Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
In timp ce specialistii de mediu dezbat la Paris, in Siberia ninge portocaliu
Incalzirea globala ucide anual 150.000 de persoane
 2 februarie, 16:23 
Specialistii din cadrul Grupului Interguvernamental asupra Evolutiei Climatului au dat publicitatii un raport indelung asteptat, in care se sustine ca, in proportie de 90%, activitatea umana a provocat grave dereglari ecosistemului planetar. Scenariul de-a dreptul alarmant sustinut de expertii reuniti la Paris lasa sa se inteleaga ca temperatura va creste ingrijorator de mult in urmatorii ani. Efectele schimbarii climaterice ar putea fi devastatoare pentru intreaga omenire. In aceasi directie, un alt raport, intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), arata ca schimbarile produse de oameni asupra climei planetare au ca rezultat moartea anuala a peste 150.000 de persoane si imbolnavirea a cel putin cinci milioane.
Una dintre predictii va fi probabil ca, pana la sfarsitul secolului, s-ar putea produce o crestere a temperaturilor de pana la 6,3 grade Celsius, desi intervalul cel mai probabil este de intre 2 si 4,5 grade. Chiar si asa, spun oamenii de stiinta, efectul asupra vremii, a faunei si a florei ar fi unul dramatic.
Sudul Spaniei, sudul Frantei si parti din Italia ar putea deveni, in cursul vietii noastre, zone greu locuibile, cu o populatie care ar avea de facut fata unei diminuari a resurselor de apa, iar in zilele de vara temperatura ar trece in mod regulat de 40 de grade Celsius.
Pana acum, oamenii de stiinta nu ajunsesera la o concluzie atit de ferma ca incalzirea globala ar fi provocata de activitatea umana si nu de fenomene naturale.
In paralel, oamenii de stiinta de la OMS au descoperit ca fluctuatiile de temperatura influenteaza sanatatea oamenilor in mai multe moduri, printre care cel de raspandire a bolilor infectioase si declansarea valurilor de caldura si inundatiilor, medii propice pentru aparitia bolilor.
In mod ironic, s-a descoperit ca locurile care au avut cea mai mica influenta asupra incalzirii globale a planetei au acum cel mai mult de suferit de pe urma temperaturilor ridicate. Un exemplu in acest sens este continentul Africii, care are printre cele mai scazute emisii de gaze de sera si, paradoxal, tarile de aici sunt printre cele mai afectate de bolile influentate de schimbarile de temperatura. Pe de alta parte, Statele Unite, una dintre tarile cu cel mai ridicat grad de poluare, nu au adoptat inca masuri pentru incetinirea procesului de incalzire globala.
In Siberia a nins portocaliu
Fenomen meteorologic extrem de rar si in Siberia. In cinci districte din provincia Omsk a nins galben-portocaliu. Conform Realitatea TV, fulgii colorati au acoperit o suprafata de 1500 de kilometri patrati. In prezent, o serie de experti rusi investigheaza fulgii de nea, care degaja un miros urat. Autoritatile i-au sfatuit, din acest motiv, pe cei 27 de mii de locuitori sa nu mearga prin zapada si in niciun caz sa nu o utilizeze in scopuri domestice. De asemenea, oamenii au fost avertizati sa tina animalele departe de omat.
Provincia Omsk constituie un important centru al industriei petroliere.
Cinci minute pentru planeta
Luminile din mai multe orase ale Europei au fost stinse, ieri seara, pentru cinci minute, in cadrul unei campanii de lupta impotriva incalzirii globale.
Intunericul a cuprins Turnul Eiffel din Paris, Atomium din Bruxelles si catedrala Sagrada Familia din Barcelona, dar si numerosi consumatori individuali au aderat la campanie.
"Pana de curent" a dus la o economie de electricitate egala cu 1% din consumul total al Frantei, scrie presa franceaza.
REACTII LA CALD
Margarita GEICA:
''Dupa schimbarile climaterice din ultimii ani, pe care le resimtim acut si in Romania, s-ar putea sa vina o vreme de pus conserve cu zapada la frigider, ca sa avem ce arata copiilor cand or sa ne intrebe ce e neaua. Chestiunea e ca fiecare dintre noi poate face un gest marunt care sa ajute la amanarea dezastrului. Dupa cum spun specialistii si vedem cu ochiul liber, suntem deja in al 12-lea ceas''.
C. S., A. E.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-09
 16:32 
Ziua Irakului  2007-02-02
4 comentarii
 16:09 
Meg Ryan si-a "refacut viitorul" cu Matthew Perry  2007-02-02
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00760 sec.