Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Vestea eliberarii muncitorilor romani retinuti in Irak a venit odata cu cea a reintoarcerii sotiei teroristului nr.1 din Romania
Ziua Irakului
 2 februarie, 16:32 
Mihai Razvan Ungureanu
ULTIMA ORA:
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, vineri, ministrului Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, in cadrul unei intalniri la Guvern, sa isi prezinte demisia, pentru ca nu a informat Guvernul si pe seful Executivului in legatura cu retinerea celor doi cetateni romani in Irak.
Ministrul de Externe a fost de acord, asumandu-si faptul ca MAE a procedat gresit.
Va prezentam integral comunicatul Guvernului: "Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi o discutie cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul careia i-a solicitat sa-si dea demisia, pentru ca nu a informat Guvernul si pe seful Executivului in legatura cu retinerea celor doi cetateni romani in Irak. Ministrul de Externe a fost de acord, asumandu-si faptul ca MAE a procedat gresit.Primul-ministru considera ca este in sarcina Guvernului sa apere interesele cetatenilor sai, oriunde s-ar afla acestia. Ministerul de Externe avea obligatia sa informeze Guvernul si pe primul-ministru in legatura cu situatia celor doi romani imediat ce a aflat de retinerea lor. Intrucat acest lucru nu s-a intamplat, Primul-ministru nu a putut dispune la timp masurile ce se impun pentru ca cetatenii romani sa fie eliberati mai repede, lucru care a dus la prelungirea detentiei lor.Primul-ministru a aflat din presa atat despre retinerea, cat si despre eliberarea celor doi cetateni romani retinuti in Irak",
Ironia soartei face ca, in aceeasi zi sa se intample doua evenimente semnificative, si ambele sa fie legate de "subiectul Irak". Ne referim, fireste, la anuntul fericit privind eliberarea, in aceasta dimineata, a celor doi muncitori romani retinuti pentru ca ar fi fotografiat, fara voie, o baza militara americana. Coincidenta sau nu, cu cateva ore inainte de raspandirea vestii privind incheierea calvarului de mai bine de trei luni a conationalilor nostri, sosea in tara sotia lui Omar Hayssam, omul de afaceri sirian implicat, in urma cu doi ani, in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. Adela Omar a revenit din Liban la primele ore ale zilei, fara a fi reusit, dupa cum a sustinut in fata jurnalistilor, sa-si intalneasca sotul, ci doar sa-i trimita, printr-o cunostinta, niste medicamente. In 2005, presedintele Basescu s-a implicat activ in actiunea de eliberare a ziaristilor romani, de aceasta data, implicarea sefului statului a venit dupa o amnezie de luni bune de la retinerea celor doi muncitori romani. Fie ca a confundat rapitii cu retinutii, fie ca a uitat, pur si simplu, de ei, sau nu a stiut nimic pana miercuri, comportamentul presedintelui Basescu va fi comentat zile bune de acum incolo. Unii dintre cititorii ziarului nostru a venit cu o noua ipoteza in aceasta privinta. Ca insusi presedintele a venit cu ideea lansarii subiectului romanilor arestati din dorinta de a abate atentia mass media si a tarii intregi de la posibila sa demitere.
Cei doi muncitori romani, eliberati in cursul diminetii
In jurul orei 9.00, ora Romaniei, surse din cadrul Administratiei Prezidentiale citate de Realitatea TV au anuntat ca cei doi romani retinuti in Irak au fost eliberati. Contactate de reprezentantii presei, rudele celor doi au declarat ca nu au primit nici o confirmare oficiala din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE). ''Sunt inundata de fericire, emotionata dar si speriata pena cand vom reusi sa-l vedem. Nu am primit nici un telefon nici de la el si nici de la autoritati'', declara sora lui Nelu Ilie, unul dintre cei doi muncitori retinuti, citata de Rompres. Si Doina Sandor, sora lui Adrian Gancean, cel de-al doilea retinut, afisa aceeasi retinere si afirma ca a aflat de la Realitatea TV despre eliberarea fratelui ei dar ca nu crede nimic din ceea ce aude pana cand acesta nu va ajunge acasa.
O ora mai tarziu, MAE confirma eliberarea romanilor retinuti: ''Eliberarea celor doi muncitori romani, Adrian Gancean si Nelu Ilie, este rezultatul combinat al demersurilor permanente efectuate de Ambasada Romaniei la Bagdad si al evolutiei investigatiei privind natura faptelor comise. Autoritatile americane au concluzionat ca cei doi cetateni romani au incalcat regulamentele interne ale unei baze militare, dar ca aceste fapte nu au fost savarsite cu rea-credinta'', informeaza un comunicat de presa al ministerului. Totodata, se precizeaza ca starea de sanatate a celor doi este buna si ca MAE a contactat familiile pentru a anunta vestea eliberarii. Muncitorii romani au fost predati Ambasadei Romaniei la Bagdad vineri, la ora locala 10.00 (Bagdad).
Mihai Stuparu, ambasadorul Romaniei in Irak, a declarat ca cei doi se vor intoarce in tara imediat ce vor fi rezolvate problemele legate de pasapoarte si de transport. El a precizat ca, in cursul zilei de ieri, a avut discutii si pe linia conducerii coalitiei internationale din Irak, iar astazi dimineata reprezentanti ai ambasadei s-au intalnit cu reprezentantii centrului de detentie care i-au predat pe Gancean si Ilie. Primul lucru pe care cei doi l-au cerut cand au ajuns la misiunea diplomatica de la Bagdad a fost o cafea. ''In pofida unor informatii ca s-au intreprins putine eforturi, in toate cele trei luni au fost depuse eforturi pentru eliberarea lor si de catre ambasada si de catre autoritatile din tara si, coroborat cu faptul ca, probabil, dupa interogatorii s-a dovedit a fi o greseala - nu pot sa ma pronunt pentru ca nu am participat la interogatoriile respective - acest context a determinat solutionarea problemei si rezolvarea fericita a acestui caz'', a explicat Stuparu, citat de Rompres.
Arestati de trei luni, Basescu nu-si aduce aminte de ei
Traian Basescu (foto: Mircea PAUN)
Pe 31 octombrie 2006 Adrian Gancean si Nelu Ilie au fist retinuti in Irak de Politia Militara Americana, dupa ce au fost surprinsi in timp ce filmau intr-o baza militara. Cei doi au sustinut ca nu au filmat in baza americana dar au recunoscut ca au incalcat regulamentele militare pe care s-au angajat sa le respecte prin semnarea contractului de munca. Ei au fost retinuti pentru incalcarea regulamentului militar american iar protectia le-a fost asigurata conform celei de-a patra Conventii de la Geneva privitoare la civilii din zonele de razboi. Pe 26 noiembrie 2006, Gancean si Ilie au fost vizitati de un reprezentant al Ambasadei Romaniei la Bagdad. Familiile celor doi cunosteau situatia muncitorilor inca din 20 noiembrie dar acest caz nu a fost facut public la dorinta celor retinuti, dar si pentru ca nu se cunostea inca rezultatul cercetarii preliminare, au sustinut autoritatile romane.
Presedintele Traian Basescu a declarat initial ca nu cunoaste cazul celor doi, ulterior exprimandu-si regretul fata de faptul ca nu si-a dat seama ca fusese informat de MAE: ''L-am invitat pe ministrul de Externe care mi-a spus ca este vorba despre doi cetateni retinuti pentru ca au facut poze intr-o baza militara americana din Irak. In acel moment, nu am facut legatura cu evenimentele care imi fusesera raportate de ministerul de Externe pe data de 13 noiembrie 2006 legat de doi cetateni care fusesera retinuti de politia militara in Irak'', a explicat Basescu. Seful statului anunta ca autoritatile romane au declansat demersurile necesare pentru a afla daca cei doi romani arestati in Irak erau implicati intr-o actiune de spionaj sau, pur si simplu, a fost un incident, avand in vedere ca lucrau in acea baza intr-o linie de imbuteliere a apei minerale. ''Sper ca, in foarte scurt timp, situatia lor sa se clarifice'', spunea presedintele.
Pentru mai multe detalii lagate de acest subiect accesati si http://www.ziua.ro/news.php?id=236&data=2007-02-01
Adela Omar: Nu l-am vazut pe sotul meu
Adela Omar
Si sotia teroristului numarul 1 al Romaniei, Omar Hayssam, a revenit astazi in tara. Femeia a declarat jurnalistilor care au asteptat-o la aeroport ca nu s-a intalnit cu sotul sau in timpul vizitei in Liban, ci doar au vorbit la telefon. "Mi-a spus ca nu se simte bine, iar ultimele analize au iesit prost, medicii descoperind ca are complicatii la ficat", a sustinut ea, adaugand ca Hayssam este internat intr-un spital din Liban, unde va fi operat peste o luna.
Avand suspiciunea ca a fost urmarita de serviciile romane de informatii, inca de la plecarea din tara, sotia omului de afaceri sirian a declarat ca nu putea risca o intalnire cu Hayssam. Adela Omar a mai afirmat ca i s-a parut ca cineva o urmareste in avion, iar la aterizarea pe aeroport au fost prezente persoane de la Ambasada Romaniei, dar si trupe speciale de securitate libaneze, conform Antena 3.
Ea a afirmat, de asemenea, ca pe aeroportul din Beirut a fost intampinata de un cumnat al lui Hayssam, insotit de alte persoane, pe care nu le cunostea. Le-a dat acestora medicamente pentru Omar, respectiv suplimente naturiste �i calmante.
Ea a tinut sa precizeze ca Hayssam nu i-a dat, pana acum, nici o explicatie privind fuga sa din Romania.
Adela Omar a revenit in Romania in aceasta dimineata in jurul orei 7.00, cu o cursa aeriana care venea din directia Damasc (Siria). Sotia sirianului Omar Hayssam, cercetat in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, a plecat din Romania in urma cu aproape 3 saptamani de pe Aeroportul International Henri Coanda.
Anterior, so�ia lui Hayssam incercase de doua ori sa paraseasca Romania impreuna cu cei sapte copii, insa de fiecare data a fost oprita la granita. Desi anuntase ca va reveni in tara in a doua jumatate a lui februarie, Adela s-a intors astazi la copiii sai, pe care ii lasase in acest rastimp in grija rudelor.
Actiunea lui Basescu, incercare de distragere a atentiei de la suspendarea sa
Cititorii ZIUA sunt de parere ca implicarea presedintelui Basescu si toata istoria neintelegerilor privind retinerea celor doi muncitori romani in Irak reprezinta, de fapt, o incercare, din partea Cotrocenilor, de distragere a atentiei opiniei publice de la suspendarea sefului statului.
Va prezentam mai jos cateva din opiniile postate de cititorii nostri pe forumul ZIUA:
EDITIA DE LA ORA 16
De la: Raquel (...@hotmail.com)
Data: 2007-02-01 17:26:19 , IP: 86.35.183...
Preaiubitul va pieri pe limba lui - cea a diversiunilor fara limite !
Pentru prima oara il contrazic pe domnul Roncea, care este atat de convins ca presedintele este un mare cavaler care-si apara slugile - gresit, dle Roncea ! In afara faptului ca nu-i structural creat pentru un asemenea gest romantico-suprarealist, preaiubitul isi apara doar propria sa piele ! A lansat subiectul romanilor arestati doar din simpla si deloc dezinteresta intentie de a abate atentia mass media si a tarii intregi de la demiterea sa posibila, mizand, CULMEA AROGANTEI, pe memoria scurta cat si pe inimile bune si iertatoare ale romanilor , dar ce este prea mult intotdeauna strica ! Aceasta nu este decat o alta diversiune care se intoarce impotriva lui si de data asta va plati cu varf si indesat pentru intrigile lui securiste !
Editia de azi a ZIUA
De la: sorge din romania (...@yahoo.com)
Data: 2007-02-02 10:32:41 , IP: 86.55.139...
Basescu iar o sa si traga avantaje electorale,din aceasta eliberare . Boborul asta o sa zica : daca nu era Basescu ii impusca pe bietii romani. Ar trebui ca cineva sa faca filmul exact al realitatii celor 2. Sa nu avem de a face cu o manipulare de tipul eliberarii ostaticilor de la ambasada americana cind a venit Bush la putere.
De la: VALIN din Bucuresti (...@k.ro)
Data: 2007-02-02 09:34:55 , IP: 80.96.196...
rataciti ??!!!
Ce cautau acesti rataciti sa lucreze pentru americani printr-o firma ,pare-se, arabeasca !!! Presupun ca la o adica cineva le-a facut un minim instructaj de "protectia Muncii" ??!!!! Chiar erau atat de tantalai sa se expuna inutil sau totusi nu era chiar asta ??!!! Nu uitati ca mai a fost un roman acuzat de spionaj In NIGERIA !! Cazul pare-se ca a fost dat uitarii !! DE CE ??!!! De ce si cine a scos acum pe piata acest "biletel" uitat din nou pe la COTROCENI ??!!!
Raspuns de la: gili din romania (...@yahoo.com)
Data: 2007-02-02 10:03:39 , IP: 85.120.41...
Vazi ca ai ... ratacit intrebarile corecte ...
Pai intrebarea corecta este nu ce cautau astia acolo si nici cine a scos si de ce "beletul" , ca atuncea dam in naravul baietilor de la cele scoli din Baneasa ... cu ce scop tovarasi , n'asa? Ori asta nu raspunde , evita intrebarile corecte ... cum ar fi :
De ce a mintit Ba'secu , cum este posibil ca un sef de stat sa minta , daca acum minte de cite ori ne-a mai mintit inainte , mai are de gind sa minta si in continuare , cu alte ocazii . Merita sa mai stea in scaun sefii de la MAE , SIE si chiar seful al mare de la Cotroceni daca ii doare in spate de soarta unor romani , fie ei spioni cu voie sau fara de voie , dar cetateni romani , cetateni care au dreptul la asistenta consulara indiferent de ce au facut . Ce incredere mai pot avea cetatenii romani ca sunt protejati de statul roman caruia ii platesc impozite si taxe tocmai pentru a fi aparati , in astfel de indivizi care se preocupa atunci cind ajung in scaunele puterii de umpult buzunarele proprii si mai putin de soarta cetatenilor care i-au votat si ii si platesc ?
Asteptam in continuare sa va exprimati parerile pe forumul ZIUA!
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Politica Externa
''Tinand cont de ultimele evolutii nu putem sa nu remarcam similitudinile cu primul caz asemanator - al "Rapirii din Irak". Misterele acestuia nu sunt dezvaluite nici azi iar unul dintre cei implicati, ca victima, jurnalistul Ovidiu Ohanesian, afirma cu tarie ca afacerea a fost orchestrata in totalitate de la Bucuresti. Ca jurnalisti cu o oarecare vechime nu putem sa eliminam din calcul - in interesul public - suspiciunea ca s-a stiut foarte bine despre situatia muncitorilor romani detinuti in Irak si s-a asteptat doar momentul oportun pentru lansarea lui pe piata si rezolvarea lui cat ai bate din palme, sub spoturile mass-media. O diversiune clasica, cu iz anglo-american. O persoana bine avizata ne informa ca si in jurul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ca si in jurul lui Tony Blair si George Bush, roiesc cativa specialisti in asa numitele "spinning operations". Aceasta nu scuza, oricum, indolenta si nesimtirea functionarilor MAE !''.
Cristina STEFAN, Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Asta a si vrut Basescu popularitate.....dar nu a mai capatat-o   de texanu
Ungureanu CEL SMECHER SI "NEDREPTATIT" e un sobolan care paraseste corabia..MIZEAZA PE VIITORUL ..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Drum bun si carare batuta spre Cotroceni, unde-l asteapta un post caldut de consilier !   de Raquel
Din pacate coalitia anti Basescu se reumfla:   de Christiaan
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-07
 16:23 
Incalzirea globala ucide anual 150.000 de persoane  2007-02-02
 16:09 
Meg Ryan si-a "refacut viitorul" cu Matthew Perry  2007-02-02
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01070 sec.