Ziua Logo
  Nr. 3854 de marti, 13 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Referendumul pentru Tinutul Secuiesc, devenit legal in urma sedintei Aliantei
 13 februarie, 16:08 
Dupa ce pe parcursul zilei de luni reprezentantii PD si PNL au sustinut ca referendumul Consiliului National Secuiesc (CNS) este ilegal si anticonstitutional, in urma sedintei Consiliului National de Coordonare al Coalitiei (CNC) de aseara liberalii si democratii si-au schimbat punctul de vedere: cum nu a fost vorba de un referendum propriu-zis, ci mai mult de un sondaj de opinie, nu se poate vorbi despre caracterul anticonstitutional al actiunii CNS. Sedinta Aliantei a avut efecte si asupra sefului statului care a incercat sa explice la Realitatea TV ca declaratiile sale conform carora referendumul ar fi fost ''ilegal'', au fost ''neintelese si trunchiate''. Analistii speculeaza ca, la baza schimbarii punctului de vedere, ar fi stat cerea UDMR ca partenerii de guvernare sa renunte la a mai infiera referendumul, in schimbul sustinerii Monicai Macovei.
Referendumul din Tinutul Secuiesc este ilegal si incalca prevederile Constitutiei. Asa a spus presedintele Traian Basescu, asa au spus liderii principalelor partide politice, asa a preluat presa. Marti seara, presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, Kelemen Hunor, primul iesit la declaratii dupa reuniunea liderilor coalitiei, a afirmat ca ministrul PD al Administratiei, Vasile Blaga, a prezentat o informare cu privire la referendumul organizat de CNS, stabilindu-se ca acesta a fost de fapt ''un sondaj legal si constitutional''. Kelemen Honor a precizat ca un astfel de demers nu poate avea urmari juridice, in conditiile in care nimeni nu poate declara ca fiind ilegal sau anticonstitutional un sondaj facut in randul populatiei: "Nu exista nimic ilegal. Maine poti intreba bucurestenii in ce sector vor sa locuiasca". Potrivit reprezentantului UDMR, Partidul Democrat nu a ridicat nici o problema legata de legalitatea acestui demers in cadrul CNC: ''Ei (PD - n.r.) nu ne-au spus si nu au vorbit despre sesizari si alte lucruri care pot face obiectul unor investigatii penale''.
In ceea ce priveste contestarea, de catre presedintele Traian Basescu, a legalitatii acestei actiuni, deputatul UDMR a apreciat ca seful statului ''poate a facut niste declaratii, asa cum ne-am obisnuit din partea lui, fara sa consulte juristii''.
Apoi, atat presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, cat si ministrul de Interne, Vasile Blaga, au sustinut declaratiile colegului de la UDMR, explicand ca eventuala ilegalitate a referendumului putea fi sesizata de Parchetul General, in conditiile in care se intruneau elementele unor actiuni ilegale sau in forta. Nefiind intrunite aceste elemente, nu se poate vorbi despre caracterul anticonstitutional al acestei actiuni. La randul sau, vicepresedintele PNL Crin Antonescu a reiterat faptul ca a fost vorba mai mult de un sondaj de opinie si ca se poate vorbi despre autonomie locala aplicata in sensul descentralizarii, dar nu al autonomiei teritoriale pe criterii etnice.
Tot in urma sedintei de luni, liderii Coaliriei au convenit sa nu voteze la Senat motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei. ''Este o chestiune de principiu sustinerea Guvernului'', a aratat Kelemen Hunor. El a mai spus ca, inaintea dezbaterii motiunii, senatorii PNL, PD si UDMR se vor intalni cu ministrul Justitiei.
Traian Basescu (foto: Lucian CURELARIU)
Traian Basescu nu a fost bine inteles
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, in emisiunea realizata de Robert Turcescu la Realitatea TV, ca, daca liderii CNS vor incerca sa valorifice rezultatul ''testului'' facut deja in judetele Hargita, Covasna si Mures, atunci statul roman ''va reactiona cu toata forta'' si ca'' daca e referendum, e ilegal, daca e un test, e un test''. Basescu a aratat ca, in momentul in care se produce un act prin care se incalca grav Constitutia, institutiile statului nu vor sta sa se uite: ''Si aici ma refer la Parchet, la instante, pentru ca nu-i tara nimanui aici, un no man's land, in care ba-i spunem referendum respins de catre Justitie, dar liderii CNS nu ezita sa foloseasca rezultatul referendumului, cand ei nu participa la un referendum. (...) Din declaratiile pe care le-au facut tot liderii CNS, unii spun ca ar fi o cercetare a opiniei cetatenilor, deci sunt tot soiul de denumiri, ceea ce obliga autoritatile sa se plieze pe aceste denumiri date de organizatori''. El a precizat ca, pentru el, ceea ce se intampla in Harghita, Covasna si Mures ''nu poate fi decat ceea ce declara liderii, atata timp cat prin instanta s-a infirmat dreptul de organizare a unui referendum''. Seful statului a incercat sa explice ca a fost inteles gresit si ca nu a afirmat nici o clipa ca ar considera ilegala actiunea CNS, cerand sa fie citat exact de pe site-ul Presedintiei.
Declaratia facuta de Traian Basescu cu ocazia vizitei presedintelui Ungariei se afla la adresa www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=8471&_PRID=.
Seful statului a declarat luni, in conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Ungariei, ca referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc este ''ilegal'': Ceea ce se intampla incalca prevederile Consitutiei Romaniei. Pe de alta parte, referendumul este ilegal. Pot sa va spun ca atat timp cat va ramane o testare a vointei populatiei, putem spune ca este ce se afirma. Dar cand cei care astazi fac teste - nu intelegem foarte bine, cu rabdarea statului roman, cu Constitutia, ce testateaza dansii - in momentul in care incearca sa valorifice rezultatul acestui asa-zis test sau referendum ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului, iar responsabilitatea va apartine celor care acum realizeaza un act neconstitutional, pe teritoriul unui stat national, unitar, indivizibil si, sa nu uitati, un stat suveran''.
In emisiunea de la RealitateaTV a intervenit si Vasile Blaga care a explicat ca nu a fost vorba decat de o consultare a unor cetateni pe care oricine este liber sa o organizeze.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
''Refendumul neoficial facut in Harghita, Covasna si Mures privit in paralel cu candidatura lui Laszlo Tokes la Parlamentul European, tradeaza substratul politic inaintea scrutinului pentru Bruxelles. Liderii Coalitiei si presedintele Basescu nu il recunosc ca fiind un referendum, ci un simplu test, care insa pare a-si fi atins scopul: sa incalzeasca subiectul inaintea campaniei din aprilie''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
agitatie de pomana   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-13
 16:07 
Alarma falsa cu bomba la Palatul Cotroceni via Teleorman
 16:06 
Ascultati interviul in care Sergiu Medar recunoste ca Traian Basescu s-a implicat personal in cazul celor doi romani retinuti in Irak
 Top afisari / comentarii 
 Sotii Mioara si Petre Roman divorteaza (7467 afisari)
 Prostituatele ducelui (4855 afisari)
 Hetz, arma secreta israeliana impotriva balisticii iraniene (3868 afisari)
 In razboi cu Parlamentul (3457 afisari)
 Ungureanu a dat Basarabia pe mana Ungariei si Bulgariei (3251 afisari)
 Referendumul pentru Tinutul Secuiesc, devenit legal in urma sedintei Aliantei (218 afisari)
 Ascultati interviul in care Sergiu Medar recunoste ca Traian Basescu s-a implicat personal in cazul celor doi romani retinuti in Irak (205 afisari)
 Alarma falsa cu bomba la Palatul Cotroceni via Teleorman (116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00853 sec.