Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Rachetele iraniene acopera aproape intreaga zona a Orientului Apropiat
Hartile Armaghedonului
 7 februarie, 15:14 
ZIUA a intrat in posesia a doua harti, a caror configuratie este in masura sa motiveze ridicarea brusca a gradului de alerta privind Iranul in celulele de analiza operationala ale marilor puteri. Este vorba de doua materiale de lucru care au dat decidentilor politici un acelasi raspuns de natura sa provoace frisoane: rachetele iraniene aflate acum in silozuri au o raza de actiune care, practic, acopera intreaga zona a Orientului Apropiat. Din momentul in care incarcatura lor nu va fi numai conventionala, ci si nucleara, este oricand posibila activarea capacitatii similare israeliene.
Expertii au dat publicitatii citate din declaratiile belicoase ale conducatorilor iranieni, care au lasat sa se inteleaga ca, in caz de atac, vor raspunde dincolo de frontierele noastre si vom ataca facilitatile militare ale inamicului. Conform surselor militare, prin aceasta limita a "frontierelor" se intelege capacitatea logistica a acestei tari de a lovi tinte aflate pana la 2.000 de kilometri.
Un alt aspect extrem de ingrijorator pentru securitatea mondiala il reprezinta posibilitatea transferurilor ilegale de rachete sau capete nucleare din tarile ex-sovietice catre o serie de alte state, in afara Iranului. Exista alegatii conform carora asemenea rachete (furate sau vandute pe piata neagra, mai ales in perioada 1993-1995) s-ar afla acum in arsenalele unor alte state din zona Orientului Apropiat si, daca ar fi sa dam crezare unor alte zvonuri, chiar in mainile unora dintre principalele miscari fundamentaliste islamice.
Cititi mai multe informatii in materialul semnat de Cristian Unteanu in editia de maine a ZIUA!
REACTII LA CALD
Ileana CORNEA, redactor Departament Politica Externa:
"Ipoteza conform careia Iranul ar putea lansa rachete pe teritoriul european este, daca nu ignorabila, cel putin foarte indepartata. La ora actuala si cativa ani buni de aici inainte, Teheranul nu este interesat de conflicte cu vreun stat european, intrucat are tot interesul sa capteze intentii bune de pe Batranul continent, astfel incat sa-si poata continua programul nuclear, platind acest demers cu sanctiuni minime. Si nu va lansa rachete nici in Orientul Mijlociu - e vorba, in primul rand, de traditionalul inamic al statului siit, Israelul - pentru ca ar risca sa-i supere foarte tare pe americani, ceea ce nu este recomandabil nici unei tari de pe planeta. Or, perioada in care Iranul, continuand programul de imbogatire a uraniului ar putea ajunge la conditiile tehnice necesare obtinerii bombei atomice (in ipoteza in care, intr-adevar, intentioneaza sa o fabrice) este de minimum 10 ani. Pana atunci, rachetele nu vor actiona".
C.S.  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Gata , s-a dat Decretul !   de ionion
Uite la barcutza asta   de ConanTheBarbarian
D na Cornea, nu te cred pe cuvint ,   de sorge
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-09
 18:57 
Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes  2007-02-07
 14:23 
Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic  2007-02-07
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00858 sec.