Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii''
 9 februarie, 16:10 
Traian Basescu (foto: Lucian CURELARIU)
Presedintele Traian Basescu a adresat astazi o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care informeaza ca doreste sa se adreseze marti, printr-un mesaj, camerelor reunite ale Parlamentului. Desi intentia sefului statului a fost bine primita de majoritatea partidelor, in contextul in care tot marti se va discuta si motiunea impotriva ministrului Justitiei, exista suspiciunea din partea Opozitiei ca Basescu va incerca sa intervina in favoarea Monicai Macovei.
In comunicatul Administratiei Prezidentiale nu este precizat motivul pentru care seful statului doreste sa se adreseze Parlamentului si nici tema mesajului sau. Este de asteptat ca prezenta presedintelui in fata Camerelor reunite sa fie raspunsul la solicitarea conducerilor Senatului si Camerei Deputatilor de a-si cere scuze pentru declaratiile facute la bilantul DNA, potrivit carora politicienii ar face si ar vota legi pentru infractori. Potrivit articolului 88 din Constitutia Romaniei, presedintele are dreptul sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.
Victor Ponta: Presedintele vrea sa o salveze pe Macovei
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, i-a cerut sefului statului sa nu se foloseasca de ''smecherii'' pentru a veni in Parlament in ziua in care se dezbate motiunea simpla pe tema Justitiei, ''pentru a o salva de la demitere pe Monica Macovei. Este dreptul presedintelui de a adresa un mesaj despre care trebuie sa precizeze, in primul rand ce contine, cum a procedat si in alte situatii. Birourile permanente se vor reuni luni, dar nu se poate ca seful statului sa vina marti in Parlament, pentru ca avem deja un program stabilit - la Senat se discuta motiunea simpla pe tema demiterii ministrului Justitiei, iar la Camera Deputatilor avem voturi finale'', a declarat Ponta, preluat de Rompres, adaugand ca o sedinta comuna ar putea fi convocata miercuri sau joi.
Nici Lucian Bolcas, vicepresedintele executiv al PRM, nu crede ca solicitarea lui Basescu de a se adresa Parlamentului cand la Senat se discuta motiunea impotriva ministrului Justitiei, ''reprezinta o simpla coincidenta''. Potrivit lui Bolcas, data la care seful statului se va adresa Camerelor reunite va fi fixata de Birourile Permanente ale Parlamentului.
Ion Stan: Presedintele nu poate veni in Parlament ca intr-un magazin pentru a prezenta moda de primavara
''Daca presedintele Romaniei doreste sa vina in Parlament, inseamna ca scrisoarea forului legislativ si-a facut efectul, pentru ca i s-a cerut sa revina in mod public asupra mesajului pe care l-a facut la DNA. Or, pentru ca presedintele sa vina cu precizarile de rigoare, nu este neaparat nevoie de prezenta lui in Parlament, mesajul poate fi transmis si in conferinta de presa sau intr-o declaratie publica'', a declarat Ion Stan, vicepresedintele PSD, citat de Rompres. Acesta a adaugat ca, potrivit procedurilor, Basescu poate veni in fata Camerelor reunite numai dupa ce Birourile permanente vor lua nota de dorinta sa de a transmite un mesaj, ''el nu poate vizita Parlamentul cand vrea, pentru ca aceasta institutie nu este un magazin in care el sa prezinte moda de primavara''.
Vicepresedintele PC, Nicolae Popa, nu crede ca presedintele doreste sa se adreseze Parlamentului pentru a-si recunoaste geselile: ''Nu cred ca isi va recunoaste greselile, nu cred ca isi va pune cenusa in cap. Nu stiu daca noi vrem sa-l ascultam cu adevarat, avand in vedere jignirile si ofensele aduse de acesta Parlamentului''. Potrivit liderului conservator, seful statului ar trebui sa vorbeasca despre concordie si intelegere si sa-i indemne pe romani la solidaritate.
Crin Antonescu, liderul deputatilor liberali, a declarat ca i se pare ''o reactie normala'' solicitarea facuta de seful statului si ca aceasta denota ca ''Traian Basescu admite ca sunt necesare niste explicatii in fata Parlamentului (...) Vom propune in sedinta Birourilor Permanente reunite, care va preceda sedinta de plen reunit, ca toti liderii grupurilor parlamentare sa isi poata exprima opiniile'', a afirmat deputatul liberal, citat de Rompres.
Mesajul sefului statului vine dupa ce, joi dimineata, Birourile Permanente ale celor doua Camere au adoptat, cu majoritate de voturi, o declaratie comuna prin care ii solicita presedintelui Traian Basescu sa iasa public si sa retracteze acuzatiile la adresa Parlamentului Romaniei facute la sedinta de bilant a Departamentului National Anticoruptie.
In document se arata ca una dintre ''acuzatiile inacceptabile'' ale presedintelui Basescu se refera la afirmatia de la sedinta de bilant a DNA, potrivit careia ''oamenii politici nu fac nimic altceva decat legi pentru infractori si nu pentru interesul public''.
Conform documentului, o alta ''afirmatie inacceptabila'' facuta de presedintele Traian Basescu este cea referitoare la ''initiativa legislativa care scotea din zona penala nerespectarea regulamentelor de credite''. Seful statului a afirmat, la DNA, ca spera ca aceasta initiativa legislativa sa nu fie trimisa de Parlament inapoi la Cotroceni, ''asa cum a venit in faza initiala, aratandu-si lipsa de receptivitate in lupta anticoruptie''.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
''Intentia presedintelui de a se adresa Parlamentului cu o ora inainte ca Senatul sa dezbata motiunea simpla impotriva unui ministru agreat la Cotroceni - Monica Macovei - trezeste suspiciunea parlamentarilor. Se contureaza ideea ca Traian Basescu nu va formula in plen scuzele ce i-au fost solicitate de conducerea Camerei, ci mai degraba o pledoarie in sensul sustinerii actualului ministru al Justitiei''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 572  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Basescu - o solutie imorala   de Mark
Singurul car face ceva bun in tara asta: Basescu   de CIMPEAN Ovidiu
Re: Propun   de plongeur.alpin
Re: Domnule Ovidiu BANCHES, aveti pefercta dreptate,   de plongeur.alpin
Propun   de Marius Adrian Porojnicu
pentru Felix si Raquel   de cosor ion
Ideea nu-i rea...   de Felix81
vrabia malai viseaza   de cosor ion
Domnule Ovidiu BANCHES, aveti pefercta dreptate,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-09
 16:09 
Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel
1 comentariu
 16:08 
Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01178 sec.