Ziua Logo
  Nr. 3850 de joi, 8 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Parlamentarii asteapta scuze publice de la Basescu
 8 februarie, 16:16 
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Traian Basescu este somat sa-si retraga public afirmatiile facute marti la adresa parlamentarilor la sfarsitul sedintei de bilant a Departamentului National Anticoruptie (DNA). Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au adoptat in cadrul sedintei de astazi un proiect de declaratie prin care ii cer sefului statului sa-si retracteze declaratiile potrivit carora forul in cauza ar face "legi pentru infractori, si nu pentru interesul public". "Parlamentul ii va cere lui Traian Basescu sa prezinte public corective la afirmatiile sale", a declarat Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, care a adaugat ca, daca Parlamentul adopta legi pentru infractori, si presedintele este la fel de vinovat pentru ca le-a promulgat. Chemarea lui Basescu in Parlament, pentru o dezbatere care sa stabileasca limitele actiunilor prezidentiale, a fost solutia propusa aseara in cadrul emisiunii "100%" de fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu. "Lipsa de respect a lui Basescu fata de institutiile statului a dus la aceasta criza politica", a concluzionat Iliescu. Toate acestea se intampla pe fondul continuarii demersului de suspendare al presedintelui Basescu, Legea referendumului fiind supusa azi in atentia Senatului.
"Nu vom accepta ca institutiei Parlamentului sa i se aduca acuze de acest gen", a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, la finalul intrunirii birourilor permanente ale Senatului si Camerei. Acesta a anuntat adoptarea unei declaratii comune de respingere a acuzatiilor aduse de seful statului Legislativului, potrivit carora forul ar face "legi pentru infractori".
Senatorii si deputatii ii cer sefului statului sa iasa public si sa isi retraga afirmatiile la adresa Parlamentului. "Nu il chemam in fata Parlamentului, facem un apel sa prezinte public corective referitoare la afirmatiile de la DNA", a spus Vacaroiu.
El a tinut sa mai precizeze ca Parlamentul Romaniei a elaborat si aprobat peste 10.000 de legi, ce au fost promulgate de presedinte, ceea ce l-ar face complice si pe el in crearea "legilor pentru infractori". "Sa nu uitam ca, totusi, in cei 12 ani au fost adoptate peste 10.000 de legi de catre Parlament, toate au fost promulgate de presedintele Romaniei, deci ar insemna ca este partas alaturi de noi", a spus Nicolae Vacaroiu.
Potrivit acestuia, declaratia a fost adoptata cu 18 voturi "pentru", doua "impotriva" (ale PD) si o abtinere (Daniela Popa - PC).
Textul declaratiei comune
"In spiritul si litera Constitutiei, care stipuleaza la art 80, alin 1 ca: Presedintele vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice", si nu la denigrarea lor, Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor solicita presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, sa revina public asupra afirmatiilor privind Parlamentul Romaniei facute cu prilejul sedintei de bilant a DNA din 6 februarie a.c.", se arata in proiectul de declaratie comuna.
"Chiar daca in formularea presedintelui Romaniei nu se face referire explicita la Parlament, ci la "oameni politici", presedintele acuza Parlamentul de cardasie cu infractorii, pentru ca a adoptat o anumita lege. Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor resping energic o asemenea apreciere", mai scrie documentul.
In proiectul in cauza se mai afirma ca una dintre "acuzatiile inacceptabile" ale presedintelui Traian Basescu se refera la afirmatia acestuia de la sedinta de bilant a DNA, potrivit careia "oamenii politici nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori, si nu pentru interesul public".
O alta "afirmatie inacceptabila" facuta de presedintele Traian Basescu este, potrivit proiectului de declaratie, cea referitoarea la "initiativa legislativa care scotea din zona penala nerespectarea regulamentelor de credite", despre care seful statului a spus la sedinta DNA ca spera ca nu va fi trimisa inapoi la Cotroceni de catre Parlament "asa cum a venit in faza initiala, aratandu-si lipsa de receptivitate la lupta anticoruptie", se mai stipuleaza in hotararea Parlamentului.
Reactiile clasei politice
Liderul grupului parlamentar al PD, Cristian Radulescu, considera atitudinea Parlamentului "excesiva" si nu crede ca presedintele trebuie sa-si retraga cuvintele la adresa parlamentarilor.
"Declaratia presedintelui Traian Basescu este binecunoscuta si se referea la acei anumiti oameni politici care, prin votul lor, favorizeaza anumite grupuri de interese.
In opinia mea, membrii Biroului Permanent si-au pus singuri mana in cap, deoarece exprimarea respectiva era clara, punctuala, se referea la acei oameni politici care sunt in slujba grupurilor de interese si nu la institutia Parlamentului", a declarat Radulescu.
PRM sustine declaratia adoptata de Birourile permanente prin care se solicita scuze din partea presedintelui Traian Basescu. Deputatul PRM, Lucian Bolcas, considera ca atitudinea sefului statului atunci cand a criticat Parlamentul a fost "anticonstitutionala".
"Suntem intr-un moment politic extraordinar de complex provocat de atitudinea anticonstitutionala a lui Traian Basescu. De la o criza politica reprezentata de conflictul intre PD si PNL, s-a ajuns la o criza institutionala creata de animozitatile intre presedinte si premier, iar acum ne aflam la o criza constitutionala provocata de jignirile grosolane adresate Parlamentului de Traian Basescu", a declarat Lucian Bolcas.
Declaratiile lui Basescu de la DNA
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la sedinta de bilant a DNA, ca va retrimite Parlamentului o lege care acorda anumite scutiri fabricilor autohtone de bere si care se afla la Cotroceni spre promulgare, adaugand ca sunt oameni politici care nu fac altceva decat "legi pentru infractori". El a facut apel la instutiile statului sa respecte Constitutia si legile tarii.
"Nu mai departe de zilele trecute era in dezbatere o lege prin care nu stiu ce scutiri se acordau fabricilor de bere autohtone, deci ceva tot legat de zona alcoolului. Sigur, legea se afla la promulgare, cu certitudine o voi trimite inapoi, dar iata cum se manifesta impletirea intre infractori si oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori", a declarat Traian Basescu.
Iliescu si Constantinescu s-au pus de acord: Basescu nu respecta Constitutia
Ion Iliescu si Emil Constantinescu
Fostii presedinti ai Romaniei Emil Constantinescu si Ion Iliescu au propus aseara, in cadrul emisiunii "100%", chemarea lui Traian Basescu in Parlament, pentru o dezbatere care sa stabileasca limitele actiunilor prezidentiale, conform Realitatea TV.
Emil Constantinescu a fost de parere ca o dezbatere constitutionala prin care Legislativul sa-i traseze presedintelui limitele puterii ar putea fi solutia pentru iesirea din criza actuala. Ion Iliescu a spus la randul sau ca Traian Basescu ar trebui sa vina in Parlament pentru "o lectie de pedagogie politica".
"Si mandatul meu, si mandatul presedintelui Iliescu au fost perioade de criza", a afirmat Emil Constantinescu.
"Manifestarile presedintelui Basescu sunt vazute ca bagatele, sub semnul lui TEi, si?T", s-a exprimat Ion Iliescu, care a adaugat ca "daca lui Traian Basescu nu ii convenea Constitutia, trebuia sa nu se prezinte in alegeri. Nu ii convine ca nu are rol de serif".
"Sunt impotriva suspendarii presedintelui Basescu. Trebuie consumata dezbaterea publica a modificarii Constitutiei sau a respectarii ei, de catre presedinte". "Presedintele jucator nu este concept european, poate asiatic (...) Populatia nu are informatii", a mai precizat Constantinescu.
Senatul discuta Legea referendumului
Un alt proiect de lege a referendumului va intra in atentia Senatului, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, in urma cu dou� zile, o lege a referendumului in varianta propusa de PSD.
Propunerea legislativa pe care o vor discuta, astazi, senatorii a fost trimisa spre reexaminare Parlamentului de catre presedintele Basescu, pe motiv ca "interdictia de a organiza alegeri sase luni dupa referendum este mult prea restrictiva", conform Realitatea TV.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Cererea adresata presedintelui prin declaratia adoptata de conducerea Parlamentului trebuie urmata de un raspuns al lui Traian Basescu sau macar de un apel al intelectualilor care pretuiesc institutia Legislativului".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 242  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Acum sa-l vedem pe presedinte cat de mult respecta institutia fundamanetala a statului,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-08
 16:15 
Ambasadorul roman in Italia a avut totusi aprobarea Centralei Ministerului
1 comentariu
 16:15 
Un complice al lui Philip Bloom din Dosarul Irak, retinut in Romania
1 comentariu
 16:14 
Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland)
 Top afisari / comentarii 
 Clanul presedintelui (5111 afisari)
 Doua harti ale Armaghedonului (4628 afisari)
 Noi amanunte despre moartea lui JFK Jr. (4465 afisari)
 Intelectualii opariti (4155 afisari)
 Romeo si Julieta au murit acum 5000 de ani (4080 afisari)
 Parlamentarii asteapta scuze publice de la Basescu (242 afisari)
 Ambasadorul roman in Italia a avut totusi aprobarea Centralei Ministerului (192 afisari)
 Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland) (130 afisari)
 Un complice al lui Philip Bloom din Dosarul Irak, retinut in Romania (118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00923 sec.