Ziua Logo
  Nr. 3848 de marti, 6 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Sistemul ticalosit la bilantul DNA
 6 februarie, 17:19 
Traian Basescu (foto: Lucian CURELARIU)
Prezent la sedinta de bilant a Departamentului National Anticoruptie (DNA), presedintele Traian Basescu i-a incurajat pe procurori sa ''mearga pana la factorul politic, care face posibila protectia pentru infractiuni la nivel mare si care costa in fiecare zi cetateanul''. Seful statului s-a referit si la legea ANI, despre care a spus ca este ''un instrument necesar pentru a reusi decuplarea dintre interesele unor oameni cu interesele unor politicieni''. Basescu si-a indreptat apoi atacurile spre actuala putere, a trecut la baietii destepti si apoi s-a referit la evolutia economiei din ultimii ani. In replica, Tariceanu a declarat ca ''nu are pretentia de a-i preda presedintelui lectii de economie''.
Sistemul ticalosit in toata splendoarea lui
Prezent la bilantul DNA, alaturi de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, Traian Basescu a declarat ca ar trebui reluate dosare ''mai vechi'' de coruptie in care nu s-a mers pana la factorul politic, dand ca exemple cazurile Bancorex, Banca Agricola si Tigareta II: ''Trebuie sa existe curajul de a merge pana la capat in cazuri celebre: Bancorex, Banca Agricola, totul s-a oprit la nivelul cel mai de jos (...) Nu s-a ajuns la substratul politic''. Dupa spusele presedintelui, ''lucrurile trebuie reluate de unde nu s-a avut atunci forta sa se ajunga la relatiile politice''. Basescu a explicat ca exista o legatura intre oamenii politici si oameni de afaceri extrem de puternici si de influenti, care face ca lupta impotriva marii coruptii sa se opreasca la nivel superficial, relateaza Rompres. Continuand linia atacurilor la adresa politicienilor, seful statului a aratat ca actuala putere risca sa piarda sansa de a fi altfel fata de puterea de pana in 2004 din puctul de vedere al combaterii coruptiei. Presedintele a acuzat actuala putere ca ''dovedeste lipsa de vointa politica in realizarea angajamentelor asumate in campanie, legate de combaterea marii coruptii''. El a precizat ca, la acest moment, grupurile de interese, de oligarhi, adica sistemul pe care in campania electorala il califica drept ''ticalosit'' se manifesta ''in toata splendoarea lui (...) Actuala putere se afa in situatia de a rata sansa de a oferi romanilor un stat modern. DNA trebuie sa aiba curajul de a suplini lipsa de vointa politica''.
Baietii destepti refuza sa faca publice contractele
Presedintele Traian Basescu a acuzat si lipsa de interes a institutiilor statului si a unor oameni politici din Guvern de a controla ce s-a intamplat la Ministerul Eonomiei si Comertului, cu toate ca problemele din energie sunt cunoscute. "In mod paradoxal, desi sunt cunoscute problemele din energie, nu am vazut corp de control la Ministerul Industriilor. Aflam doar ca baietii destepti refuza sa faca publice contractele. Foarte bine! Dar institutiile statului, cum ar fi Corpul de Control, ar trebui sa stie, ar trebui sa aiba acces la informatii. Sunt tipuri de realitati pe care cu regret o spun, oamenii poltici din actualul Guvern, din actuala putere, refuza sa le vada sau sa faca sa mearga lucrurile inainte", a spus Basescu.
El a precizat ca isi asuma sa spuna pana la capat lucruri pe care "foarte multi nu vor sa le auda spuse". "Sunt lucruri pe care foarte multi nu vor sa le auda spuse. Insa eu imi asum responsabilitatea sa le spun pana la capat. Si am convingerea ca procurori, judecatori constientizeaza ca nu mai sunt dependenti de oameni politici".
Furnizorii privati de energie electrica au respins, pe 2 februarie, intr-o intalnire cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, propunerea oficialului privind desecretizarea contractelor bilaterale de furnizare a electricitatii. "In cadrul discutiilor de astazi (vineri - n.r.), marea majoritate a furnizorilor a declarat ca nu este de acord cu publicarea acestor contracte, considerandu-se o practica neuzuala intr-o economie de piata functionala", preciza MEC.
ANI refuzata de clasa politica
Referindu-se la legea ANI, seful statului a afirmat ca Agentia este instrument de lupta anticoruptie pe care o parte din clasa politica il refuza: ''Avem nevoie de acest instrument. Sigur, el trebuie asezat in limitele Constitutiei, trebuie facut sa nu permita jocurile politice, influenta politica, dar un astfel de instrument este necesar pentru a reusi decuplarea dintre interesele unor oameni de afaceri cu interesele unor politicieni, cu interesele multor altora, dar nu neaparat si intotdeauna cu interesele generale''. Traian Basescu a spus, in context, ca in conditiile in care sunt circa 30 de dosare legate de fraudarea Bancorex ''a aparut o initiativa in zona legislativa care scotea din zona penala nerespectarea regulamentelor de credite, nerespectarea altor conditii pentru acordarea creditelor'', relateaza Rompres. Seful statului a adaugat ca a trimis aceasta initiativa inapoi la Parlament: ''Vreau sa cred ca Parlamentul nu mi-o va trimite inapoi asa cum a venit in faza initiala, aratandu-si astfel lipsa de receptivitate la lupta anticoruptie'', a spus Basescu. Presedintele a remarcat ca zilele trecute se ducea o dezbatere pe o lege prin care se acorda unele scutiri fabricilor autohtone de bere. Deci, ceva legat de zona alcoolului. “Sigur legea se afla la promulgare, dar cu certitudine o voi trimite inapoi'', a conchis seful statului.
Tariceanu nu-i profesor de economie
Basescu s-a referit si la evolutia economiei din ultimii ani, comparand rezultatele cu cele inregistrate in perioada fostului Executiv. ''Ma uitam, sa nu credeti ca am cazut intr-o capcana mediatica, mai multi spun: <<Da' ce o avea presedintele, frate, parca vrea tot timpul razboi? Avem 8% crestere economica in 2006, deci duduie economia>>. Pentru toti acestia, eu am un raspuns: Anul 2005, anul Guvernului Adrian Nastase a fost un an cu 8,4% crestere economica, deci chiar mai bun decat 2006. Cresterea economica nu inseamna ca structurile statului s-au modificat''.
In replica, premierul Tariceanu a declarat ca nu are pretentia de a-i preda presedintelui lectii de economie, dar ca ar fi bine ca acesta sa trateze problemele cu obiectivitate si detasare si nu cu un ''partipris personal'', amintind ca nivelul anual al cresterii economice trebuie evaluat cu rata inflatiei.
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
''Bilantul DNA s-a derulat sub indicatiile prezidentiale de oportunitate a redeschiderii unor dosare privind devalizarea fostelor banci Bancourex, Banca Agricola si altele. Seful statului a mai sugerat si verificarea contractelor de vanzare de energie''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 122  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-06
 17:32 
Un referendum pentru Basescu
4 comentarii
 16:20 
O noua scrisoare capcana a explodat in Marea Britanie
 15:52 
Ascultati interviul realizat de Doru Dragomir cu jurnalistul care i-a intervievat pe cei doi muncitori romani in Irak
 Top afisari / comentarii 
 Medicamente trucate (10150 afisari)
 Doua pe faras (4105 afisari)
 Mana lunga a Mossad-ului (3950 afisari)
 Violarea Constitutiei (3894 afisari)
 Ungureanu, o demisie la doua capete (3753 afisari)
 Un referendum pentru Basescu (697 afisari)
 Ascultati interviul realizat de Doru Dragomir cu jurnalistul care i-a intervievat pe cei doi muncitori romani in Irak (145 afisari)
 Sistemul ticalosit la bilantul DNA (122 afisari)
 O noua scrisoare capcana a explodat in Marea Britanie (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01228 sec.