Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Liberalii cer sa fie infiintata o autoritate de inregistrare si interceptare, alcatuita din civili electronisti, si nu din ofiteri SRI
 5 februarie, 14:00 
Radu STROE (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
Parlamentul va lua in dezbatere, in zilele urmatoare, un proiect de lege, initiat de grupul parlamentar al PNL, prin care toate interceptarile si inregistrarile vor fi efectuate de o autoritate specializata, autorizata de Legislativ, a anuntat, azi, seful Secretariatului General al Guvernului (SGG), Radu Stroe. Anuntul a fost facut in cadrul unei dezbateri publice organizate de SGG, la initiativa premierului Calin Popescu Tariceanu, pe tema Ordonantei de Urgenta 131/2006 privind organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in cadrul Ministerului Public, la care au participat si reprezentanti ai mass-media si societatii civile.
Potrivit lui Radu Stroe, acest organism (o "autoritate nationala de inregistrare si interceptare") va fi autorizat de Parlament si va fi singurul abilitat sa realizeze interceptari si inregistrari ale convorbirilor telefonice. Secretarul general al Guvernului a mai spus ca "membrii acestui organism vor fi toti personal tehnic, format din civili, specialisti in electronica si electrotehnica si nu din ofiteri SRI". Secretarul general al Guvernului a adaugat ca acest organism va pune inregistrarile si interceptarile la dispozitia serviciilor secrete si a Parchetului. El a tinut sa precizeze, de asemenea, ca "inregistrarile si interceptarile convorbirilor telefonice vor putea fi efectuate doar in baza unor solicitari facute de organismele interesate care au primit mandate din partea unor judecatori".
"E nevoie de corelare legislativa si de garantii reale pentru prevenirea abuzului in domeniu", a explicat Radu Stroe.
Macovei: Anumite aspecte trebuie clarificate
Prezenta la dezbaterea publica, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a admis ca anumite aspecte privind accesul la un sistem informatic, interceptarea si inregistrarea trebuie clarificate, relateaza NewsIn. "Dupa intalnirea cu ONG-urile, am decis sa reexaminez si sa modific Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, in sensul clarificarii unor termeni prevazuti in aceasta lege care definesc faptele de coruptie, notiunea de acces la sistemul informatic. Proiectul urmeaza sa fie finalizat de MCTI."
Referindu-se la ordonanta DIICOT, Monica Macovei a tinut-o pe a ei: "De fapt, nu s-a modificat nimic privind autorizarea accesului la sistemul informatic, intercetarile comunicatiilor sau punerea sub supraveghere a conturilor bancare deoarece dupa modificarea OUG nr. 131/2006, noi am adaugat in art.16 alin.1 o prevedere care spune ca acestea pot fi dispuse doar in conditiile prevazute de Codul de procedura penala ori ale legilor speciale".
La dezbatere publica de luni au participat reprezentanti ai APADOR - CH, Grupului de Investigatii Politice, Grupului de Dialog Social, Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor, Asociatiei 21 Decembrie, Blocului National al Revolutionarilor, Societatii Academice din Romania, Institutului de Politici Publice, Ligii Nationale a Luptatorilor pentru Victoria Revolutiei din decembrie 1989 etc.
Premierul a raspuns solicitarilor presei si societatii civile
Reamintim ca premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat, pe 25 ianuarie, secretarului general al Guvernului, Radu Stroe, sa organizeze o dezbatere publica pe marginea ordonantei de urgenta ce modifica legea privind infiintarea si functionarea DIICOT, dezbatere la care sa participe presa si societatea civila.
"Scopul acestui demers este ca, in urma dezbaterii publice, sa se aduca textului ordonantei acele modificari care sa dea garantia respectarii dreptului la viata privata a fiecarui cetatean de catre autoritati", se arata in informarea remisa de Guvern.
Motiunea simpla pe tema Justitiei si din pricina ordonantei DIICOT
Monica MACOVEI (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
Liderii PSD au decis, astazi, sa sprijine motiunea simpla pe tema Justitiei (in care se cere demisia Monicai Macovei) initiata de PC, a declarat, la finalul sedintei Biroului Permament National, presedintele formatiunii, Mircea Geoana.
La randul sau, vicepresedintele PSD Victor Ponta a precizat ca decizia de a sprijini demersul conservatorilor a fost determinata, in primul rand, de "aberanta" Ordonanta DIICOT, despre care a spus ca a transformat Parchetul anului 2007 intr-o "procuratura din epoca stalinista".
Si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca se va consulta si cu celelalte partide din Opozitie cu privire la initierea unei motiuni simple impotriva ministrului Justitiei.
Sesiunea parlamentara care incepe azi bifeaza si o premiera in ceea ce priveste activitatea legislativa din Romania. Astfel, la Camera Deputatilor se va lua in discutie o propunere legislativa (a deputatului PRM Lucian Bolcas) privind suspendarea aplicarii Ordonantei DIICOT.
Ordonanta DIICOT
Ordonanta de urgenta 131/2006, adoptata de Guvern la sfarsitul lunii decembrie 2006, modifica si completeaza legea privind infiintarea, organizarea si functionarea, in cadrul Ministerului Public, a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Adoptarea ordonantei a starnit un razboi al declaratiilor, partile implicate fiind societatea civila, presa, Ministerul Public si Ministerul Justitiei. Pe de o parte, societatea civila si presa sustin ca prin adoptatea ordonantei procurorii vor avea dreptul sa intercepteze comunicatiile fara mandat judecatoresc, ceea ce duce la incalcarea drepturilor omului, aspect negat de Ministerul Public si de Ministerul Justitiei.
Ministerul Public sustine ca textul ordonantei nu permite procurorilor sa poata intercepta convorbiri telefonice fara a exista mandat din partea unui judecator. "Precizarile regasite in cuprinsul ordonantei, cu privire la accesul la sisteme informatice, nu permit procurorilor decat obtinerea unor date si informatii stocate (cu valoare istorica, deja petrecute) intr-un sistem informatic. Interceptarea si inregistrarea comunicarilor dintre doua sisteme informatice se face exclusiv prin mandat emis de judecator, in aceleasi conditii ca si interceptarile convorbirilor telefonice". De cealalta parte, societatea civila a explicat ca, potrivit jurisprudentei europene, si aceste informatii sunt parte din corespondenta. Ministerul Public a sustinut ca noile reglementari urmaresc de fapt doar usurarea muncii procurorilor de la DIICOT, care sunt supraincarcati cu dosare avand miza minora si care ar putea fi solutionate de anchetatorii din structurile obisnuite.
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
"Criticata vehement pentru puterile discretionare date procurorilor prin Ordonanta DIICOT, Monica Macovei pretinde ca <<a dat si nu a luat>> ceva din drepturile cetatenilor. Macovei a sustinut ca vrea ca SRI sa nu mai faca interceptari pentru procurori, acestia urmand sa foloseasca o alta retea de interceptare a convorbirilor telefonice si a corespondentei.
Intreaga societate civila a criticat ordonanta DIICOT.
Premierul urmeaza sa primeasca un Raport cu observatiile facute in vederea unei eventuale modificari a ordonantei cu pricina."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-09
 16:55 
Emil Constantinescu explica dedesubturile Dosarului Tigareta II  2007-02-05
2 comentarii
 16:43 
Marul discordiei de azi din Alianta, PSD, tot strange capete de acuzare pentru demiterea lui Basescu  2007-02-05
 14:04 
Ascultati interviul cu cei doi romani retinuti trei luni de zile de armata americana  2007-02-05
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01358 sec.