ZIUA foto)
Scandalul valizelor cu bani pe directia ALRO - Ministerul Economiei a ajuns la Departamentul National Anticoruptie (DNA). Reprezentanti ai PIN, TSD si PRM s-au prezentat la sediul Departamentului Anticoruptie, cerand institutiei sa se autosesizeze in legatura cu afirmatiile facute de presedintele Traian Basescu. Reprezentantii celor trei partide au hotarat sa demareze aceasta actiune ca urmare a comunicatului DNA, potrivit caruia procurorii nu-si fac agenda in functie de ceea ce spun politicienii ci tinand seama de plangerile pe care le primesc in mod explicit.
Lavinia Sandru, vicepresedintele Partidului Initiativa Nationala, a depus o plangere prin care cere sa se cerceteze daca afirmatiile lui Basescu si ale fostului ministru Codrut Seres cu privire la valizele de bani si milioane de dolari care ar fi fost duse de reprezentantii ALRO, fie la Cotroceni, fie la Ministerul Economiei, sunt adevarate. ''Daca DNA asteapta o plangere din partea cuiva pentru a incepe o ancheta, iata ca am facut-o noi. PIN face plangere si cere procurorilor sa inceapa o ancheta sa vada ei, pana la urma, despre ce este vorba'', a afirmat Sandru la intrarea in sediul DNA, relateaza Rompres. Aceasta a adaugat ca, printre acuzatiile aduse se numara primirea de foloase necuvenite, trafic de influenta si luare de mita. De asemenea, vicepresedintele PIN a calificat rezolutiile puse de Traian Basescu drept ''cea mai calificata forma de trafic de influenta in defavoarea statului national. Ajungem sa banuim ca toate aceste informatii au fost folosite de Basescu ca instrumente de santaj la adresa lui Codrut Seres, atunci cand ii cerea tot felul de servicii prin rezolutiile pe care le punea''. Sandru a mai atras atentia asupra faptului ca organele statului actioneaza pe sarite si fac anchete pe sarite si ca s-a gandit sa le dea o mana de ajutor: ''Nu-i vorba despre niste declaratii facute la coltul strazii, este vorba de niste realitati. Trebuie sa se vada cine minte, Traian Basescu ori Codrut Seres''.
Si presedintele Organizatiei de Tineret a Partidului Social Democrat, Nicolae Banicioiu, s-a prezentat la sediul DNA pentru a solicita acestei institutii sa se autosesizeze in legatura cu savarsirea unor fapte de natura penala, cunoscute de Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu si de Codrut Seres, aduse la cunostinta opiniei publice cu ocazia unui emisiuni a postului national de televiziune. Banicioiu a aratat ca, ''avand in vedere gravitatea faptelor, cat si pozitia celor care le-au facut, se impune demararea de urgenta a unei anchete, cat si stabilirea vinovatilor si a prejudiciilor aduse''. In plus, liderul TSD a afirmat ca DNA are motive sa se autosesizeze, in acest sens anexand scriptul emisiunii si declaratiile facute de cei doi pe postul de televiziune. Printre acuzatiile aduse se numara abuz in serviciu, trafic de influenta, luare de mita si tainuire, la adresa unor ''oameni pusi sa vegheze la bunul mers al economiei, nu sa favorizeze anumite grupuri de interese'', a incheiat Banicioiu.
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a sesizat, la randul sau, DNA pentru a cerceta situatia ''valizelor cu bani'' de la Ministerul Economiei: ''Am vazut ca DNA nu se autosesizeaza in aceasta problema, desi subiectul a fost lansat public de presedintele Traian Basescu. M-am gandit sa le dau o mana de ajutor pentru a verifica ce s-a intamplat''. Senatorul a adaugat ca in acest caz primii care vor trebui citati sunt presedintele Basescu, premierul Tariceanu si fostii ministri ai Economiei, Codrut Seres si Dan Ioan Popescu.
Reamintim ca, intr-o interventie la o emisiune televizata, la care era inivitat si premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Traian Basescu a sustinut ca ALRO ar fi fost obligata ''sa mearga cu valiza cu bani la Ministerul Economiei'' pentru a contracta diferenta de 25% din energia electrica. ''Primul-ministru confunda biletelele si discutiile cu Patriciu cu rezolutia mea pe un document Alro. Domnule prim-ministru, scuzati-ma ca va spun si nu vreau sa fac un lucru urat public, dar am rugamintea sa nu mai mintiti. ALRO a venit la mine pentru ca trebuia sa se prezinte la Ministerul Economiei cu o valiza cu bani pentru a primi inca 25% energie, pentru a nu opri productia", a spus Basescu.
Pe de alta parte, la alt post de televiziune, fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a declarat ca ''valize cu bani erau duse de la ALRO Slatina catre Administratia Prezidentiala, unde erau preluate de anumiti consilieri, unul dintre acestia fiind Theodor Stolojan''.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si
www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-22&id=216354
www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-22&id=216355
REACTII LA CALD
Tudor BORCEA, redactor Departament Investigatii:
''Ramane de vazut modul in care DNA va da curs solicitarilor vicepresedintelui PIN, Lavinia Sandru si a presedintelui organizatiei de tineret a PSD, Nicolae Banicioiu. In definitiv, este vorba de un scandal in direct intre presedinte si primul ministru, in care cei doi s-au acuzat reciproc. Pe de-o parte, Traian Basescu acuza spagi date la guvern in cazul Alro, pe de alta parte, prin fostul ministru al economiei, Codrut Seres, Calin Popescu Tariceanu lasa sa se inteleaga faptul ca <<valizele cu bani>> au ajuns la Cotroceni si ca seful statului ar fi facut presiuni pentru ca Alro sa primeasca energie mai ieftina''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 252  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
PINIii sunt prea singuri   de andad
valiza'n loc de portofel ?   de Marius Adrian Porojnicu
Cititi aici daca vreti sa vedeti ce sunt grupurile de interese ilegitime si cum manipuleaza baietii   de Mr. X
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-23
 16:02 
Scuze si noi acuze
 16:01 
Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00808 sec.