Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu si-a amintit ca fusese informat despre arestarea romanilor
 1 februarie, 16:44 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Dupa ce ieri, la Bruxelles, Traian Basescu declarase ca nu stia de arestarea celor doi romani in Irak si tocmai citise in presa, astazi presedintele a venit cu o noua declaratie, anuntand ca fusese informat inca din noiembrie 2006 despre acest caz. "A fost o confuzie generata de faptul ca eram concentrat pe pregatirea discursului, dar am cerut ca seara sa mi se faca o informare. (...) Abia aseara am realizat ca era vorba despre cei doi cetateni despre care fusesem informat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) inca din data de 13 noiembrie", a declarat el, astazi, la ora 14,00.
Presedintele Traian Basescu a precizat, azi, intr-o declaratie de presa, ca MAE l-a informat inca din 13 noiembrie 2006 despre cetatenii romani retinuti in Irak si a spus ca, in prima instanta, ieri, nu a facut legatura intre cazul prezentat in presa si cel de care fusese informat inca din 2006.
Basescu a precizat ca abia in cursul zilei de ieri a declansat demersurile pentru a i se confirma daca romanii sunt acuzati intr-adevar de spionaj sau a fost vorba de un incident. "Sper ca in foarte scurt timp situatia lor sa se clarifice", a spus seful statului.
Presedintele explicat ca, in timp ce isi revizuia discursul pe care trebuia sa il tina in fata europarlamentarilor, a fost informat ca ziaristii intreaba de doi cetateni romani rapiti in Irak. Seful statului a cerut informatii de la MAE, ai carui oficiali i-au vorbit de doi cetateni retinuti pentru ca au facut fotografii intr-o baza militara americana, relateaza NewsIn.
"Nu am facut legatura cu evenimentele care imi fusesera raportate pe 13 noiembrie 2006, legate de cetatenii romani retinuti de politia militara intr-o baza americana din Irak. Abia aseara am realizat ca era vorba de cetatenii retinuti de politia militara americana pentru ca au facut poze", a adaugat presedintele. "A fost o confuzie", a explicat, motivand ca era concentrat pe definitivarea discursului pe care urma sa il tina in Parlamentul European si ca se gandea la cetateni rapiti in Irak, nu retinuti de americani.
"Regret confuzia pe care am facut-o ieri", a incheiat Traian Basescu.
"Confuzia"
Aflat la Bruxelles, presedintele Basescu a spus ca a aflat despre situatia celor doi romani abia ieri dimineata. "Eu am aflat de acest lucru azi dimineata (miercuri - n.r.), este vorba despre doi romani care sunt suspectati de activitati ilegale de catre trupele americane din Irak. Am aflat azi dimineata, cu siguranta dupa ce imi termin programul aici ma voi documenta pana la cel mai mic detaliu", a promis Basescu. "Romania are resursele necesare pentru a rezolva probleme de tipul celor intamplate in Irak. Nu este vorba de o rapire. Este vorba de responsabilitati si suspiciuni asupra actiunilor a doi cetateni romani", a subliniat presedintele.
Doi cetateni romani au fost arestati in Irak de catre armata americana in urma cu trei luni, sub acuzatia de spionaj, iar autoritatile romane, informate in legatura cu acest caz, au pastrat secretul si nu au anuntat familiile.
Cei doi muncitori romani, un tamplar si un electrician, sunt acuzati de "culegere de informatii", pentru ca au filmat si fotografiat fara autorizatie o baza americana din Irak. Ei au fost arestati la 31 octombrie in orasul Ramadi de catre soldatii Fortei Multinationale a Coalitiei si apoi au fost transferati intr-o baza a Statelor Unite din Bagdad. Locul exact al detentiei nu este cunoscut.
Pentru mai multe detalii accesati http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-01&id=215133&ziua=3515840af007537af078ef44f69baeaa
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, sef Departament Externe:
"Presedintele Traian Basescu a fost nevoit sa preia asupra sa greseala celor responsabili. Basescu ne-a demonstrat, practic, ca se afla intr-o situatie sensibila, fiind obligat de turbulenta politica actuala sa nu-si sacrifice din pionii sai de baza. Dintre care unul merita sa zboare."
 Afisari: 294  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
uitare sau?   de cosor ion
basescu o scalda mai rau ca la alba/neagra   de Mark
A uita, e omeneste !   de Marius Adrian Porojnicu
Preaiubitul va pieri pe limba lui - cea a diversiunilor fara limite !   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-07
 15:59 
Bill Gates, mai bogat cu o Stea (a Romaniei)  2007-02-01
1 comentariu
 15:57 
Putin promite alegeri democratice, dupa ce le-a cerut serviciilor secrete sa blocheze "extremistii"  2007-02-01
 15:47 
Babel  2007-02-01
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00715 sec.