Ziua Logo
  Nr. 3843 de miercuri, 31 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Diamantul sangeriu (Blood Diamond)
 25 ianuarie, 16:12 
Poster film
Regia: Edwark Zwik
Distributia: Djimon Honsou, Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly
Montaj: Steven Rosenblum
Imaginea: Eduardo Serra
Goana dupa diamante a generat conflicte in toata Africa. Conflicte cu implicatii mondiale deoarece clientii pietrelor sunt peste tot in lume. In "Diamantul sangeriu", Solomon Vandy un pescar din tribul Mende este victima razboiului civil din Sierra Leone. Intr-o zi satul in care traieste impreuna cu familia sa este atacat de rebeli. Fiul sau ajunge unul din multii soldati copii din fortele rebelilor, iar Solomon Vandy este fortat sa lucreze in minele de diamante pentru ca aceasta este principala sursa de finantare a razboiului. Solomon descopera un diamant roz pe care reuseste sa il ascunda in padure. Din acest punct toti vor sa puna mana pe diamant si printre ei este si Danny Archer, un fost mercenar sud-african. El trebuie sa il convinga cu orice pret pe Solomon sa ii arate unde este ascuns diamantul. Intre timp, in aceasta poveste se implica si o ziarista americanca care vrea sa afle adevarul despre industria pietrelor pretioase. Cele trei personaje au scopuri diferite, dar solutiile la problemele lor sunt legate de gasirea acestui unic diamant roz.
Au trecut mai mult de douazeci de ani de cand s-a lansat "Giuvaerul Nilului", un film de aventuri, in care era vorba tot de un diamant Lumea nu s-a schimbat de atunci, doar oamenii au devenit mai interesati sa vada in filme povesti ce se desfasoara in locuri fierbinti ale planetei. Aceasta poate ar fi principala hiba a "Diamantului sangeriu". Actiunea filmului se desfasoara in Sierra Leone, o tara care a fost sfasiata de razboaie civile. Vedem cum satele sunt devastate, cum oamenilor li se taie mainele si copiii sunt drogati pentru a fi soldati buni dar persista scepticismul cu privire la miza filmului.
Pana la urma, intrebarea este cat conteaza aceste drame in economia filmului. Este destul de dificil sa faci un film de actiune si in acelasi timp sa bifezi problemele omenirii astfel incat sa faci credibil intregul. Chiar daca, uneori, lung-metrajul devine autoironic si personajele spun ca pana la urma intr-un fel sau altul toti devenim pionii unui sistem corupt, totusi aceast tip de discurs devine doar parte dintr-un cerc vicios. Diamantul sangeriu se foloseste de crizele care impanzesc Africa doar pentru a da dramatism filmului.
In rest, pelicula este buna pentru categoria lui. Regizorul Edwark Zwik a stiut sa dozeze intriga astfel incat sa pastreze treaz interesul spectatorilor pe durata intregului film. Leonardo DiCaprio da credibilitate rolului sau. Acelasi lucru se poate spune si despre Djimon Honsou , un actor de culoare care se impune. Peisajele sunt mirifice. Dupa cum spune si cantecul, "Diamonds are forever", dar acest lucru nu se aplica si povestilor despre pietrele pretioase.
Filmul va rula de maine in cinematografe.
Edward Zwik filmografie
Diamantul sangeriu (2006)
Blood Diamond
Ultimul Samurai (2003)
The Last Samurai
Stare de asediu (1998)
The Siege
Curaj in linia intai (1996)
Courage Under Fire
Legendele toamnei (1994)
Legends of the Fall
Cu lumea in cap (1992)
Leaving Normal
Glory (1989)
Glory
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-31
 16:15 
Mihail Hardau: Afacerea microbuzelor este, de fapt, "o licitatie corecta, curata. O poveste frumoasa"  2007-01-25
2 comentarii
 16:14 
Vasile Paraschiv, muncitorul care s-a opus lui Nicolae Ceausescu  2007-01-25
 16:13 
Operele alese ale lui Mircea Geoana  2007-01-25
 Top afisari / comentarii 
 PNL vrea suspendarea (4246 afisari)
 Presedintele Bancii Mondiale umbla cu sosete rupte (4047 afisari)
 Biserica tinta (3284 afisari)
 Devoratorul de eleve (3139 afisari)
 Aforismele apocrife ale lui Cornel Dinu (2125 afisari)
 Basescu: Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national (518 afisari)
 Romani deshumati la Tighina (137 afisari)
 Autoritatile sustin ca au pastrat "discretia" asupra romanilor retinuti in Irak (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02720 sec.