Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Babel
 1 februarie, 15:47 
Poster film
Distributia: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garc�a Bernal, K�ji Yakusho,
Montaj: Douglas Crise & Stephen Mirrione
Imagine:Rodrigo Prieto
Regia: Alejandro Gonzalez Inarritu
In 1963, intr-o lucrare faimoasa de-a sa, Edward Lorenz, un meteorolog de la MIT, spunea ca bataile de aripi ale unui fluture din Beijing pot afecta vremea la mii de mile departare pentru cateva zile bune. In sistemul global in care traim spusele lui Lorenz par sa se adevereasca tot mai mult Filmele ultimului deceniu arata lumea ca si o ramificata retea de microcosmosuri care ajung sa interactioneze. In filme precum Trafic al lui Steven Sodebergh, unde sunt descrise toate articulatiile traficului de droguri, si ajungand la Syriana, in care coruptia din industria petroliera determina crize la nivel mondial, am putut vedea cum vietile unor oameni simpli devin piese ale unui puzzle complex. Prin Crash, multipremiat la Oscar, Hollywoodul accepta aceasta maniera de a face film si ne putem astepta ca in urmatorii ani sa fie realizate si mai multe pelicule de acest gen.
Inca de la incepurile carierei sale, regizorul mexican Alejandro Gonzales Innaritu a optat manifest pentru aceasta directie. In fiecare dintre cele trei filme pe care le-a realizat pana acum construieste diferite povesti ce se incruciseaza si capata un sens doar la sfarsit, cand intelegem ca, de fapt, erau doar secvente ale unei povesti unice. In Amores Perros, vietile personajelor graviteaza in jurul unui accident rutier ce de produce in Mexico City. Al doilea film al lui Innaritu se numeste 21 grams deoarece se considera ca aceasta ar fi greutatea pe care o are sufletul uman atunci cand la moarte se desprinde de trup. Fragilitatea vietii este descrisa aici prin prisma a trei personaje care devin victimele colaterale ale unui tragic accident.
Intr-un interviu recent, Innaritu spunea ca Babel este filmul care inchide o trilogie. Cele trei filme au povesti diferite dar toate se invart in jurul unui accident care genereaza intriga. In Babel, perspectiva devine una mai larga si actiunea se desfasoara pe patru continente. Filmul este asamblat din patru scurmetraje ce constituie planurile filmului. Povestile sunt cele ale unei familii de pastori marocani, ale unui cuplu de turisti americani aflati in excursie in Maroc, al bonei mexicane ce are grije de copiii celor doi. In ultima poveste, o adolescenta din Tokio traieste intr-o lume lipsita de sunete. Cele patru povesti se intersecteaza intr-un mod subtil. In nici un cadru din film personajele din diferite povesti nu se intalnesc. Ele cel mult comunica prin telefon, dar actiunile lor genereaza consecinte care se vad in celelalte planuri. Este un film despre singuratate, despre modul in care diferite societati produc alienarea care ii tine pe oameni departe unul de celalalt.
Filmul ruleaza in cinematografe
Filmografie Alejandro Gonzalez Inarritu:
Babel (2006)
Babel
21 de Grame (2003)
21 Grams
Iubiri si caini (2000)
Amores Perros
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-07
 16:44 
Basescu si-a amintit ca fusese informat despre arestarea romanilor  2007-02-01
12 comentarii
 15:59 
Bill Gates, mai bogat cu o Stea (a Romaniei)  2007-02-01
1 comentariu
 15:57 
Putin promite alegeri democratice, dupa ce le-a cerut serviciilor secrete sa blocheze "extremistii"  2007-02-01
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00771 sec.