Ziua Logo
  Nr. 3857 de vineri, 16 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Al treilea bilet inflameaza scena politica
 16 februarie, 16:16 
Elena Udrea (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Publicarea in editia ZIUA de astazi a materialului "Scutul mafiei", in care se dezvaluie continutul unui al treilea bilet, ce a circulat pe circuitul intern Presedintie - ministere, a generat un val de declaratii incisive in interiorul clasei politice. In vreme ce reprezentantii PNL si PC au pus sub semnul intrebarii corectitudinea presedintelui Basescu, reprezentantii PD, prin vocea liderului Emil Boc, s-au grabit sa afirme ca seful statului a procedat legal. La randul sau, democrata Elena Udrea, al carei nume este legat de dezvaluirile din ZIUA, a negat orice legatura cu cazul, folosindu-se de prezenta sa la postul Realitatea TV de astazi, pentru a-l apara, o data in plus, pe seful statului. Presedintele Basescu a intervenit pe langa fostul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, pentru favorizarea unei firme de constructii, Art Constructii 92, ce apartine omului de afaceri Dumitru Bucsaru. Bucsaru este bun prieten cu Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea.
ULTIMA ORA:
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a facut unele precizari cu privire la sistemul de functionare al Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste rezolutiile primite, peste 100.000 la numar, in timpul mandatului actualului sef al statului. "Presedintele Basescu are obligatia sa raspunda chiar si la petitiile gresit adresate. /.../ Presedintele primeste petitii chiar si personal, insa si acestea se inregistreaza", a afirmat Saftoiu.
"Rezolutia presedintelui in cadrul prezentului memoriu (semnalat de ZIUA - n. red) reprezinta o practica normala, fireasca, care a cerut analiza si rezolvarea legala a cazului semnalat. El s-a adresat nu CFR, ci Ministerului Transporturilor, institutia competenta sa rezolve aceasta problema. Presedintele nu are nici o legatura cu firma respectiva si nu il cunoaste pe directorul care a facut petitia", a adaugat purtatorul de cuvant.
Reactiile partidelor
Crin Antonescu, PNL: "O dovada in plus ca in fata noastra nu este un presedinte-jucator, ci un presedinte-trisor"
Crin Antonescu, PNL (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
"Avem o dovada in plus ca, in fata noastra, nu este un presedinte-jucator, ci un presedinte-trisor, care incearca sa pacaleasca o societate intreaga, cu multe lipsuri, dar intrata pe un fagas normal", a afirmat deputatul liberal Crin Antonescu. "Presedintele nu trebuie sa se implice in litigiile dintre doua firme", a adaugat acesta.
La randul sau, presedintele PNL Vrancea, Nini Sapunaru, considera ca "presedintele Traian Basescu se crede, in continuare, ministrul Transporturilor'', conform Rompres.
In opinia sa, biletelul trimis de presedinte fostului ministru al Transporturilor este o chestiune care nu isi avea rostul. 'Traian Basescu s-a comportat ca in vremea in care era ministrul Transporturilor. Astfel de apostile se pun pe actele care circula in cadrul aceleiasi institutii. Practic, el l-a confundat pe Gheorghe Dobre cu un subordonat de-al sau, ori fostul ministru nu era subordonatul sau, ci al primului ministru", a precizat Sapunaru.
Geoana, PSD: Presedintele Romaniei nu are voie sa aiba un astfel de tip de relatie cu un membru al Guvernului
Liderul principalului partid de Opozitie, Mircea Geoana, a afirmat ca nota trimisa de Basescu, in aprilie 2005, ministrului Transporturilor constituie un nou act neconstitutional din partea sefului statului. "Sunt indicii de coruptie la nivel foarte inalt, prin transformarea presedintelui in recuperator de creante in favoarea unei firme private", a spus liderul PSD, citat de Antena 3.
Codrut Seres, PC: Basescu una predica, si alta face
"Basescu una vine si predica in fata Parlamentului sau catre presa, si altceva se intampla pe din dos. Pe din dos, nu mai exista conflicte de interese, trafic de influenta, se solicita rezolvari la memorii adresate direct Presedintiei", este de parere Codrut Seres, presedintele Consiliului Executiv al Partidului Conservator.
Fostul ministru al Economiei a declarat ca trimiterea unor astfel de mesaje catre ministri evidentiaza o adevarata "practica" la Cotroceni. Seres a adaugat ca, in opinia sa, beneficiarii biletelor scrise de presedinte s-au intalnit personal cu Basescu.
Seres a mai precizat ca nu considera normala modalitatea in care rezolutia prezidentiala a ajuns la Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor de la acea vreme. "Ca un memoriu sa beneficieze de rezolutia presedintelui asta inseamna ca cel care a adresat memoriul s-a intalnit fata in fata cu presedintele si i-a dat personal acel document. Chiar si atunci, presedintele avea posibilitatea sa dea consilierilor documentul, si nu sa scrie rezolutia pe acel document (...) Faptul ca presedintele si-a permis sa puna o rezolutie si sa transmita dupa aceea neinregistrat documentul direct catre ministru nu este un lucru in regula", a mai afirmat Seres.
Boc, PD: Petiile venite la nivel prezidential trec prin filtrul presedintelui Basescu
"La nivel prezidential, exista un departament special care se ocupa de petitii, ele trec prin filtrul presedintelui si sunt trimise spre organismul de resort. Ce trebuia sa scrie, decat ca l-a citit, l-a trimis catre ministrul de resort si a solicitat analiza.", a declarat Emil Boc, presedintele Partidului Democrat.
Elena Udrea, PD: "Daca presedintele voia sa intervina in favoarea firme nu trimitea act oficial"
"Acest memoriu care a fost inregistrat la cancelaria presedintelui - legal - a fost unul dintre zecile de memorii care ajungeau la presedintele Romaniei pentru ca semnala un posibil fapt de coruptie, o posibila nedreptate, pe care ar fi facut-o un minister, o autoritate publica", a afirmat fostul consilier de stat al presedintelui, in cadrul emisiunii Stirea Zilei de la Realitatea TV.
In cadrul aceleiasi aparitii TV, Udrea a tinut sa mentioneze ca materialul din ZIUA nu reprezinta nimic altceva decat "o rezolutie care apare astazi ca o etapa intr-un razboi pe care grupul Dinu Patriciu - Sorin Rosca Stanescu il duce cu Traian Basescu inca din ianuarie 2005".
Actualul secretar executiv al PD a mai precizat ca nu a fost niciodata avocatul firmei care s-a adresat sefului statului printr-un memoriu si ca sotul sau, Dorin Cocos, nu are legaturi cu patronul firmei care a incasat suma 110 miliarde de lei inainte de a fi radiata.
Cititi mai multe dezvaluiri in acest caz in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
George TARATA:
"Asa cum era de asteptat Administratia Prezidentiala a negat faptul ca seful statului a intervenit in favoarea firmei "Art Constructii '92". La fel de previzibila a fost si reactia Elenei Udrea, care a sarit in apararea presedintelui si a negat faptul ca sotul ei, Dorin Cocos, are vreo legatura de afaceri cu Dumitru Bucsaru, patronul pentru care a intervenit presedintele. Asta, desi ziarul nostru a aratat pe larg relatiile dintre cuplul Udrea-Cocos si Bucsaru. Cert este ca nici purtatoarea de cuvant a Presedintiei, Adriana Saftoiu, nici Elena Udrea nu au reusit sa convinga in vreun fel. Adriana Saftoiu si Elena Udrea nu au putut sa raspunda la o intrebare simpla: cate dintre memoriile primite de presedinte din partea firmelor sunt retrimise institutiilor statului cu recomandari din partea lui Basescu. Mai mult, Elena Udrea nu a facut altceva decat sa atace ziarul ZIUA. La fel cum se intampla de fiecare data cand ziarul nostru publica o dezvaluire la adresa ei.
Este limpede ca interventia sefului statului a fost una anormala. Practic, Basescu si-a depasit atributiile si a favorizat un personaj care are grave probeleme cu legea si care, iata, se dovedesete ca face parte din grupul de interese din jurul Cotrocenilor.
ZIUA va prezenta in editia de maine o schema care arata cat se poate de clar existenta caracatitei Udrea-Cocos-Bucsaru, precum si faptul ca interventia presedintelui nu a fost deloc una normala".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
E adevarat?   de Adevar si Dreptate
Am grija de soarta Elenei - are asha...o paloare   de ionion
mafia prezidentiala   de coscaru
inducerea in eroare a romanilor   de jack_black
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-16
 16:15 
Planul Moscovei pentru ''reinnoirea socialismului'' in Romania
 16:14 
Fostul consilier al lui Emil Constatinescu, Dorin Marian, numit secretar de stat la Cancelaria primului-ministru
 Top afisari / comentarii 
 Scutul mafiei (6654 afisari)
 Cu proba pe masa (3776 afisari)
 S-a descoperit punctul vulnerabil al virusului HIV (3748 afisari)
 Anorexia ucide din nou (3645 afisari)
 Macovei cinci case (3034 afisari)
 Al treilea bilet inflameaza scena politica (537 afisari)
 Planul Moscovei pentru ''reinnoirea socialismului'' in Romania (150 afisari)
 Fostul consilier al lui Emil Constatinescu, Dorin Marian, numit secretar de stat la Cancelaria primului-ministru (128 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00807 sec.