Ziua Logo
  Nr. 3863 de vineri, 23 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Camera Deputatilor a reexaminat reexaminarea ceruta de Basescu la Legea referendumului
Suspendarea, inaintea votului uninominal
 20 februarie, 16:19 
Traian Basescu (foto: Mircea PAUN)
Cu 190 de voturi ''pentru'', 51 de voturi ''impotriva'' si 5 abtineri, deputatii - camera decizionala in acest caz - au adoptat rapid amendamentele prezentate de Comisia juridica la Legea referendumului. Astfel, referendumurile nu pot fi organizate la un interval mai mic de trei luni, iar cel prioritar va fi cel care are forta juridica mai mare. Asta inseamna ca intai se va organiza referendumul pentru suspendarea presedintelui si apoi cel pentru votul uninominal. In plus, demiterea sefului statului ales in turul al doilea de scrutin poate fi facuta cu votul majoritatii cetatenilor prezenti la vot. Deputatii PD au anuntat ca vor contesta actul normativ la Curtea Constitutionala si sunt convinsi ca se urmareste intrarea in vigoare cat mai rapida a textelor privind simplificarea procedurii de suspendare a sefului statului.
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a declarat, dupa anuntarea rezultatului votului, ca democratii au votat impotriva modificarii legii intrucat, prin termenul minim de trei luni stabilit intre referendumuri, ea introduce posibilitatea limitarii exprimarii populatiei, relateaza Rompres. ''Legea a fost modificata cu profunda tenta politica. S-ar putea sa fie conforma zicalei nu este pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste''. Radulescu a aratat ca miza politica a adoptarii acestui proiect este intrarea in vigoare mai rapida a textelor privind simplificarea procedurii de suspendare a presedintelui. El a adaugat ca in acest proiect a fost prevazuta si ordinea in care au loc doua referendumuri, cel prezidential si cel antiprezidential: ''Este stupid ca s-a prevazut ca, in caz ca exista doua referendumuri, ordinea lor de desfasurare este indicata de forta juridica''. In plus, deputatul PD a mai afirmat ca nu este corect ca proiectul de lege a fost reexaminat de Parlament pe alte chestiuni decat cele pentru care seful statului l-a retrimis in Parlament si nici faptul ca ceea ce sesizase presedintele Traian Basescu ca fiind neconstitutional in proiect a ramas la fel. Radulescu nu este de acord nici cu introducerea in Legea referendumului a noii prevederi referitoare la demiterea sefului statului.
Deputatul PD a precizat ca presedintele Basescu poate trimite un proiect de lege spre reexaminare Parlamentului doar o singura data, in consecinta proiectul de modificare a Legii referendumului nu mai poate fi retrimis la Parlament. Conform lui Radulescu, seful statului poate doar sa conteste proiectul la Curtea Constitutionala, iar dupa ce Curtea se pronunta, sa-l promulge, intr-un termen prevazut de Constitutie.
Deputatii au mai stabilit ca intre referendum si orice fel de alegeri trebuie sa fie o distanta de minim trei luni.
Legea referendumului a fost trimisa Parlamentului, spre reexaminare, la cererea lui Basescu. Acesta constesta prevederea din proiectul de lege potrivit careia referendumul local sau national nu poate fi organizat simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European, ori cu mai putin de sase luni inainte de data alegerilor mentionate. In cererea de reexaminare, seful statului arata ca prevederile sunt ''excesive si nejustificate'', intrucat, aplicate, ar echivala cu faptul ca pe durata a mai mult de doi ani din termenul unui mandat de presedinte, poporul nu ar avea dreptul sa isi exprime opinia prin referendum.
Argumentele partidelor
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL, a declarat ca deputatii liberali au votat pentru lege. ''Va rugam sa dispuneti staff-ului tehnic sa elibereze niste adeverinte unor colegi de-ai nostri pentru Palatul Cotroceni, ca dansii au votat cum trebuie'', a afirmat Antonescu, raspunzand astfel democratilor care i-au crticat pe liberali pentru votul dat.
Deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca deputatii Uniunii au votat in favoarea modificarilor pentru ca reprezinta o ''solutie dreapta si corecta''. 'Daca poporul doreste altceva se va duce la referendum si va vota in favoarea sau impotriva demiterii unui presedinte'', a spus Marton Arpad. Deputatul PC Petru Calian a declarat ca, prin modificarea legii, s-a introdus principiul simetriei, ''pana astazi legea referendumului fiind neconstitutionala''. Social-democratul Florin Iordache a spus ca deputatii PSD au votat pentru ''normalitate, pentru intoarcerea la popor''.
Cititi mai multe in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Roxana ANDRONIC, redactor Departament Politica Interna
''Parlamentul - si in special Opozitia - se foloseste de absolut orice metoda si orice argument mai mult sau mai putin juridic pentru a promova cu prioritate referendumul pe tema suspendarii presedintelui inaintea celui privind votul uninominal din dorinta de a-l lasa pe Traian Basescu cu propriul referendum <<in soare>>''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 152  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
S-a anuntat data supunerii in Parlament a procedurii de suspendare, pana la sfarsitul acestei luni,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-23
 16:20 
Urmariti inregistrarea video a ultimelor momente din viata lui John F Kennedy  2007-02-20
1 comentariu
 16:20 
Miron Cozma mai ramane in inchisoare  2007-02-20
 15:45 
BBC: SUA au un plan de atac asupra Iranului  2007-02-20
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul anti-Basescu (3659 afisari)
 Despre statuia lui Antonescu de la Tel Aviv (3083 afisari)
 Sah fara mat (2828 afisari)
 Ceausescu la Ghencea - nici o dovada (2747 afisari)
 Un motan in calduri (2357 afisari)
 "Valizele" la DNA (252 afisari)
 Scuze si noi acuze (58 afisari)
 Donald Trump isi face casa de cununii pentru a o transforma in cavou (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00754 sec.