Ziua Logo
  Nr. 3861 de miercuri, 21 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Planul Moscovei pentru ''reinnoirea socialismului'' in Romania
 16 februarie, 16:15 
Oleg T. Bogomolov
Cunoscutul istoric Alex Mihai Stoenescu dezvaluie, in ZIUA de maine, scenariul intocmit de Moscova pentru liberalizarea Estului comunist. Sub titlul ''Schimbari in Europa de Est si impactul lor asupra URSS'', raportul intocmit de Oleg T. Bogomolov si inaintat la 1 februarie 1989 conducerii superioare de partid, este o radiografie generala a proceselor social-politice declansate de criza sistemului comunist in tarile lagarului sovietic european. ZIUA va prezinta scenariile posibile pentru ''reinnoirea socialismului'' privitoare la Romania.
1. Scenariul favorabil: Au loc schimbari la nivelul conducerii tarii. Drept rezultat, Nicolae Ceausescu este inlocuit de politicieni rezonabili, capabili de intelegerea (situatiei) si de a pune in practica ideile reformelor radicale si ale reinnoirii socialismului. Exista preconditii favorabile in Romania pentru folosirea relatiilor de piata, pentru o restructurare relativ dinamica si o modernizare a economiei, insotita de o liberalizare a initiativei economice, precum si pentru crearea unui multi-sector al economiei competitive.
2. Scenariul blocajului la mijlocul procesului: Se mentine actuala conducere a tarii sau continuarea (actualei) politici. Daca resursele ce sunt eliberate pe masura ce datoria externa este platita sunt folosite pentru a reduce tensiunile sociale, atunci este posibil sa fie mentinuta stabilitatea politica generala pentru o perioada de timp, simultan cu persistenta problemelor politice ale tarii si cu perspectiva ramanerii in urma in progresul stiintific si tehnic (progresul tehnico-stiintific, n.a.). Daca, totusi, conducerea alege sa ignore sarcina de a imbunatati standardele de viata ale populatiei si abate resursele eliberate pentru realizarea unor noi proiecte ambitioase, o explozie sociala nu poate fi exclusa. In cazul in care procesul de reinnoire aflat in curs in alte tari socialiste nu demonstreaza fezabilitatea politicii de reforma, poate aparea pericolul unei orientari (deplasari) decisive a tarii in directia Vestului (incluzand iesirea sa din Tratatul de la Varsovia), avand in vedere faptul ca populatia (Romaniei) a iesit de sub influenta valorilor socialiste si a fost crescuta in mod traditional in spiritul comuniunii cu lumea latina (romanskii, in versiunea rusa). Sprijinul material si financiar venit din Vest, foarte probabil daca se produc schimbari reale, se poate dovedi foarte eficient intr-o tara care proceseaza (prelucreaza) o cantitate apreciabila de resurse naturale si economice.
Deoarece regimul nu si-a consumat inca resursele si a acumulat recent experienta combinarii unor masuri represive cu manevre sociale pentru a mentine stabilitatea, al doilea scenariu pare a fi mult mai probabil. In favoarea sa vine nivelul relativ scazut al constiintei nationale si absenta unei Opozitii organizate in Romania. In acelasi timp, o irationalitate evidenta a politicii actualei conduceri produce o nemultumire in crestere nu numai la nivelul cel mai de jos (al societatii), dar si in randurile elitei (verkhushka, in versiunea rusa - elita comunista, nomenklatura). De aceea, nu poate fi exclusa posibilitatea unui fel de schimbari ''de la varf''.
Ziarul ZIUA de maine va prezinta inclusiv analiza consecintelor si evaluarea masurii in care planul a fost indeplinit.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Raportul Comisiei Bogomolov demonstreaza cat se poate de clar intentiile Moscovei de a-si pastra controlul asupra Europei de Est. Imperiul de la rasarit trateaza Romania drept un <<element>> al carui viitor trebuie <<directionat>>.
In acelasi timp este remarcata (ca factor negativ) inclinatia pro-occidentala a romanilor. Pana la urma tocmai aceasta atitudine in favoarea valorilor naturale ale romanilor a fost contragreutatea care ne-a smuls din <<planul Bogomolov>> care ne trasa imperial viitorul pentru inca 50 de ani''.
A. E.  
 Afisari: 150  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-21
 16:16 
Al treilea bilet inflameaza scena politica  2007-02-16
7 comentarii
 16:14 
Fostul consilier al lui Emil Constatinescu, Dorin Marian, numit secretar de stat la Cancelaria primului-ministru  2007-02-16
 Top afisari / comentarii 
 Faptuloiu (4584 afisari)
 Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana? (3843 afisari)
 De cealalta parte a presei (3388 afisari)
 Planul B impotriva Iranului (2735 afisari)
 Pus la punct (2642 afisari)
 Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu (457 afisari)
 S-au porcait in direct (244 afisari)
 Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00734 sec.