Ziua Logo
  Nr. 3845 de vineri, 2 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Pana si Emil Boc s-a suparat pe DIICOT din motiv de telefoane
 26 ianuarie, 16:44 
Emil Boc (foto: Mircea PAUN)
Emil Boc, presedintele PD, a anuntat ca solicita Departamentul de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj precizari in legatura cu stenogramele aflate in dosarul Gazeta, in care apare o convorbire telefonica intre el si Liviu Man, presedintele Trustului Gazeta, arestat in dosar. Boc sustine ca nu a fost niciodata santajat de trustul Gazeta si ca nu a intervenit vreodata pentru cineva, din pozitia sa de primar. Si vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a recunoscut autenticitatea stenogramei convorbirii sale telefonice avuta tot cu Liviu Man. Tot despre DIICOT a adus vorba si ministrul Justitiei, Monica Macovei, care ii cere secretarului demisionar al Guvernului, Radu Stroe, stenograma sedintei Executivului in care a fost prezentata celebra Ordonanta 131, care acorda procurorilor dreptul de a intercepta convorbiri telefonice fara mandat de la judecator. In replica, Stroe ii aduce aminte ministrului ca declasificarea stenogramelor se face numai prin hotararea de Guvern.
Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca nu intelege de ce stenograma convorbirii sale cu Liviu Man a fost mentinuta la dosar, in conditiile in care nu este invinuit, afirmand ca i s-au adus ''grave prejudicii de imagine''. Totodata, Boc a aratat ca-si rezerva dreptul de a-i da in judecata pe procurori, in cazul in care nu va primi explicatiile asteptate. ''Este cazul ca, o data pentru totdeauna, sa se rezolve in Romania aceasta problema a aparitiei in dosare a unor stenograme care nu au nici o legatura cu fondul cauzei'', a adaugat mai marele PD.
Emil Boc a explicat ca cererea pe care i-a adresat-o telefonic Liviu Man in privinta acordarii de spatii publicitare in statiile de transport in comun nu respecta legea, astfel ca nu a fost onorata. El a adaugat ca i-a raspuns la telefon lui Man intrucat raspunde tuturor persoanelor, inclusiv ziaristilor, si ca nu poate sti dinainte despre ce va fi intrebat.
Oltean pe fir cu Liviu Man
''Este ingrijorator faptul ca sunt ascultate telefoanele, dar cred ca nu a fost ascultat telefonul meu, ci al lui Livu Man, dar nu exclud nici ascultarea telefonului meu sau al altor parlamentari. Eu cred ca exista mult prea multa libertate in ceea ce priveste ascultarea telefoanelor prin noile dispozitii legale create in acest sens'', a declarat liderul PD Bistrita-Nasaud, intr-o conferinta de presa, sustinuta ca urmare a publicarii, vineri, a unei convorbiri datate 3 martie 2006, purtata intre Oltean si Liviu Man. "Dupa multe evenimente, mi-am permis sa-l sun pe Liviu Man si sa-l intreb ce vrea, ce are cu mine de sunt obiectul unei dezbateri saptamanale in propria gazeta. Nu am ascuns si nu ascund ca avem o relatie de foarte bune cunostinte, poate prieteni e prea mult spus, dar il stiam demult pe Liviu Man si mi-am putut permite sa-l intreb ce are cu mine de fac obiectul unor dezbateri in toate ziarele lui, si in Gazeta de Bistrita, si in Gazeta de Mures, si in cea de Cluj, si de Bucuresti. Iar el mi-a spus ca sunt comenzi locale si ca nu intervine in aceasta privinta si, in consecinta, sa-mi vad de treaba. A dat de inteles ca aceste comenzi ar veni din interiorul partidului, ca unii adversari ai mei, in speta Ioan Andreica (secretar de stat al Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului - n.r), ar fi comandat aceste articole impotriva mea, ceea ce eu nu am crezut si nu voi crede niciodata", a explicat vicepresedintele PD. Ioan Oltean a aratat ca vor trebui aduse modificari ordonantei care reglementeaza activitatea DIICOT, in sensul ca telefoanele sa poate fi ascultate numai ''atunci cand sunt elemente care justifica potentiale savarsiri ale unor fapte cu caracter penal care sa impuna un asemenea demers''.
Monica Macovei apara Ordonanta 131
Printr-un comunicat de presa, preluat de BBC, Ministrul Justitiei cere sa se faca publice doua stenograme din sedintele de Guvern in care s-a discutat modificarea si completarea legii de functionare a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. In acest fel, se spune in comunicat, opinia publica ar putea fi informata corect despre dezbaterile privind drepturile procurorilor in ceea ce priveste accesul la corespondenta electronica si la conturile bancare. Ministrul Monica Macovei subliniaza inca o data ca procurorii nu primesc competente in plus altfel decat este prevazut in legislatia in vigoare. Comunicatul ministrului Justitiei vine ca raspuns la declaratiile de joi ale secretarului general demisionar al Guvernului, Radu Stroe, care a sugerat ca ministrul Justitiei nu ar fi prezentat in sedinta de guvern toate aspectele modificate prin Ordonanta 131.
Reamintim ca, in pauza dintre Craciun si Revelion, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial doua ordonante de urgenta care dau dreptul procurorilor sa intercepteze secretul bancar, convorbirile telefonice si comunicatiile electronice prin Internet, sau sa puna persoane sub filaj, fara mandat din partea judecatorului. Ordonantele, mesterite de Ministerele Justitiei, Internelor si Finantelor, nu au fost supuse dezbaterii publice si incalca grav drepturile constitutionale ale romanilor. Asta, dupa ce Macovei a declarat in repetate randuri ca nimeni nu mai trebuie interceptat fara mandat.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect, accesati si :
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-13&id=214127
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-18&id=214390
Conducerea SRI, chemata la audieri de parlamentari tot din motiv de telefoane
Potrivit RealitateaTV, secretarul Comisiei Parlamentare pentru Controlul Activitaii SRI, deputatul PSD Ion Stan, a declarat ca sefii SRI trebuie sa dea explicatii despre informarile trimise presedintelui Traian Basescu cu privire la discutiile unor ministri cu persoane ale caror telefoane erau sub urmarire. Membrii comisiei parlamentare afirma ca nu este normal ca presedintele sa fie informat, iar seful Guvernului, nu. Potrivit deputatului PSD data exacta a audierilor va fi stabilita saptamana viitoare.
REACTII LA CALD
Carmen EPURAN, redactor Departament Politica Interna:
''Este ciudata insistenta cu care Emil Boc incearca sa se dezvinovateasca pentru aparitia numelui sau in dosarul "Gazeta". Conferinta de presa de azi vine dupa ce acum doua zile Boc avusese nemunarate interventii televizate si cumunicate scrise, in sprijinul afirmatiilor sale ca este incoruptibil, nesantajabil si, in general, imaculat. In fapt, cred ca Boc isi da seama ca numele sau nu ar fi trebuit sa apara in acest dosar decat cel mult in stenogramele in care este injurat de diversi anchetati si nu intr-una in care este foarte familiar cu sefului trustului. La fel de ciudata este si aluzia primarului de la Cluj Napoca in ceea ce-i priveste pe procurorii DIICOT, el sugerand ca acestia ar avea de gand sa-i prejudicieze imaginea, in conditiile in care partidul sau este la putere, iar el este omul de incredere al presedintelui. Pe de alta parte, sa nu uitam ca ministrul Justitiei este sustinut de PD pana in panzele albe''.
A. E.  
 Afisari: 109  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Doamna Carmen EPURAN, ati uitat ? Cine se scuza, se acuza ! asa si bietul Boc,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-02-02
 16:40 
Michel Platini si Mircea Sandu, impreuna in UEFA  2007-01-26
 16:30 
Ceausescu la muzeu  2007-01-26
 16:20 
"Moartea domnului Lazarescu" a castigat Premiul World Cinema 2007 acordat de BBC Four  2007-01-26
 Top afisari / comentarii 
 Cinci capete de acuzare impotriva presedintelui (3127 afisari)
 Gigi Becali, profunzimi politice (2680 afisari)
 Capodopera pierduta a lui Da Vinci (2654 afisari)
 E tragic daca n-a mintit! (2523 afisari)
 Basescu minte (2519 afisari)
 Ziua Irakului (365 afisari)
 Meg Ryan si-a "refacut viitorul" cu Matthew Perry (108 afisari)
 Incalzirea globala ucide anual 150.000 de persoane (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00859 sec.