Ziua Logo
  Nr. 3861 de miercuri, 21 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Americanii au anuntat astazi sosirea celui de-al doilea portavion in zona
BBC: SUA au un plan de atac asupra Iranului
 20 februarie, 15:45 
George W. Bush (foto: EPA)
Armata Statelor Unite si-a stabilit tintele pe care le va avea in vedere in cazul unei ofensive militare asupra Iranului. Potrivit BBC, care citeaza surse diplomatice, in conditiile in care Teheranul nu isi va opri dezvoltarea programului nuclear, teritoriul sau va fi atacat, atat aerian, naval, cat si terestru. In timp ce informatia privind un iminent bombardament asupra Iranului a facut inconjurul lumii, pozitia oficiala a administratiei de la Washington este ca America nu pregateste un astfel de atac si ca, dimpotriva, va incerca sa convinga Teheranul sa renunte la dezvoltarea armei nucleare, pe cale diplomatica.
Flota a cincea americana a anuntat astazi sosirea celui de-al doilea portavion in Orientul Mijlociu. Portavionul american USS John C. Stennis, a carui trimitere a fost anuntata in ianuarie de presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a sosit ieri la destinatie, unde s-a alaturat portavionului USS Dwight D. Eisenhower.
Sosirea celui de-al doilea portavion are loc in contextul tensiunilor puternice dintre Statele Unite si Iran, pe tema programului nuclear iranian si a situatiei din Irak, dupa ce Washingtonul a acuzat regimul de la Teheran ca este implicat in violentele si atacurile impotriva trupelor americane din aceasta tara.
Conform BBC, armata americana ar putea bombarda nu doar centrale nucleare sau locuri unde se presupune ca Iranul ar produce arme nucleare, ci si intreaga infrastructura militara a tarii. Surse diplomatice au declarat pentru postul amintit ca oficiali din cadrul Comandamentului Central al armatei americane din Florida au selectat anumite tinte de pe teritoriul Iranului. Printre aceste tinte se afla complexele nucleare de la Natanz, Isfahan, Arak si Bushehr.
In cazul unui atac, armata americana ar putea folosi bombardierele "invizibile" B2 pentru a putea distruge instalatiile nucleare subterane de la Natanz, situate la 25 de metri sub pamant.
Corespondentul BBC la Teheran, France Harrison, a declarat ca iranienii sunt preocupati de un eventual atac al Statelor Unite, cu toate ca autoritatile sustin ca nu este nici un motiv de ingrijorare.
De altfel, analistii specializati pe problemele Orientului Mijlociu au declarat recent ca se tem ca un eventual atac asupra Iranului ar putea avea consecinte dezastruoase asupra acestei tari.
Sir Richard Dalton, fostul ambasador al Marii Britanii la Teheran, a precizat, pentru BBC, ca un eventual atac american ar incuraja guvernul iranian sa isi dezvolte arsenalul nuclear pe termen lung.
Anul trecut, Iranul a reluat programul de imbogatire a uraniului, proces prin care se poate obtine atat combustibil pentru centrale nucleare, cat si material pentru o bomba nucleara. Autoritatile de la Teheran insista ca acest program este dezvoltat in scopuri pasnice, pentru uz civil, insa tarile occidentale suspecteaza Iranul ca incearca sa construiasca bomba nucleara.
Consiliul de Securitate al ONU a somat autoritatile locale sa suspende programul de imbogatire a uraniului pana la 21 februarie. In cazul in care nu se conformeaza, Iranul ar putea face fata unor sanctiuni economice dure.
REACTII LA CALD:
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
"Administratia de la Washington a negat in permanenta faptul ca are in sertar anumite planuri de atacare a instalatiilor nucleare ale Iranului, nefiind prima data cand presa de peste ocean dezvaluie existenta unor astfel de documente. Cert este insa ca responsabilii Casei Albe nu vor putea ridica nici un avion de la sol, in cadrul unui atac impotriva Teheranului, fara a avea autorizarea Camerei Reprezentantilor, care, in prezent, este dominata de democrati".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 123  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-21
 16:20 
Urmariti inregistrarea video a ultimelor momente din viata lui John F Kennedy  2007-02-20
1 comentariu
 16:20 
Miron Cozma mai ramane in inchisoare  2007-02-20
 16:19 
Suspendarea, inaintea votului uninominal  2007-02-20
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Faptuloiu (4584 afisari)
 Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana? (3843 afisari)
 De cealalta parte a presei (3388 afisari)
 Planul B impotriva Iranului (2735 afisari)
 Pus la punct (2642 afisari)
 Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu (457 afisari)
 S-au porcait in direct (244 afisari)
 Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00763 sec.