Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Basescu: Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national
 31 ianuarie, 17:51 
Traian Basescu (Foto: Mircea PAUN- ZIUA Foto)
Dupa ce l-a amenintat aseara pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca "il spune la tovarasa" ca e mincinos si incearca sa faca interventii pentru prieteni la Parchet, in discursul tinut in sesiunea plenara a Parlamentului European presedintele Traian Basescu s-a multumit totusi sa vorbeasca despre prioritatile Romaniei ca noua membra a UE.
Invitat pentru a marca aderarea la forul comunitar, Basescu a tinut azi o cuvantare scurta, standard, departe de declaratiile in termenii politicii interne sugerate de presedinte in interventia televizata de aseara. In cadrul conferintei de presa tinuta impreuna cu Hans-Gert P�ttering dupa discursul din PE, intrebat de chestiunea celor doi romani retinuti in Irak, Basescu a declarat: "Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national".
In discursul sau, presedintele Basescu a atins mai multe subiecte, conventionale in contextul amintit. A vorbit despre trei dintre prioritatile Romaniei ca stat membru al UE: Tratatul Constitutional, securitatea rutelor energetice si politica de vecinatate;
a explicat "care e valoarea adaugata adusa de Romania in UE", a pledat o data in plus pentru implicarea UE in rezolvarea "conflictelor inghetate", a semnalat constientizarea importantei cooperarii, o data intre Parlamentul national si cel European si, in alta ordine de idei, intre UE si NATO, a readus in discutie subiectul Republica Moldova s.a.m.d. Nici pomeneala de a pune in aplicare amenintarile facute ieri - anume de a dezvalui in PE "sistemul intern de interese economice". Nici ziaristii nu l-au intrebat numic in acest sens in cadrul conferintei de presa. Singurele intrebari care atingeau subiecte de interes national, mai exact cele referitoare la cei doi romani arestati de americani in Irak, au fost deturnate de presedinte cu formule de genul: "Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national".
Amenintarile
Traian Basescu ii amenintase pe cei care vor sa transfere problemele politice interne in plan european. Cu tinta clara la adresa lui Calin Popescu Tariceanu. Intr-o interventie la televiziunea publica, seful statului a spus, ieri, ca va replica dur si va vorbi in Parlamentul European despre politica romaneasca dusa in minciuna si despre sistemul de interese economice care stau in spatele unor decizii politice, in cazul in care se va pune problema, indiferent daca este vorba de interventii la Parchet.
Intrebat de ziaristul de la postul public de televiziune la ce se asteapta in Parlamentul European din partea socialistilor si a liberalilor care au facut unele declaratii neprietenoase la adresa sa, Traian Basescu a spus ca o sa-si faca in continuare "treaba de presedinte".
"Sunt partide sau oameni politici atat de slabi, care transfera disputele interne in exterior. Eu n-am facut-o inca si nici nu am de gand s-o fac, dar in cazul in care se vor ridica in discutie probleme interne, cei care le-au ridicat sa nu-si faca iluzii ca nu voi da informatiile corecte in Parlament si despre sistemul de interese economice care sunt in spatele unor decizii politice, sa nu-si imagineze nimeni ca nu voi vorbi despre politica dusa in minciuna, fie ca vorbesti de tentative de interventii pentru prieteni la Parchet, fie ca minti ca nu primesti informatii si de fapt le primesti si asa mai departe", a amenintat Basescu.
Titus Corlatean, secretarul general al PSD, a comentat: "Reprezinta o confirmare a faptului ca puterea din Romania exporta batalia politica din tara dusa dupa regulile nedemocratice. E o modalitate murdara de a face politica."
Liberalii au criticat intentia sefului statului de a vorbi in fata parlamentarilor europeni despre problemele politice interne. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sustine ca prin aceste declaratii Traian Basescu a demonstrat ca se teme de procedurile politice declansate impotriva lui in tara.
"Nu stiu despre ce vrea sa vorbeasca Traian Basescu, probabil despre Elena Udrea, Euroconstruct si celelalte afaceri dubioase ale apropiatilor sai. Rufele se spala in familie si nu la Bruxelles, dar daca vrea sa scoata in politica externa luptele interne, e treaba lui, dar asta arata ca se teme", a sustinut Bogdan Olteanu.
Reamintim reactia lui Traian Basescu de ieri cand s-a declarat surprins de pozitia PNL in Comisia juridica a Camerei la modificarea Legii referendumului, seful statului apreciind ca este optiunea liberalilor daca vor sa fie alaturi de PRM, PSD si PC. Basescu a mai declarat ca, in masura in care se respecta Constitutia si legile in vigoare la inceputul mandatului sau si in masura in care initiatorii se mentin in "limitele decentei", actiunea de suspendare a sa din functie este democratica.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Politica Interna:
"Presedintele a insistat in discursul sau - primul in fata Parlamentului European dupa ce Romania a devenit membra a UE - pe temele sale favorite de politica externa, securitate energetica, zona Marii Negre, conflicte inghetate, dar a pus accentul pe apropierea Republicii Moldova de familia europeana. Traian Basescu nu a facut referiri nici in cuvantul sau, nici in conferinta de presa la situatia politica de la Bucuresti, si nu a lansat nici o critica la adresa Executivului de la Bucuresti."
A. Gh.  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Dezacorduri intre UE si NATO   de Europeanul
Romania, Cosa Nostra   de jack_black
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-07
 16:39 
Autoritatile sustin ca au pastrat "discretia" asupra romanilor retinuti in Irak  2007-01-31
 15:50 
Romani deshumati la Tighina  2007-01-31
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00681 sec.