Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Un complice al lui Philip Bloom din Dosarul Irak, retinut in Romania
 8 februarie, 16:15 
Bagdad (foto: EPA)
Investigatiile privind programul de reconstructie din Irak se concentreaza asupra a 50 de posibile fraude, in care este implicat si omul de afaceri Philip H. Bloom, unul dintre complicii sai fiind retinut, marti, la Bucuresti de catre procurorii romani. Acuzat de escrocherie in dosarul privind reconstructia Irakului, omul de afaceri american, rezident in Romania, Michael Morris, a fost arestat la 7 februarie, in prezent autoritatile americane incercand sa obtina extradarea sa. Potrivit rechizitoriului, din decembrie 2003 si pana in decembrie 2005, Morris a lucrat in complicitate cu alti patru inculpati pentru ca toate contractele incheiate de Autoritatea Provizorie a Coalitiei din Irak (CPA) sa-i fie acordate lui Philip Bloom, om de afaceri american, proprietarul mai multor companii din Irak si Romania. Bloom este cunoscut ca un apropiat al autoritatilor din Romania si a fost asociat cu fostul presedinte al BRD-Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar, la firma de consultanta ''Baltazar, Bloom&Parvulescu''.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Justitie al Statelor Unite, Michael Morris - in varsta de 61 de ani, casatorit cu o romanca, stabilit in Romania din 1993 - este proprietarul unei firme de servicii financiare cu sediul in Cipru si este inculpat pentru asociere in cadrul unei vaste retele de spalare de bani si administrare de contracte fictive incredintate de CPA. Morris l-ar fi ajutat pe Bloom sa faca transferuri bancare cu fondurile sustrase si sa trimita banii complicilor sai. In cazul in care autoritatile americane vor obtine extradarea sa, Morris va fi judecat pentru complicitate si pentru alte 11 capete de acuzare pentru escrocherie. Acuzatul a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este asteptata sa judece contestatia americanului in cel mult trei zile.
Din cercetarile intreprinse pana in acest moment a rezultat ca, din decembrie 2003 si pana in decembrie 2005, colonelul Curtis Whiteford, locotenent-coloneii Debra Harrison si Michael Wheeler si civilii Michael Morris si William Driver ar fi lucrat in complicitate cu Robert Stein, fostul trezorier al CPA, si cu omul de afaceri Philip Bloom, pentru ca toate contractele incheiate de CPA sa-i fie acordate acestuia.
CPA a fost infiintata de catre Statele Unite si alte state ale coalitiei dupa invadarea Irakului in martie 2003. Institutia a fost desfiintata in iunie 2004 cand fortele coalitiei au transferat controlul autoritatilor irakiene.
Philip H. Bloom este proprietarul mai multor firme din Romania si Irak si se banuieste ca ar fi primit 8,6 milioane de dolari de la CPA, in urma contractelor aranjate. In schimb, el le-ar fi oferit lui Whiteford, Harrison, Stein, Wheeler si altora mita in valoare de peste un milion de dolari sub forma de numerar, autoturisme de lux, bijuterii, calculatoare, bilete de avion, promisiuni de angajare si alte obiecte de valoare. De asemenea, inculpatul ar fi participat la activitati de spalare de bani care au vizat suma de doua milioane de dolari, prin intermediul unei retele de conturi irakiene, romanesti si elvetiene.
Bloom este un apropiat al autoritatilor din ultimii 15 ani, el fiind implicat in consultanta pentru mai multe privatizari si in proiecte de finantare pentru guvernul roman. Desi are in oferta consultanta pentru firmele romanesti care doresc sa faca afaceri in Irak, ''Baltazar, Bloom&Parvulescu'' nu a incheiat nici un astfel de contract dar se numara printre consultantii bancii portugheze Millennium Banco Commercial Portugues, una dintre finalistele selectate pentru privatizarea BCR, alaturi de Erste Bank. In plus, Bloom detine si societatea de consultanta Global Business Group (GBG) care cuprinde mai multe companii care activeaza in domeniul consultantei in afaceri, audit, servicii juridice si afaceri imobiliare. GBG a intermediat un credit de 100 de milioane de dolari contractat de Tarom pentru achizitia a cinci aeronave Boeing 737 - 300. Austria.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2005-11-18&id=188733
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
''Probabil ca Phillip Bloom, care s-a adaptat foarte bine in Romania, a invatat de la romani multe smecherii, pe care s-a gandit sa le experimenteze in Irak. A stiut cum si cui sa ofere mita pentru a-si adjudeca anumite contracte grase in Irak, zice-se de reconstructie, dar, dupa modelul dambovitean, a ajuns la concluzia ca poti foarte usor sa promiti ca te ocupi de ridicarea unei biblioteci sau a altor lucruri necesare, si, de fapt, sa faci ca acestea sa ramana doar pe hartie''.
A. E.  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Luciana POP, in catrintza si cu marama   de ConanTheBarbarian
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-09
 16:16 
Parlamentarii asteapta scuze publice de la Basescu  2007-02-08
1 comentariu
 16:15 
Ambasadorul roman in Italia a avut totusi aprobarea Centralei Ministerului  2007-02-08
1 comentariu
 16:14 
Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland)  2007-02-08
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00776 sec.