Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ministerul de Externe ne baga-n ceata
Ambasadorul roman in Italia a avut totusi aprobarea Centralei Ministerului
 8 februarie, 16:15 
Corina VINTAN, purtator de cuvant al MAE (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
Ministerul de Externe considera ca scrisoarea celor sase ambasadori acreditati la Roma care solicitau Guvernului italian sa mentina trupe in Afganistan este un caz inchis. Prin gestul sau, ambasadorul roman n-a facut decat sa exprime un punct de vedere agreat de Romania si de celelalte state membre NATO pe o problema stringenta de securitate internationala. Declaratia a fost facuta, astazi, intr-o conferinta de presa, de Corina Vintan, purtator de cuvant al MAE. Aceasta a adaugat ca ambasadorul Romaniei in Italia a avut acordul MAE pentru demersul sau si ca gestul diplomatului s-a vrut un suport pentru guvernul din peninsula. Care Guvern, prin ministrul italian de Externe, discuta astazi cu reprezentantul din Executivul canadian, o alta tara semnatara a scrisorii cu pricina, despre aceasta chestiune care a nemultumit autoritatile italiene.
Corina Vintan a facut noi precizari in legatura cu scandalul diplomatic declansat de scrisoarea celor sase ambasadori straini din Italia, printre care si cel roman. Aceasta a declarat ca asemenea gesturi de diplomatie publica par neobisnuite doar la noi, iar gestul diplomatului roman trebuie citit ca un gest de suport fata de Guvernul italian.
"Ambasadorul Romaniei in Italia a avut aprobarea la nivel de lucru din partea Centralei MAE pentru a co-semna editorialul din ziarul La Republica. Cazul este inchis in momentul de fata, in cea mai buna nota a relatiei dintre Romania si Italia, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, citat de Realitatea TV. Ministrul Afacerilor Externe a discutat ieri cu omologul sau, Massimo D'Alema, si au fost explicate motivele pentru care ambasadorul Cristian Colteanu a sustinut acest demers.Toate statele semnatare si-au sustinut ambasadorii."
In acest caz, nu s-a considerat necesara informarea ministrului de Externe, deoarece editorialul semnat de cei sase ambasadori este conform cu politica externa a Romaniei si cu concluziile summitului NATO de la Riga.
Scrisoarea, considerata de MAE "de suport pentru Guvernul italian" se inscrie in cadrul diplomatiei publice si face parte dintr-o gama de manifestari frecvente in alte tari, dar "neobisnuite" pentru Romania. Practic, demersul se constituie intr-o premiera, analiza solicitata de premierul Calin Popescu Tariceanu fiind utila, potrivit Corinei Vintan, pentru situatii similare ce ar putea aparea in viitor.
"Demersul editorialului, explica purtatoarea de cuvant a MAE, vine in contextul in care o retragere a trupelor italiene din Afganistan ar fi fragilizat prezenta Aliatilor in aceasta tara. Aceasta preocupare a generat editorialul ca un gest de suport fata de guvernul italian. (...) Ministerul Afacerilor Externe nu si-a pus niciodata problema unui amestec al Romaniei, prin ambasadorul sau in Italia, in dezbaterile politice interne". Nimeni nu a banuit o astfel de sensibilitate la nivelul mass-media italiene, care, desigur, se datorau dezbaterilor politice pe tema continuitatii de finantare a prezentei trupelor italiene in Afganistan, a adaugat Vintan. "In ciuda acestei dezbateri publice, Italia a decis in favoarea continuarii prezentei in Afganistan", a concluzionat purtatorul de cuvant al MAE.
Ambasadorul Romaniei in Italia, Cristian Colteanu, a revenit la Bucuresti pentru consultari, iar Ministerul de Externe a declansat o analiza pentru "uz intern", in conditiile in care sustine in continuare cosemnarea editorialului publicat in presa italiana, a mai declarat Vintan.
Opinia lui Ungureanu
Jurnalistii nu au primit insa un raspuns cand s-au interesat daca ministrul de Externe este de acord cu comportamentul ambasadorului din Italia, care, chiar daca nu a starnit un scandal diplomatic, cu siguranta s-a implicat intr-un incident diplomatic.
Ministrul demisionar de Externe Razvan Ungureanu a declarat, ieri, la postul RFI, ca ambasadorul Romaniei in Italia a primit "aprobarea Centralei", pentru a semna scrisoarea publicata in presa italiana, in care, alaturi de alti cinci diplomati, cerea mentinerea prezentei italiene in Afganistan.
In opinia sa, "chestiunea" nu este neaparat o gafa si nu este neaparat sanctionabila.
"Procedura e insa mai putin curenta. N-as vrea sa vedeti in acest articol piatra unghiulara a relatiei bilaterale. El a picat insa intr-un moment de sensibilitate politica la Roma si pentru acest lucru - sincer - imi pare foarte rau", a afirmat Ungureanu.
Oare Basescu a stiut?
Liderul PC, Dan Voiculescu, i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa recunoasca daca si-a dat acordul ca ambasadorul Romaniei la Roma sa semneze scrisoarea referitoare la retragerea trupelor din Afganistan.
"Traian Basescu sa spuna daca el l-a instructat pe ambasador sa semneze scrisoarea, daca si-a dat acordul sau ambasadorul a facut-o de capul sau. Daca ambasadorul a facut acest lucru singur, atunci sa fie rechemat la Bucuresti, daca Traian Basescu si-a dat acordul, atunci sa aiba curajul sa spuna ca aceasta gafa diplomatica ii apartine", a spus Voiculescu.
Ministrul canadian de Externe va avea, astazi, o convorbire telefonica cu omologul sau italian, in problema scrisorii
Pe de alta parte, ministrul canadian de Externe va avea, astazi, o convorbire telefonica cu omologul sau italian, pe marginea scrisorii semnate de cei sase ambasadori din tari NATO, relateaza Corriere Canadese in pagina electronica.
Convorbirea telefonica, programata initial pentru ieri seara, dar care nu a putut avea loc din cauza ca premierul canadian, Peter MacKay, se afla intr-o vizita oficiala in Mexic, reprezinta o prima initiativa a guvernului de la Ottawa de a lamuri cu partea italiana controversata problema a scrisorii celor sase ambasadori straini la Roma - printre care si cel roman - publicata la sfarsitul saptamanii trecute de cotidianul La Republica.
Contactat miercuri de publicatia Corriere Canadese, pentru a comenta initativa diplomatilor care a starnit o reactie vie in randul clasei politice italiene, Ministerul canadian de Externe s-a limitat la a sublinia rolul Canadei si al NATO in eforturile de reconstructie si mentinere a pacii din Afganistan.
Publicatia de limba italiana sustine, insa, ca potrivit unor surse diplomatice canadiene, hotararea nu ar fi fost luata de biroul premierului Stephen Harper, care nici macar nu ar fi fost instiintat despre aceasta initiativa.
Pentru mai multe detalii referitoare la scandalul declansat de aceasta scrisoare, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-06&id=215442
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-07&id=215498
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Externe:
"Din cauza acestei scrisori "bizare", dupa cum o denumea intr-o prima instanta ex-ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost nevoit sa trimita Guvernului italian condus de Romano Prodi o scrisoare de regret pentru acest gest. Brambureala care domneste in ministerul de Externe umbreste din nou, astazi, imaginea Romaniei in lume. Dupa ce ministrul demisionar de Externe s-a contrazis in declaratii, MAE revine azi cu precizari aratand ca sustine demersul amabasadorului roman in Italia, Cristian Colteanu. Cine ce sa mai inteleaga? PNL trebuie sa numeasca de urgenta un alt ministru de Externe care, speram , nu o sa calce in strachini precum predecesorul sau."
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"care a nemultumit autoritatile italiene" ?? Numai pe COMUNISTI !   de Oriana
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-09
 16:16 
Parlamentarii asteapta scuze publice de la Basescu  2007-02-08
1 comentariu
 16:15 
Un complice al lui Philip Bloom din Dosarul Irak, retinut in Romania  2007-02-08
1 comentariu
 16:14 
Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland)  2007-02-08
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00933 sec.