Ziua Logo
  Nr. 3859 de luni, 19 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Amenintarile telefonice privind plasarea unor dispozitive explozibile, tot mai dese
Alarma falsa cu bomba la Palatul Cotroceni via Teleorman
 13 februarie, 16:07 
Intrare in Palatul Cotroceni (foto:Lucian CURELARIU, ZIUA foto)
In jurul pranzului o stire de ultima ora face inconjurul redactiilor mass-media - amenintare cu bomba la sediul Presedintiei! Anuntul de astazi, vine, coincidenta sau nu, fix intr-o zi de marti, 13. Mai precis, in jurul orei 11.35, la serviciul de urgenta 112 din Teleorman o voce de copil anunta amplasarea unui dispozitiv explozibil la Palatul Cotroceni din Capitala. Conform autoritatilor, primele masuri au fost luate la numai cateva minute dupa inregistrarea apelului. Desi la acea ora la Cotroceni se afla insusi seful statului, SPP a decis ca verificarile nu necesita evacuarea cladirii prezidentiale. In final, s-a stabilit ca alarma a fost una falsa. Un alt telefon de amenintare a fost primit, tot din Teleorman, la ora 13.32. O noua alarma falsa. Acelasi verdict a fost dat si in cazul apelului de amenintare care viza, seara trecuta, cladirea Serviciului Telecomunicatii Speciale. In ultima vreme, mai multe obiective din Capitala, in general cele de interes public si aflate in zone aglomerate, au fost vizate de asemenea alarme false. Teribilismul celor care isi ocupa timpul cu astfel de actiuni, desi sanctionat cu amenzi si condamnari penale, nu pare sa poata fi stavilit.
Alarma cu bomba la Cotroceni
Apelul telefonic care anunta plasarea unei bombe la sediul presedintiei Romaniei a fost primit la numarul de urgenta 112 de pe raza judetului Teleorman, la ora 11.45. Cu numai trei minute mai tarziu, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al Serviciului de Protectie si Paza (SPP), Bogdan Onea, echipele de pirotehnisti "erau deja in dispozitiv si incepeau verificarea zonei".
Cel mai probabil, telefonul a fost dat de un copil, de pe o cartela pre-pay. Politisttii vor face cerere pentru desfasturatorul apelurilor date de pe cartela respectiva, astfel incat sa-l identifice pe faptuitor, dupa numerele de telefon din listing.
Masurile luate de serviciile speciale
Potrivit procedurilor prevazute pentru astfel de situatii care vizeaza Presedintia, cei ce verifica Palatul Cotroceni sunt pirotehnistii. Respectandu-se acelasi set de norme, a fost stabilit ca nu este necesar ca administratia prezidentiala sa fie evacuata.
"Nu este nevoie, deoarece toti cei care intra la Palatul Cotroceni sunt verificati prin filtre speciale, inclusiv functionarii Adminsitratiei, ceea ce inseamna ca riscul de a introduce astfel de dispozitive este minor", a mai explicat Onea.
Bogdan Onea (foto:Lucian CURELARIU, ZIUA foto)
Un alt telefon anonim primit la serviciul unic de urgenta Teleorman, a anuntat, la ora 13.32, amplasarea unui dispozitiv exploziv in incinta Aeroportulului "Aurel Vlaicu". Verificarile efectuate de echipele de ofiteri speciali au stabilit ca amenintarea a fost una fara temei. Exista suspiciunea ca apelurile emise astazi din Teleorman ar fi fost opera aceluias copil. pana la inchiderea editiei, verificarile nu au fost incheiate.
Alarma falsa cu bomba la STS
Cladirea Serviciului Telecomunicatii Speciale (STS) a fost tinta unei alarme false cu bomba, seara trecuta, in jurul orelor 20.00.
Potrivit Biroului de presa al Inspectoratului General al Politiei Romane, dupa doua ore de cercetare a cladirii, ce a fost evacuata partial, Serviciul Pirotehnic si celelalte forte de ordine publica au ajuns la concluzia ca alarma a fost falsa.
Deocamdata, autorul anuntului nu a fost identificat, acesta folosindu-se de un telefon mobil cu o cartela pre-pay.
Telefoanele de amenintare, un serial cu (tot mai) multe episoade
In ultima vreme, mai multe obiective din Capitala, in general cele de interes public si aflate in zone aglomerate, au fost vizate de asemenea alarme false. Teribilismul celor care isi ocupa timpul cu astfel de actiuni, desi sanctionat cu amenzi si condamnari penale, nu pare sa fie inca stavilit.
De la inceputul anului si pana astazi o serie de alarme false cu bomba s-au inregistrat, in Capitala, la Gara de Nord, la hipermarket-ul Cora Lujerului, la statia de metrou Titan sau la sediul Tribunalului Bucuresti. Numai in ultima luna, au fost inregistrare 35 de alerte in intreaga tara.
Zeci de turisti si-au intrerupt, in urma cu cateva luni, vizita la Castelul Peles din Sinaia, din cauza unei glume proaste facuta de un aradean care a apelat serviciul 112, anuntand plasarea unui dospozitiv explozibil in acest loc.
Conform Rompres, in 2006, potrivit datelor oficiale, au fost inregistrate 246 de alarme false, fiind vizate in principal institutii sti zone strategice sau foarte aglomerate.
Sanctiuni legale pentru "amatorii" de telefoane "bomba"
Amenintarea cu bomba constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea. In cazul in care autorul este minor, parintii acestuia vor fi trasi la raspundere, fiind sanctionati cu amenda de la 40 la 2.000 de lei, la care se adauga costurile de deplasare pentru echipa de interventie.
Parintii minorului urmeaza, totodata, sa mai suporte si costurile eventualelor daune provocate ca urmare a actiunii specialistilor. In cazul in care se demonstreaza ca amenintarea cu bomba a fost facuta in scop distractiv, pedeapsa cu inchisoarea este cuprinsa intre 1 si 3 ani, iar daca este in scop terorist, perioada de detentie este de la 3 la 12 ani.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Tudor BORCEA, redactor Departament Investigatii:
" Legislatia e suficient de dura, nu asta e problema. Pana la urma cred ca e un lucru care tine de educatie. N-ar fi exclus ca cel care a facut anuntul privitor la aeroportul "Aurel Vlaicu" sa fie acelasi cu autorul telefonului dat la Cotroceni. Pe de alta parte, chiar daca la telefon e o voce de copil, specialistii nu-si pot permite sa ignore amenintarea. La urma urmei, un terorist ar putea sa foloseasca un copil, tocmai mergand pe ideea ca foarte multi autori sunt minori".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 116  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-19
 16:08 
Referendumul pentru Tinutul Secuiesc, devenit legal in urma sedintei Aliantei  2007-02-13
1 comentariu
 16:06 
Ascultati interviul in care Sergiu Medar recunoste ca Traian Basescu s-a implicat personal in cazul celor doi romani retinuti in Irak  2007-02-13
 Top afisari / comentarii 
 Afara cu PD (4242 afisari)
 Straniul testament al Annei Nicole Smith (4134 afisari)
 Iorgovan: Macovei "e erbivora" (2738 afisari)
 S-a transformat Romania in pasalac nemtesc? (2696 afisari)
 Japca Distrigaz (2585 afisari)
 Osemintele generalului Vaitoianu si maresalului Averescu, furate de Ceausescu (665 afisari)
 Daniel Corogeanu, condamnat la 14 ani de inchisoare: Dumnezeu sa va apere! (313 afisari)
 Adrian Cioroianu la Externe (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00850 sec.