Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
"Tarul" zice ca Rusia nu practica santajul energetic, ci face totul pentru a-si multumi cilentii
Putin promite alegeri democratice, dupa ce le-a cerut serviciilor secrete sa blocheze "extremistii"
 1 februarie, 15:57 
''Tarul'' Vladimir Putin a criticat astazi, in conferinta sa anuala, Occidentul care acuza Rusia ca foloseste politica energetica pentru a face politica externa, explicand ca, de fapt, tot ce vrea e sa-si multumeasca principalii clienti. Doar nu i se poate cere sa subventioneze economiile altor state, s-a plans presedintele. Cat priveste alegerile din 2008, el a promis din nou ca nu va desemna un succesor, ci ca vor exista "candidati", dintre care unul va fi ales de popor in urma unei campanii "democratice". Si, pentru ca aceasta campanie sa fie cat mai democratica, la intalnirea avuta ieri cu reprezentantii serviciilor speciale, ''tarul'' le-a cerut sa blocheze ''influenta extremistilor''. Revenind la discursul de azi, intrebat de ziaristi despre asasinarea Annei Politkovskaia, Vladimir Putin a gasit de cuviinta sa o laude pentru faptul ca a fost un critic acerb al puterii de la Kremlin.
Vladimir Putin a declarat in conferinta de presa anuala de astazi, de la Kremlin, ca acuzatiile Occidentului potrivit carora Rusia si-ar folosi resursele energetice pentru a-si indeplini obiectivele de politica externa sunt nefondate: ''Nu este cazul. Actiunile noastre in materie de politica energetica sunt menite inainte de toate si mai presus de orice sa-i multumeasca pe principalii nostri clienti. Rusia si-a indeplinit intotdeauna in totalitate obligatiile si va continua sa faca acest lucru. Insa nu suntem obligati sa subventionam economiile altor state''.
In ultimul an, Rusia a marit in mod repetat pretul gazelor si petrolului pentru celelalte state din fosta URSS. In ianuarie 2006, un conflict cu Ucraina in domeniul gazelor a provocat diminuarea livrarilor de gaz rusesc spre Europa iar, la inceputul acestui an, un conflict intre Moscova si Minsk a dus la oprirea livrarilor de titei rus spre UE prin Belarus, timp de trei zile.
Putin s-a referit si la econimia Rusiei, afirmand ca Produsul Intern Brut a ajuns la o mie de miliarde de dolari, iar principala preocupare a autoritatilor este cresterea nivelului de trai pentru a se aplana diferentele existente intre venituri. ''Anul trecut, am trecut de la o economie de stabilizare la una de dezvoltare, datorita cresterii pretului petrolului, dar si a investitiilor'', a declarat presedintele rus, adaugand ca, pentru prima data dupa caderea Uniunii Sovietice, inflatia in Rusia a scazut la 9 procente.
Fara succesor
O alta tema a discursului lui Putin a a fost succesiunea prezidentiala: "Nu va exista nici un succesor pentru alegerile prezidentiale din martie 2008. Vor fi candidati pentru functia de presedinte. Responsabilitatea puterii este de asigura mijloace democratice in campania electorala pentru ca cetatenii sa poata face o alegere. Trebuie sa le asiguram cetatenilor conditiile unei alegeri libere si democratice'', a declarat presedintele rus.
Serviciile speciale, pregatite de alegeri
Ieri, Vladimir Putin a cerut serviciilor speciale sa se pregateasca in vederea alegerilor legislative din luna decembrie si sa blocheze influenta extremistilor asupra societatii: ''Este important sa asiguram nu numai legalitatea si ordinea publica ci si protejarea societatii fata de eventualele tenatative de propagare in sfera politicii a ideologiei extremiste, rasismului si intolerantei religioase'', a declarat presedintele rus in fata colegiului FSB, care este format din toate fortele serviciilor speciale. Putin a adaugat ca ''aceasta musiune trebuie indeplinita intr-un cadru strict legal si fiecare dintre actiunile voastre trebuie sa fie conform Constitutiei si legilor rusesti''.
Protectia jurnalistilor
Raspunzand la o intrebare referitoare la asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia, la Moscova, in octombrie anul trecut, Vladimir Putin a explicat ca ''in ceea ce priveste asasinatele cunoscute, atat pentru tara noastra cat si pentru multe alte tari problema persecutarii ziaristilor este una dintre cele mai importante si suntem constienti de gradul nostru de responsabilitate. Vom face tot posibilul pentru a-i apara pe jurnalisti''. Presedintele rus a adaugat ca Politkovskaia ''era un critic destul de acerb al puterii si acesta este un lucru bun. Numai ancheta poate spune cine se afla in spatele acestor asasinate, si mai ales tribunalul care va lua decizia finala''.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Conferinta sustinuta anual de presedintele Vladimir Putin, in fata presei straine si locale, acreditata la Kremlin a avut cate putin din toate, fara a se abate de la discursul obisnuit al sefului de stat rus. Astfel, liderul de la Moscova a negat, inca o data, ca ar intentiona sa candideze pentru un al treilea mandat la Kremlin, a declarat ca Moscova isi va indeplini "toate obligatiile" de natura energetica fata de clientii sai din strainatate, respingand acuzatiile de utilizare a resurselor economice in scopuri politice, si a promis jurnalistilor prezenti ca Rusia va face tot posibilul pentru a-i proteja, aratand ca "problema persecutarii ziaristilor este una dintre cele mai importante si suntem constienti de gradul nostru de responsabilitate".
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-07
 16:44 
Basescu si-a amintit ca fusese informat despre arestarea romanilor  2007-02-01
12 comentarii
 15:59 
Bill Gates, mai bogat cu o Stea (a Romaniei)  2007-02-01
1 comentariu
 15:47 
Babel  2007-02-01
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00827 sec.