Ziua Logo
  Nr. 3861 de miercuri, 21 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak
-- Ultima ora: PNL cere Parlamentului retragerea trupelor romanesti din Irak
 21 februarie, 16:13 
Repatrierea corpului neinsufletit al caporalului Bogdan Hancu, cazut la datorie in Irak
Premierul britanic Tony Blair a anuntat azi ca Marea Britanie va reduce numarul trupelor sale din Irak cu 1.600 de militari, in lunile care vor urma, dar va mentine prezenta militara pe teritoriul tarii pana in 2008, relateaza Reuters. Danemarca isi va retrage si ea trupele din Irak in august, a anuntat, in aceeasi zi, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. In cazul Romaniei, nu exista un plan de retragere din Irak, ba, mai mult, presedintele Basescu considera, in august anul trecut, ca stabilirea unui calendar al retragerii "e o greseala".
Armata britanica va incepe curand retragerea treptata a trupelor sale din sudul Irakului. "Fortele britanice vor fi reduse de la 7.100 - dupa ce in urma cu doi ani erau de 9.000, iar in timpul conflictului de 40.000 - la 5.500", a declarat Blair in fata Parlamentului, "Prezenta militara a Marii Britanii se va mentine pana in 2008, atat timp cat este ceruta si are de indeplinit o misiune", a adaugat el, preluat de Realitatea Tv.
Presa de la Londra a facut anuntul inainte ca premierul Tony Blair sa se adreseze, in acest sens, Camerei Comunelor.
Pana la sfarsitul anului va fi retras si un al doilea contingent, tot de 1.500 de militari, a aduagat premierul britanic. Retragerea va incepe imediat ce controlul in zonele ocupate de britanici va fi preluat in intregime de guvernul irakian.
Downing Street 10 a refuzat sa comenteze relatarile din presa britanica.
Blair si Bush au purtat deja o conversatie telefonica despre iminenta retragere, care este vazuta de Casa Alba drept un succes. Presedintele Bush a anuntat, printr-un purtator de cuvant, ca retragerea va fi posibila si pentru americani, de indata ce va fi rezolvata problema violentei interconfesionale de la Bagdad
Dupa Marea Britanie, Danemarca
Danemarca isi va retrage trupele din Irak in august, a anuntat, astazi, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. Danemarca, si ea un aliat fidel al Statelor Unite, a mobilizat 460 de militari in sudul Irakului, care actioneaza sub comandament britanic.
Decizia a fost "adoptata in colaborare cu aliatii nostri din coalitie, in special Marea Britanie", a declarat acesta intr-o conferinta de presa.
"Ne aflam in punctul in care urmatorul capitol din viata regiunii Basra poate fi scris de catre irakieni", precizase purtatorul de cuvant al premierului britanic putin inainte ca acesta sa-si inceapa discursul in fata Camerei Comunelor. Acelasi lucru l-ar spune si purtatorul de cuvant al premierului roman, dar nu i-ar folosi la nimic.
Basescu: "Anuntarea unei date exacte a retragerii ar fi o greseala"
E deja de notorietate scanadalul din Romania dintre premier si presedinte (si) din pricina subiectului retragerii trupelor romane din Irak. In cazul Romaniei, nu exista un plan pentru retragerea trupelor din Irak. Asa scria colegul nostru Doru Dragomir in data de 9 noiembrie 2006 si asa declara Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii, in prima sa conferinta de presa de la preluarea mandatului: anume "ca Romania isi va respecta angajamentele asumate fata de aliati" si "Romania nu are inca un program de retragere a trupelor din Irak".
"Noi avem in acest moment 532 de oameni in Irak. Nu exista in acest moment nici un program de retragere a trupelor noastre din Irak", spunea Frunzaverde in noimembrie 2006. El adauga ca bugetul MApN a fost suplimentat cu 841 milioane lei, ajungand la 2,05% din PIB, ceea ce face ca Ministerul Apararii sa beneficieze de cel mai mare buget de dupa 1990.
Aceasta clarificare venea in urma unor indelungi discutii pe aceeasta tema, culminand cu gestul ministrului liberal suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, de a trimite o telegrama (care l-a ingrozit pe seful statului si pe care ZIUA a prezentat-o in exclusivitate) in numele PNL, cu propunerea retragerii trupelor romanesti din Irak, iar atasatii militari din intreaga lume au luat mesajul ca fiind unul oficial si l-au transmis mai departe.
In august anul trecut, majoritatea romanilor (69,3%) s-a pronuntat pentru retragerea trupelor romanesti din Irak, cu doua procente mai multi fata de luna iulie, cand 67% se declarau de acord cu aceasta initiativa, conform datelor unui sondaj realizat de IMAS, si numai 20,1% din populatie ar vota pentru mentinerea militarilor romani in Irak.
Dintre votantii PNL, partid care a lansat o campanie pe tema retragerii trupelor, 67% s-au declarat in favoarea acestui proces. Conform sondajului, initiativa ar fi sprijinita de 66% dintre sustinatorii UDMR si de 58% dintre simpatizantii PD.
In iulie 2006, Traian Basescu, in vizita sa la Washington, l-a asigurat pe presedintele SUA George W. Bush de seriozitatea partenerului sau, Romania. Aceasta dupa ce premierul Tariceanu si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, au sustinut insistent necesitatea retragerii trupelor romane din Irak, propunere ce a declansat o apriga disputa politica. Ambasadorul Statelor Unite si cel al Marii Britanii si-au exprimat imediat ingrijorarea.
Traian Basescu a insistat, cu acea ocazie, ca Romania trebuie sa-si respecte obligatiile asumate in ceea ce priveste dislocarea trupelor in zonele de conflict, mentionand ca retragerea acestora ar insemna sa-si lase aliatii fara suport si nerespectarea angajamentelor. El a tinut sa arate ca angajamentele Romaniei in ceea ce priveste dislocarea de trupe catre zonele de conflict s-au facut "in alte conditii" decat cele asumate de tarile care si-au retras deja fortele militare. Presedintele a mentionat ca Romania si-a retras deja 138 de militari din Irak, urmand sa fie pus la punct un calendar al retragerilor. "Pe masura ce zona noastra de responsabilitate va putea fi preluata de armata nationala, ne vom retrage si noi trupele", declara Basescu, in august 2006, insistand ca "anuntarea unei date exacte ar fi o greseala, deoarece gruparile teroriste ar sta linistite pana atunci, dupa care si-ar relua activitatea".
REACTII LA CALD:
Ileana CORNEA, redactor Departament Externe:
"Blair se retrage doar partial. Premierul londonez, Tony Blair, a anuntat o reducere, nu o retragere, a efectivelor britanice din Irak. El a afirmat ca Marea Britanie isi va reduce contingentul detasat in Irak cu 1.600 de persoane in urmatoarele luni, specificand, insa ca mai multi militari vor ramane in tara din Golf pana in 2008, <<atat timp cat Bagdadul considera prezenta lor necesara>>. Conform masss-media internationale, in Irak vor ramane, intr-o prima faza a reducerii aproximativ 5.500 de militari dintre cei 9.000 detasati in acest moment.
Analistii din intreaga lume sunt, daca nu uimiti, cel putin derutati de atitudinea liderului britanic. Blair si-a anuntat decizia de a retrage o mare parte din trupele detasate in Irak chiar in momentul in care <<fratele sau cel mare>> Bush, a comunicat ca SUA isi va suplimenta contingentul cu 21.500 de oameni."
A.Gh.  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
I-auzi brau'   de Zen
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-21
 16:14 
Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu
4 comentarii
 16:12 
S-au porcait in direct
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Faptuloiu (4584 afisari)
 Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana? (3843 afisari)
 De cealalta parte a presei (3388 afisari)
 Planul B impotriva Iranului (2735 afisari)
 Pus la punct (2642 afisari)
 Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu (457 afisari)
 S-au porcait in direct (244 afisari)
 Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00871 sec.