Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Procedura de suspendare a sefului statului, simplificata in urma votului Camerei
Un referendum pentru Basescu
 6 februarie, 17:32 
Emil Boc, liderul PD (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Procedura de suspendare a presedintelui a fost simplificata astazi, in urma adoptarii de catre Camera Deputatilor, cu o larga majoritate - 215 voturi "pentru" si doar 56 "impotriva", a Legii referendumului. In noua sa forma, aceasta prevede ca seful statului poate fi demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne. Imediat dupa incheierea votului, PD a anuntat ca va ataca legea la Curtea Constitutionala. Liderul democrat a declarat aseara la Realitatea Tv ca, in situatia in care cetatenii vor respinge suspendarea lui Basescu, Parlamentul ar trebui dizolvat. Pentru a intari afirmatiile sale, Boc a citat dintr-un manual de Drept Constitutional, intocmit de chiar senatorul PSD Antonie Iorgovan.
Deputatii simplifica procedura de suspendare a Presedintelui
Camera Deputatilor a adoptat, dupa o dezbatere de aproximativ doua ore, Legea referendumului. Initial, reprezentantii PD au solicitat fie retrimiterea in ansamblu la Comisia Juridica a actului normativ, fie retrimiterea la comisie a articolului unic care prevede ca presedintele ales in turul al doilea de scrutin poate fi demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne. Totodata, democratii atrageau atentia asupra discrepantei dintre situatia unui primar, care nu poate fi demis decat prin votul majoritatii calificate, si situatia presedintelui, care, in situatia adoptarii acestei propuneri legislative, ar putea fi demis cu majoritate simpla. PD nu a avut insa nici o sansa de a se face auzit, deputatii PSD, PRM, PC si PNL aratand ca democratii nu trebuie sa trateze aceasta situatie in mod conjunctural, privind "prezumtiva actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu". "Sunt sigur ca Basescu, fiind iubit de popor, va reusi sa isi mobilizeze electoratul pentru a trece peste actiunea de suspendare. Dar aceasta lege este pentru viitor. Ce se va intampla in cazul unui presedinte care incalca Constitutia, dar nu este iubit de popor?", a explicat deputatul PNL Ioan Timis. Dupa votarea de catre plen a articolelor propunerii legislative, deputatul PD Ioan Oltean a luat cuvantul, el acuzand faptul ca in plen s-ar fi format o noua majoritate parlamentara al carei obiectiv este suspendarea presedintelui Traian Basescu "in conditii suspecte (...) PD pune la indoiala sinceritatea dumneavoastra pentru ca nu ati avut ratiuni juridice pentru adoptarea acestei legi", a spus Oltean.
Propunerea legislativa votata de plen face parte din categoria legilor organice, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala. Senatul a respins propunerea legislativa pe 19 aprilie 2006. Guvernul, in punctul de vedere transmis la aceeasi data, a precizat ca nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative. Propunerea legislativa in cauza a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului si a Comisiei pentru Administratie publica. Comisia juridica a elaborat, initial, un raport de respingere, dar, in urma retrimiterii spre dezbatere, a elaborat un raport de adoptare, cu amendamente admise si un amendament respins.
Tariceanu: Votul PNL privind Legea referendumului nu il vizeaza pe actualul presedinte
"Votul din Parlament al PNL privind Legea referendumului nu il vizeaza pe actualul sef de stat, modificarile trebuind sa se refere la urmatorul mandat al unui presedinte", a afirmat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu.
El a adaugat ca, in opinia sa, grupul parlamentar al PD a fost consecvent cu ceea ce s-a discutat si hotarat in prealabil, si anume ca Legea referendumului sa fie modificata pe baza principiului simetriei politice, astfel incat un presedinte ales cu o anumita majoritate sa poata fi demis cu aceeasi majoritate.
"Luni seara, am discutat cu colegii din PD pe acest subiect si cu totii stim ca, de fapt, aceste prevederi ar fi corect sa fie aplicate din mandatul viitor, deci decizia PNL din Parlament nu il vizeaza in niciun fel pe actualul presedinte. Este important sa pastram regulile jocului, iar pentru actualul mandat sa fie mentinute prevederile din legea in vigoare", a mai spus Tariceanu.
PD contesta Legea referendumului la Curtea Constitutionala
Democratii au anuntat ca vor contesta constitutionalitatea legii referendumului, sustinand ca actul normativ incalca prevederile articolului 81 si ale articolului 15 alineatul 2 din legea fundamentala. Articolul mentionat prevede ca presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Potrivit aceluiasi articol, este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale. Alineatul 2 al articolului 15 prevede ca "legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile".
Boc: Daca referendumul e castigat de presedinte, trebuie ales un nou Parlament
Emil Boc, liderul Partidului Democrat, a afirmat, in cadrul emisiunii "100%", difuzata aseara de Realitatea TV, ca respingerea suspendarii sefului statului prin referendum ar putea avea ca efect dizolvarea Parlamentului.
In vederea intaririi afirmatiilor sale, Boc a citat dintr-un manual de Drept Constitutional, intocmit de senatorul PSD, Antonie Iorgovan.
Antonie Iorgovan (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
"Daca presedintele e demis castiga Parlamentul. Dar daca castiga presedintele, ce se intampla cu Parlamentul? Solutia logica e ca Parlamentul sa plece. Special pentru a argumenta, am adus o lucrare de drept al carui autor il voi dezvalui imediat: Suntem de parere ca fata de articolul 2 din Constitutie, care spune ca suveranitatea apartine poporului cu drept de referendum putem spune ca: Un eventual refuz al poporului de a vota demiterea presedintelui echivaleaza cu un vot de blam la adresa Parlamentului, de unde rezulta retragerea sustinerii acestuia", a declarat Emil Boc.
In replica, Iorgovan, coordonatorul echipei de juristi a PSD, a declarat ca argumentul invocat de liderul democrat se constituia intr-o simpla speculatie, fara aplicatii practice. Acesta a sustinut, insa, ca manualul sau de drept reprezenta o incercare de a revizui Constitutia, acum 6 ani, iar concluziile prezentate in el sunt nule, in practica. "Ce am scris e zero. Imi amintesc chiar ca Emil Boc era impotriva la ceea ce am scris acum cativa ani", a declarat Iorgovan.
Teza la care face referire Boc dateaza din anul 2001, si avea in vedere o revizuire a Constitutiei, care nu a avut finalitate practica.
Voiculescu: "Tariceanu are timp pana la 1 martie pentru a forma un Guvern minoritar exclusiv din membri ai PNL"
Biroul Politic al Partidului Conservator (PC) a decis ca reprezentantii din Parlament ai acestui for politic vor vota pentru suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, si ca argumentele PC in favoarea acestei masuri vor fi prezentate in plenul legislativului. Voiculescu a dezvaluit ca unul dintre motive il constituie acuzatia de trafic de influenta, invinuire pe care conservatorii i-au adus-o sefului statului in mod public, cu catva timp in urma.
Pe de alta parte, conservatorii, prin vocea liderului lor, au dat glas unui ultimatum adresat premierului Tariceanu. "Premierul Calin Popescu Tariceanu are timp pana la 1 martie pentru a forma un Guvern minoritar exclusiv din membri ai PNL, iar dupa aceasta data primul-ministru nu se va mai putea baza pe voturile PC", a sunat avertismentul lui Voiculescu.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
''Asistam la o modificare a unei legi intr-un context tensionat astfel ca exista pericolul abordarii subiective a chestiunii in dezbatere. Instituirea modificarii legislative referitor la simplificarea procedurilor privind demiterea presedintelui este abia la inceput si se poate impotmoli pe parcurs, aruncand in derizoriu multe din scenariile care se tes astazi''.
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Afirmatiile liderului PD, Emil Boc, potrivit carora respingerea suspendarii sefului statului prin referendum ar avea ca efect dizolvarea Parlamentului e o pura speculatie, neexistand nici un text de lege care sa stipuleze aceasta situatie. Pe de alta parte, Parlamentul este definit ca organul suprem de reprezentare a poporului, pe cand pozitia presedintelui nu este atat de bine definita. Dincolo de orice argumente juridice, asistam la o lupta politica gen "datul la gioale", in care, oricand negrul poate fi transformat in alb, si invers, deci este posibil orice".
C.S., A.E.  
 Afisari: 697  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Foarte simplu domnule Bolovan sau Iorgovan, taran whatever   de dp56
Dupa Schimbarea Legii Referendumului, Suspendarea Presedintelui este Neconstitutionala   de Machiavelli
Iata si un punct asupra caruia nu sant de acord cu Tarceanu   de Petre S
Ha,ha,ha ! Basescu sa o trimita'napoi,la parlament,nu taica ?!   de Marius Adrian Porojnicu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-07
 17:19 
Sistemul ticalosit la bilantul DNA  2007-02-06
 16:20 
O noua scrisoare capcana a explodat in Marea Britanie  2007-02-06
 15:52 
Ascultati interviul realizat de Doru Dragomir cu jurnalistul care i-a intervievat pe cei doi muncitori romani in Irak  2007-02-06
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00959 sec.