Ziua Logo
  Nr. 3843 de miercuri, 31 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
CNSAS ar putea da verdict de "politie politica" in cazul celor trei ziaristi
 30 ianuarie, 16:31 
Foto: Cristina NICHITUS - ZIUA Foto
Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a amanat pentru joi o decizie in cazul celor trei ziaristi: Doru Braia ("National TV"), Cornel Ivanciuc (fost sef de sectie la "Academia Catavencu") si Bogdan Chireac ("Gandul"), iar vicepresedintele Consiliului Economic si Social (CES), Florian Costache a fost invitat la audieri, conform unor surse din institutie, relateaza NewsIn. Tot astazi, CNSAS a decis, la a doua judecata, ca liberalul Campanu nu a facut "politie politica".
Toti trei ziaristii au angajamente cu Securitatea, iar Ivanciuc are si note informative, au declarat pentru NewsIn surse din CNSAS. Braia si Ivanciuc au fost audiati anul trecut, iar Bogdan Chireac ar fi refuzat sa se prezinte la audieri saptamana aceasta, desi a fost invitat de cel putin doua ori. Conform unor membri ai Colegiului decizia in cazul celor trei a fost amanata astazi, din cauza ordinii de zi incarcate a sedintei. Aceleasi surse au precizat ca majoritatea membrilor Colegiului, care discuta de cateva saptamani aceste cazuri, intentioneaza sa voteze pentru verdict de "politie politica" in cazul celor trei.
Conform surselor citate, CNSAS a mai decis sa cheme la audieri, pentru saptamana viitoare pe vicepresedintele CES, Florian Costache. Costache, care este si presedinte al Patronatului National Roman ar fi fost ofiter de Securitate. El ar avea la CNSAS un dosar de retea care contine un angajament, note cu nume conspirativ, precum si state de plata pentru activitatea sa. Florian Costache a fost cercetat din oficiu de CNSAS din cauza functiei pe care o ocupa la CES, institutie publica, care realizeaza dialogul social dintre patronat, sindicate si Guvern.
CNSAS a decis la a doua judecata ca liberalul Campanu nu a facut politie politica
In alta ordine de idei, CNSAS a admis, astazi, contestatia deputatului liberal Liviu Campanu referitoare la verdictul de colaborare cu fosta politie politica, luata la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut.
Surse din Colegiu au declarat ca deputatul a avut castig de cauza dupa ce sase membri ai Colegiului au votat pentru admiterea contestatiei, iar alti patru s-au abtinut. "Simplul angajament semnat cu Securitatea nu este o proba de politie politica in sensul legii", au declarat sursele citate.
La sfarsitul lui august 2006, deputatul liberal isi consulta dosarul de la CNSAS. Acesta continea si un angajament de colaborare pe care insa politicianul nega ca l-ar fi dat Securitatii, spunand ca documentul a fost, probabil, contrafacut de un ofiter zelos.
REACTII LA CALD
Carmen EPURAN, redactor Departament Politica:
"Atat Cornel Ivanciuc, cat si Doru Braia si Bogdan Chireac erau banuiti de multa vreme a fi avut legaturi cu Securitatea. Dubiile care au planat asupra lor constituie, de fapt, si motivul pentru care CNSAS tergiverseaza de ceva timp aceste cazuri. In plus de asta, exista discutii aprinse in CNSAS pe marginea dosarelor celor trei subiecti din cauza faptului ca sunt, cu totii, formatori de opinie cunoscuti si, ca atare, cazurile trebuie discutate cu maxima delicatete. Situatia este cu atat mai dificila cu cat, dintre cei trei jurnalisti, doar Cornel Ivanciuc si-a marturisit in <<Cotidianul>> colaborarea cu Securitatea, in timp ce Doru Braia a negat, iar Bogdan Chireac a ignorat subiectul".
Cititi pe larg in editia de miine!
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-31
 16:38 
In moarte clinica, Alianta DA se zbate inca  2007-01-30
4 comentarii
 15:48 
Bucurestii s-au impodobit cu stegulete pentru Bill Gates  2007-01-30
 Top afisari / comentarii 
 PNL vrea suspendarea (4246 afisari)
 Presedintele Bancii Mondiale umbla cu sosete rupte (4047 afisari)
 Biserica tinta (3284 afisari)
 Devoratorul de eleve (3139 afisari)
 Aforismele apocrife ale lui Cornel Dinu (2125 afisari)
 Basescu: Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national (518 afisari)
 Romani deshumati la Tighina (137 afisari)
 Autoritatile sustin ca au pastrat "discretia" asupra romanilor retinuti in Irak (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00802 sec.