Ziua Logo
  Nr. 3852 de sambata, 10 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Marul discordiei de azi din Alianta, PSD, tot strange capete de acuzare pentru demiterea lui Basescu
 5 februarie, 16:43 
Liderul PD, Emil Boc (foto: Bogdan STAMATIN, ZIUA foto)
Vocile de pe scena politica romaneasca freamata. La incheierea sedintelor centrale programate pentru astazi, liderii principalelor partide politice au iesit in fata presei cu declaratii care mai de care mai hotarate si mai imperative, toate vizand, in fnal, clarificarea tensiunilor din randul Coalitiei aflate la guvernare. "PD someaza public PNL sa spuna daca prefera PSD in locul Aliantei PNL-PD", a cerut liderul democrat, Emil Boc. In replica, prin vocea vicepresedintelui Ludovic Orban, PNL vede somatia lui Boc drept o simpla "fabulatie". Intre timp, principala formatiune din Opozitie pune la punct ultimele detalii privind textul prin care va fi sesizata Curtea Constitutionala in legatura cu procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Boc: "PNL sa spuna public daca prefera PSD in locul Aliantei PNL-PD"
Emil Boc a cerut, astazi, in numele Partidului Democrat, ca PNL sa-si exprime pozitia in mod public fata de PSD, pentru ca, in opinia sa, ambiguitatea liberalilor nu mai poate fi tolerata. "Vrem sa stim care este pozitia PNL fata de PSD", a declarat Boc, la finalul sedintei de astazi a Biroului Permanent.
"Stim ca se pregatesc scenarii, se lucreaza la unele mai avansate, la altele mai putin avansate, care vizeaza introducerea PSD intr-o forma sau alta in actul de guvernare". Presedintele PD pare sa uite ca, intr-o forma sau alta, un reprezentant al PSD, George Maior, ocupa functia de sef al Serviciului Roman de Informatii.
Boc a accentuat asupra ideii ca partidul pe care il conduce nu are intentia de a coopta PSD la guvernare. Declaratiile liderului democrat vin ca raspuns indirect la afirmatiile premierului Calin Popescu Tariceanu intr-un interviu acordat unui cotidian central: "Daca PD se transforma in adversarul PNL, atunci nu poate fi gandita o formula de guvernare care sa excluda PSD. Iar cooptarea PSD la guvernare este raul cel mai mic".
Boc a mai precizat ca principala sursa de tensiune dintre PNL si PD o reprezinta PSD, si nu presedintele Traian Basescu. ''Daca pana acum am crezut ca principala sursa de tensiune, din perspectiva PNL, a fost presedintele Romaniei, astazi ne-am dat seama ca, de fapt, principala sursa de tensiune este PSD", a explicat Boc.
Orban: "Emil Boc fabuleaza"
Ludovic Orban, vicepresedintele PNL, a raspuns somatiei liderului PD, Emil Boc, intr-o maniera cat se poate de directa. ''Intre PNL si PSD este o lupta de peste 17 ani si nu poate exista o alianta sau o viziune comuna, ci cel mult eventuale intelegeri punctuale pe anumite proiecte'', inlaturand astfel orice posibilitate a unei aliante intre PNL si PSD, conform Rompres.
Orban a calificat afirmatiile lui Boc drept ''fabulatii'', adaugand ca ''cei care au facut intelegeri pe sub masa cu PSD sunt Traian Basescu si Partidul Democrat. Au o istorie comuna, sunt rupti din FSN''.
Geoana: PSD va intra la guvernare doar prin alegeri
"Partidul Social Democrat nu intentioneaza sa negocieze formarea unui guvern alaturi de partidele din coalitia aflata la putere (...) PSD va veni la guvernare doar prin alegeri", a reafirmat astazi Mircea Geoana, presedintele acestei formatiuni politice.
Geoana considera ca "imperios necesar" ca premierul sa vina in Parlament cu un guvern restructurat. "Daca premierul Tariceanu este convingator atunci cand restructureaza Guvernul, atunci sa vina (in fata Parlamentului, n.r.) nu numai cu un guvern restructurat, ci si cu un program de guvernare. Sa explice cum vede sustinerea unui guvern minoritar, si dupa aceea vom vedea care sunt elementele care ar putea motiva o anumita decizie a noastra", a adaugat Geoana.
Marul discordiei intre partenerii Aliantei DA, care se suspecteaza reciproc de tentativa de cooptare a social-democratilor la guvernare, PSD, prin vocea membrilor aflati la conducerea sa, a anuntat ca este tot mai aproape de finalizarea documentatiei necesare in vederea suspendarii sefului statului, Traian Basescu.
Ponta: Chiar cred ca il vom suspenda pe presedinte
Victor Ponta (ZIUA foto)
"Textul prin care vom sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu va fi gata in cateva zile". Anuntul a fost facut de Victor Ponta, care a mai precizat ca in cursul zilei de astazi, in cadrul sedintei saptamanale, liderii social-democrati au analizat ultima varianta a acestui document.
"Chiar cred ca il vom suspenda pe presedinte. Demersul nostru este foarte serios, iar presedintele a inceput sa se teama de el. Altfel nu se explica iesirile sale cu totul si cu totul deplasate din ultimele zile. Astazi a fost prezentat un draft al textului in Biroul Permanent, iar in urmatoarele zile vom pune la punct partea de comunicare publica a unui text foarte tehnic", a mai adaugat Ponta.
Ponta a respins cu fermitate orice posibilitate ca PSD sa poata intra la guvernare alaturi de PNL, afirmand ca "PSD-ul este alternativa la actuala conducere".
Geoana: "La alegerile din 2004, Basescu a manipulat electoratul"
In documentul privind suspendarea lui Basescu sunt invocate, deocamdata, potrivit lui Geoana, 30 de motive pentru suspendarea presedintelui, cel mai nou fiind legat de afirmatiile facute de seful statului in emisiunea difuzata ieri de Pro Tv, referitor la rezultatul alegerilor din 2004.
"Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt clare, singurul element de noutate este legat de declaratiile halucinante ale lui Traian Basescu prin care a recunoscut ca a deturnat vointa electoratului roman. Este un element de o gravitate deosebita care a fost introdus si substantiat in document", a spus Geoana.
"Presedintele Romaniei recunoaste ca se afla intr-o situatie neconstitutionala generata de un act constitutional, ceea ce face ca regimul Traian Basescu sa fie lovit de ilegitimitate. Traian Basescu aduce astfel inca un element la dosar privind incalcarea grava a Constitutiei - el a recunoscut public ca a deturnat opinia electoratului impunand un guvern ilegitim. PSD este astazi la fel de motivat si cred si ca pentru opinia publica actiunea devine tot mai justificata", a mai precizat liderul PSD.
Geoana a mai spus ca, initial, au existat in jur de 20 de acuzatii aduse presedintelui, la care s-au adaugat si altele de la partidele cu care au avut loc consultari - PRM si PC - si ca nu stie deocamdata cate dintre acuzatii vor fi retinute in documentul final.
Pentru mai multe informatii privind actiunea initiata de PSD in vederea suspendarii presedintelui Basescu, precum si despre partidele care s-au alaturat acestei initiative, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?dataa2007-01-29&ida214968 , http://www.ziua.net/display.php?dataa2007-01-24&ida214709,
REACTII LA CALD
Carmen EPURAN, redactor Politica Interna:
"Era firesc ca declaratiile premierului Tariceanu, referitoare la o posibila colaborare PNL-PSD sa-i revolte pe democrati. Si nu din ratiuni principiale, ci pentru ca este o noua ocazie de a-i ataca pe liberali, spunand ca actioneaza in afara Aliantei, ca pun la cale o alianta cu fostul partid stat si, ca urmare, sa incerce sa arate ca partidul care se abate e PNL. Pe de alta parte declaratiile premierului Tariceanu referitoare la PSD vin in contextul in care Traian Basescu a atacat dur PNL si Guvernul, iar asocierea liberalilor cu pesedistii, mai ales in contextul legat de suspendare, nu poate fi decat o amenintare directa la adresa presedintelui."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-10
 16:55 
Emil Constantinescu explica dedesubturile Dosarului Tigareta II  2007-02-05
2 comentarii
 14:04 
Ascultati interviul cu cei doi romani retinuti trei luni de zile de armata americana  2007-02-05
2 comentarii
 14:00 
Liberalii cer sa fie infiintata o autoritate de inregistrare si interceptare, alcatuita din civili electronisti, si nu din ofiteri SRI  2007-02-05
 Top afisari / comentarii 
 Basescu doi, trei (4233 afisari)
 Eminescu, urmarit de Securitatea austro-ungara (3190 afisari)
 O Doamna si trei nomenclaturisti (2929 afisari)
 Iranul si Irakul, variabile ale aceleiasi ecuatii (2876 afisari)
 Gigi Becali isi cauta stramosul imparat al Bizantului (2569 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00808 sec.