Ziua Logo
  Nr. 3859 de luni, 19 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cititi "Propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu"
PSD a depus la Parlament documentul suspendarii sefului statului
 12 februarie, 16:14 
Mircea Geoana (foto: Mircea PAUN)
Mircea Geoana, presedintele PSD, a prezentat varianta finala a documentului privind suspendarea din functie a sefului statului, numarul capetelor de acuzare ridicandu-se la 25. Democratii au anuntat, prin vocea presedintelui Emil Boc, ca vor depune la Curtea Constitutionala o sesizare impotriva modificarilor aduse Legii referendumului, in incercarea de a-l apara pe Traian Basescu in cazul in care cererea de suspendare a PSD trece de Parlament. Tot astazi, Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au stabilit, cu 23 de voturi ''pentru'' si doar 3 ''impotriva'', ca Basescu se va adresa Parlamentului miercuri, la ora 9.00. Parlamentarii l-au oprit astfel pe Basescu de la a-si sustine mesajul marti de la 14.30, cu doar jumatate de ora inaintea discutarii motiunii de cenzura impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei.
Potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, citat de Rompres, documentul privind propunerea de suspendare din functie a lui sefului statului cuprinde aproape 30 de capete de acuzare ce pot fi structurate politic in patru mari categorii de acte prin care Basescu a incalcat Constitutia. Prima categorie priveste ''suita de fapte grave'' prin care Basescu si-a arogat calitatea de ''presedinte-jucator'': deturnarea sensului alegerilor din 2004, blocarea Parlamentului prin incercarile succesive de schimbare a presedintilor celor doua Camere, demersurile facute pe langa premier pentru a-l determina sa-si dea demisia.
Cea de-a doua categorie se refera la incercarile lui Basescu de a controla si folosi in interes propriu institutiile statului: interferenta in treburile Justitiei prin indicarea unor cauze ce ar trebui deschise precum si cazul CSM si dorinta de creare a Comunitatii Nationale de Informatii, direct subordonata presedintelui si fara control parlamentar.
Geoana a inclus in cea de-a treia categorie faptele prin care Basescu ar fi protejat interesele ''mafiote'' din zona profitabila a economiei romanesti: rezolutia ALRO, pe care seful PSD o considera o interventie din partea presedintelui, care a actionat prin consilierii ''interpusi Theodor Stolojan si Elena Udrea''. Cea de-a patra si ultima categorie vizeaza faptul ca Traian Basescu face din actuala criza politica o politica de stat, prin amenintarea cu alegerile anticipate, actiunile impotriva liderilor opozitiei precum si acuzele aduse Parlamentului.
Liderul PSD a subliniat faptul ca rezidentul de la Cotroceni s-a specializat in incalcari grave ale Constitutiei pentru ca ''starea de haos ii prieste, iar cand nu are dusmani si-i creeaza. Traieste si respira scandal, iar romanii sunt pentru el doar simple cifre in sondajele de opinie (...) Tartorele de la Cotroceni este un presedinte jucator, bautor si dansator, dispretuit de ceilalti sefi de stat''. In plus, Geoana il acuza pe Traian Basescu de protejarea unui regim putred, a unei clici mafiote cu radacini in PD. ''Traian Basescu provoaca situatii de criza politica pentru a anula echilibrul puterilor din stat si, pentru aceasta, este un presedinte antieuropean, anticonstitutional si profund antidemocratic. (...) Chemam Parlamentul si poporul roman sa aleaga in ce fel de republica dorim sa traim, intr-una europeana sau intr-una de inspiratie sovietica, despotica si antidemocratica, in care Traian Basescu decide pentru noi toti, aceasta este adevarata miza a suspendarii - sa oprim din fasa acest proiect malefic si reinstaurarea democratiei. Traian Basescu este un pericol pentru democratia romaneasca, si el trebuie oprit'', a adaugat liderul PSD.
Documentul privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu a fost trimis la Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, precum si Curtii Constitutionale.
Emil Boc: Geoana se descalifica prin tot felul de propuneri de gaga
Emil Boc, liderul PD, sustine ca l-a auzit pe Mircea Geoana spunand tot felul de prostii despre suspendarea presedintelui Basescu numai ca liderul PSD nu are calitatea morala de a vorbi despre un asemenea demers specific tarilor bananiere, unde se schimba regulile in timpul jocului. Boc a adaugat ca ''PSD nu are o motivatie reala si constitutionala pentru suspendarea presedintelui, acest demers fiind initiat pentru ca Basescu deranjeaza cercuri financiare, deranjeaza cercuri politice, deranjeaza sistemul ticalosit, care reactioneaza prin persoane interpuse. Mircea Geoana nu este in calitatea de a da lecti de pedagogie politca. A primit o lectie de pedagogie politica in 2004, cand a fost trimis acasa din primul tur de catre bucuresteni, in confruntarea cu Traian Basescu. S-a descalificat si se descalifica prin tot felul de propuneri de gaga, de genul celor de a desfiinta CSAT printr-o lege adresata Parlamenului''.
Totodata, PD considera neconstitutionala forma Legii referendumului adoptat de Camera Deputatilor la inceputul sesiunii parlamentare si vor inainta o sesizare Curtii Constitutionale. Actul normativ prevede ca presedintele ales in turul doi de scrutin sa fie demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la referendum. Liderii PD considera ca, odata ce este ales presedintele, acesta ii reprezinta atat pe cei care l-au ales, cat si pe cei care nu au mers la sectia de votare, seful statului reprezentand poporul roman si trebuie demis numai cu votul majoritatii cetatenilor cu drept de vot.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''PSD merge pana la capat cu actiunea de suspendare a presedintelui desi este constient ca va fi doar un demers neusit. In acest moment social-democratii lui Geoana sunt obligati sa fie consecventi in actiunea de suspendare. O eventuala temporizare a demersului sau o nuantare a acestuia va aduce prejudicii de imagine partidului si implicit va pierde puncte electorale''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
ce putoare ordinara acest psd   de cosor ion
si daca   de cosor ion
ambiguitate perfecta   de jack_black
Aia cu "amenintarea cu alegeri anticipate" e cea mai tare !   de Tzepelica
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-19
 16:20 
Politicienii condamna referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc  2007-02-12
3 comentarii
 16:13 
Parola ideala sau cum sa ne aparam de spionii virtuali  2007-02-12
 Top afisari / comentarii 
 Afara cu PD (4242 afisari)
 Straniul testament al Annei Nicole Smith (4134 afisari)
 Iorgovan: Macovei "e erbivora" (2738 afisari)
 S-a transformat Romania in pasalac nemtesc? (2696 afisari)
 Japca Distrigaz (2585 afisari)
 Osemintele generalului Vaitoianu si maresalului Averescu, furate de Ceausescu (665 afisari)
 Daniel Corogeanu, condamnat la 14 ani de inchisoare: Dumnezeu sa va apere! (313 afisari)
 Adrian Cioroianu la Externe (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00794 sec.