Ziua Logo
  Nr. 3843 de miercuri, 31 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Liberalii vor depune la Parlament pachetul legilor sigurantei nationale
In moarte clinica, Alianta DA se zbate inca
 30 ianuarie, 16:38 
Calin Popescu-Tariceanu (foto: Lucian Curelariu, ZIUA foto)
"Alianta DA se afla in acest moment in moarte clinica", a sintetizat actuala conjunctura politica prim-ministrul si liderul Partidului National Liberal (PNLCalin Popescu Tariceanu. Liderul). El a anuntat cu cateva ore in urma ca formatiunea pe care o conduce va depune la Parlament pachetul Legilor sigurantei nationale ca initiativa liberala, pentru ca serviciile secrete sa nu devina parghii politice intr-o tara in care exista tendinta de regim de autoritate. Decizia Partidului Democrat (PD) de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare a "ingropat definitiv Alianta", afirma liberalii, care il vad in spatele acestei decizii de Traian Basescu: "Deciziile in PD le ia presedintele informal al partidului, care este Traian Basescu". In acelasi timp, aflat in prag de decolare catre Bruxelles, seful statului s-a declarat surprins de decizia PNL de a se alatura PRM, PSD si PC in demersul de modificare a legii referendumului. "Daca (liberalii -n.r) doresc sa fie alaturi de Romania Mare, de PSD, de PC, este o optiune pe care au avut-o si o sustin, se pare", a subliniat Basescu.
Tariceanu: Alianta DA a intrat in moarte clinica
Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat cu putin timp in urma ca formatiunea pe care o conduce va depune la Parlament pachetul Legilor sigurantei nationale ca initiativa liberala, pentru ca serviciile secrete sa nu devina parghii politice intr-o tara in care exista tendinta de regim de autoritate. Premierul a fost de parere ca, prin decizia democratilor de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare, PD a ingropat definitiv Alianta, care in momentul de fata se afla in "moarte clinica".
Tariceanu a spus ca formatiunea sa doreste sa-si asume ca initiativa parlamentara individuala legile sigurantei nationale, pentru a reglementa structura de functionare si organizare a serviciilor secrete, "intr-o tara in care exista tendinta de regim de autoritate personala", astfel incat serviciile sa "nu ajunga parghii si unelete politice".
"Colaborarea cu PD nu este singura solutie pentru PNL", a tinut sa precizeze Tariceanu. Seful Executivului crede ca este acum randul democratilor sa raspunda daca mai doresc sa ramana in parteneriatul actual.
"Cred ca analizand atacurile facute la adresa PNL, problema nu este modul in care a votat PNL legea referendumului. PD nu are dreptul moral sa acuze PNL", a declarat primul-ministru.
"Campania de neagresiune este un fariseism. Sigur am fost de acord, dar nu cred ca va functiona. Am incredere si in Blaga, si in Videanu. Insa deciziile in PD le ia presedintele informal al partidului, care este Traian Basescu", a mai afirmat Tariceanu. Acesta face referire la pactul de neagresiune, valabil pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, pus la cale de Tariceanu si Boc. Cei doi au declarat aseara, la postul national de televiziune, ca o discutie pe aceasta tema va avea loc in urmatoarele zile.
La randul sau, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca liderii PD le-au confirmat ca seful statului i-a certat pentru ca nu au iesit de la guvernare. "Lunea trecuta democratii ne-au spus ca au avut o discutie taioasa cu Basescu", a afirmat Hasotti. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-30&id=215037
Consilierul primului ministru, Marius Oprea, a spus ca pachetul de legi privind siguranta nationala, care se afla inca in lucru, prevede reducerea numarului serviciilor de informatii, urmand ca SPP si STS sa devina servicii departamentale in cadrul MAI. "In ceea ce priveste legile securitatii, s-a revenit la varianta initiala privind reducerea numarului serviciilor de informatii. SPP si STS vor deveni servicii departamentale in cadrul Ministerului de Interne. Serviciile de informatii totodata nu au dreptul sa desfasoare activitati economice, iar ascultarile telefonice vor trece in subordinea unei autoritati care sa fie subordonata Parlamentului", a precizat Marius Oprea.
Executivul a aprobat, in sedinta din 25 octombrie 2006, pachetul proiectelor de legi privind siguranta nationala, dupa ce actele normative au fost amanate de mai multe ori in asteptarea avizului din partea Ministerului Justitiei. O saptamana mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca legile sigurantei, in forma Guvernului, sunt "mai proaste" decat proiectele initiale, care erau criticabile si trebuiau corectate, si ca este dispus sa convoace o sedinta a CSAT pe aceasta tema.
In 8 noiembrie, consilierul prezidential Adriana Saftoiu anunta ca proiectele de legi din pachetul privind siguranta nationala, in forma aprobata de Guvern, au ajuns la Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei prezidentiale, precizand ca, dupa avizarea in CSAT, acestea se vor intoarce la Guvern pentru a fi adoptate.
Dupa sedinta CSAT din 20 decembrie, Traian Basescu a aratat ca legile sigurantei, in forma in care au fost transmise de Guvern, "necesita modificari consistente", precizand ca serviciile de informatii nu pot functiona ca niste ONG-uri, intrucat serviciile au misiunea de a apara cetatenii tarii in timp de pace.
Pachetul de legi din domeniul sigurantei nationale cuprinde proiectele privind activitatea de informatii, contrainformatii si protectie, statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului Roman de Informatii Externe, precum si proiectul Legii securitatii nationale a Romaniei.
Cititi mai multe despre acest subiect, accesand site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-17&id=214307, http://www.ziua.net/display.php?dataa2006-11-09&ida210791
Basescu: PNL a colaborat cu Opozitia
Pe picior de plecare catre Bruxelles, unde are programate intruniri cu oficiali ai Parlamentului European, presedintele Basescu a aruncat dimineata sageti acide catre conducerea PNL, pe care a acuzat-o de colaborare cu Opozitia, in chestiunea legii referendumului.
Presedintele Basescu a afirmat ca actiunea Parlamentului de suspendare a sa din functie este constitutionala in masura in care respecta legile la momentul inceperii mandatului sau.
Liberalii au votat ieri, in Comisia Juridica din Camera Deputatilor, pentru schimbarea legii referendumului. Conform modificarii aduse, presedintele va putea fi demis prin votul a doar jumatate plus unu din cetatenii care se prezinta la vot. In legea actuala se cere votul majoritatii alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-30&id=215027
Ludovic Orban: Basescu, un izvor de conflicte si crize politice
In replica la acuzatiile sefului statului, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca liberalii sunt deja obisnuiti sa fie atacati, mai ales de presedintele Basescu, "un izvor de conflicte si crize politice". Argumentul liberalilor pentru schimbarea legii referendumului este ca in mod normal "cine alege poate si demite".
"PNL nu este specialist in blaturi cu PSD. In ultimii doi ani de zile, specialistii in blaturi cu PSD-ul au fost altii: Traian Basescu si cu colegii nostri. Marturie sta faptul ca, un an si jumatate, sefii serviciilor secrete si procurorul general au fost oamenii numiti de PSD. De asemenea, la ora actuala, in fruntea SRI se gaseste George Maior, senator PSD si fost presedinte al Comisiei de aparare din Senat, si mai sunt o multime de alte marturii", a mai afirmat Orban.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
"Intentia PNL de a depune propriile proiecte de lege privind siguranta nationala nu reprezinta altceva decat continuarea razboiuluii dintre Palate. Demersul liberalilor are insa si aspecte pozitive, in sensul restrangerii unor atributii ale serviciilor secrete. Ma refer aici la firmele sub acoperire prin care s-au derulat o gramada de afaceri necurate. Daca initiativa PNL va trece prin Parlament in forma initiatorului vom avea si un control mai riguros al modului cum se fac interceptarile telefonice si a institutiilor care pot face legal acest lucru. Sunt curios daca daca mai exista acest tam-tam pe marginea legilor sigurantei nationale in cazul in care n-ar fi aparut neintelegerile intre Basescu si Tariceanu. Probabil ca serviciile secrete si-ar fi croit niste legi dupa dorinta lor si ar fi capatat puteri si mai mari!"
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
EXTRAORDINAR !! preaiubitul ameninta de la Bruxelles !   de Raquel
Auzi traznaie:A MURIT MORTU'...!![lol]Baaa,nea' Taricene,ce dreaq,ba.....!!!   de Marius Adrian Porojnicu
eu cred ca blaga si o parte din pd(videanu,berceanu,cateva judete ) stiu ca pt a scapa "basma curata   de coscaru
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-31
 16:31 
CNSAS ar putea da verdict de "politie politica" in cazul celor trei ziaristi  2007-01-30
 15:48 
Bucurestii s-au impodobit cu stegulete pentru Bill Gates  2007-01-30
 Top afisari / comentarii 
 PNL vrea suspendarea (4246 afisari)
 Presedintele Bancii Mondiale umbla cu sosete rupte (4047 afisari)
 Biserica tinta (3284 afisari)
 Devoratorul de eleve (3139 afisari)
 Aforismele apocrife ale lui Cornel Dinu (2125 afisari)
 Basescu: Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national (518 afisari)
 Romani deshumati la Tighina (137 afisari)
 Autoritatile sustin ca au pastrat "discretia" asupra romanilor retinuti in Irak (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00832 sec.