Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Contraatac surprinzator in razboiul dintre PD si PNL
Tariceanu il demite pe Bodu, iar Basescu scoate documentele ALRO
 19 ianuarie, 17:35 
Noutati pe frontul razboiului dintre democrati si liberali. Acuzat de multi analisti ca incaseaza cu prea multa eleganta loviturile venite din partea PD, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut astazi o miscare surprinzatoare: a anuntat ca l-a eliberat pe democratul Sebastian Bodu din functia de pre�edinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Motivul este inducerea in eroare a opiniei publice in legatura cu masuri ale Guvernului, prin declaratii de ordin politic. Tariceanu s-a aratat deranjat de faptul ca Bodu a exprimat pareri personale legate de taxa pe viciu, de taxa de prima inmatriculare si de Agentia Nationala de Integritate. "Seful Fiscului critica <<succesele PNL>>: taxa pe viciu si cea pe rable" este titlul interviului pe care Sebastian Bodu l-a acordat, ieri, cotidianului "Evenimentul zilei", titreaza Realitatea Tv.
Intre timp, scandalul declansat de presedintele PC, Dan Voiculescu, care l-a acuzat pe Traian Basescu ca ar fi facut trafic de influenta in favoarea ALRO Slatina, ca replica la acuzele aduse de presedinte premierului in dosarul Rompetrol, continua sa faca valuri.
Biletul si telefonul prezidential
Aseara, la Realitatea TV, presedintele conservatorilor a precizat ca documentul primit de Codrut Seres de la seful statului a fost precedat de un telefon. Fostul ministru confirma ca a avut cu Traian Basescu o convorbire telefonica in care acesta i-a spus ca ii trimite un document de care sa aiba grija. Dan Voiculescu atrage atentia asupra faptului ca mesajul de la presedinte catre ministru nu are numar de inregistrare, deci nu a fost oficial.
In opinia sa, "este mult mai grava interventia scrisa si telefonica a presedintelui Basescu decat biletelul premierului Tariceanu". De ce? Pentru ca "Dinu Patriciu ar trebui sa reprezinte pentru Traian Basescu un personaj foarte important, pe care sa-l primeasca saptamanal si sa-l intrebe daca are nevoie de sprijin", omul de afaceri fiind responsabil de dezvoltarea celei mai mari afaceri cu capital romanesc, Petromidia.
Pentru mai multe informatii privitoare la acest conflict accesati:
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-19&id=214410&ziua=b8336007bde9931519812507b7ce18ce
PC a solicitat Administratiei prezidentiale sa puna la dispozitia presei memoriul primit de la societatea ALRO si trimis cu rezolutia semnata de seful statului.
Administratia prezidentiala a pus la dispozitie Agentiei NewsIn memoriul ALRO, care i-a fost inaintat presedintelui Basescu. Presedintia precizeaza ca, nefiind document secret, acesta ar fi putut fi facut public si de Voiculescu.
Emil Constantinescu: Nimeni nu vorbeste despre grupurile de interese din spatele presedintelui Basescu
Emil Constantinescu considera ca faptele comise de Traian Basescu intra in categoria depasirii atributiilor, nu a traficului de influenta. Fostul presedinte al Romaniei a facut aceasta declaratie in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", difuzata aseara la Antena 3.
El a subliniat faptul ca toata lumea vorbeste numai despre grupurile de interese din spatele premierului Calin Popescu Tariceanu, insa, nimeni nu vorbeste despre grupurile de interese din spatele presedintelui Traian Basescu. "Toata lumea vorbeste despre Rompetrol, dar nimeni nu vorbeste despre RAFO. Compania RAFO este condusa de domnul Anton, prietenul lui Stolojan", a sustinut Constantinescu.
"Stolojan este trimisul marcant al unui grup de interese", a declarat Constantinescu."Basescu a pacalit populatia, a spus ca este un luptator impotriva coruptiei. Insa, a luat in brate grupurile de interese. Basescu a luat in brate RAFO", a adaugat fostul sef de stat. "Basescu este fata vizibila a unei alte structuri, la fel ca si Stolojan. Amandoi sunt niste instrumente", a concluzionat Emil Constantinescu.
"Si eu am primit sute de interventii", a declarat Constantinescu. El a adaugat ca niciodata nu a dat curs acestor cereri si nici nu a fost facuta publica niciuna dintre ele. "Presedintele trebuie sa se abtina de la astfel de situatii", a adaugat fostul presedinte al Romaniei.
Acesta a povestit ca in perioada in care a fost presedinte al Romaniei, a descoperit ca un consilier a scris o rezolutie catre Minsterul de Finante. Constantinescu l-a sfatuit sa-si dea demisia, acesta respectandu-i cererea. "Si-a dat demisia fara sa spuna nimic. Nimeni nu a vorbit despre acest lucru", a precizat Constantinescu.
Renica Diaconescu (PC) spune ca poate dovedi interesul lui Basescu pentru ALRO
Vicepresedintele PC Renica Diaconescu a declarat vineri, in exclusivitate pentru NewsIn, ca partidul sau detine documente care demonstreaza interesul presedintelui Basescu pentru ALRO Slatina si legatura acestuia cu actionariatul societatii, informeaza corespondentul NewsIn.
Stolojan explica relatia pesedintelui cu ARLO
"Interventia companiei ALRO la Presedintie a fost motivata de neputinta societatii de a cumpara energie ieftina, fara intermediari", a explicat Theodor Stolojan, ieri seara, la emisiunea 100%. Fostul consilier prezidential a declarat ca a avut intalniri pe aceasta tema atat cu fostul ministru al Economiei Codrut Seres, cat si cu reprezentantii societatii ALRO. Explicatia lui Stolojan vine dupa ce conservatorii l-au acuzat pe seful statului de trafic de influenta in favoarea firmei ALRO si au prezentat, ieri, un document pe care Traian Basescu a scris, in vara anului trecut, o rezolutie catre fostul ministru al Economiei Codrut Seres. In opinia conservatorilor, acest text ar reprezenta o dovada de trafic de influenta.
Potrivit lui Stolojan, reprezentantii companiei ALRO au intervenit la Presedintie pentru a denunta faptul ca producatorii i-au trimis "sa cumpere energie ieftina de la firme de apartament". Fostul consilier prezidential a afirmat ca ALRO este consumatorul preferat al oricarui producator de energie, "deoarece consuma vreme de 365 de zile aceeasi cantitate".
Reprezentantii ALRO au declarat, pentru NewsIn, ca societatea a cerut energie ieftina si contracte pe termen lung, intrucat este cel mai mare consumator din tara si vrea sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4. Potrivit ALRO, energia va fi folosita exclusiv pentru productia aluminiului, si nu pentru comert.
Istoric ALRO
Combinatul ALRO Slatina se afla, din 2002, in proprietatea Grupului Marco International, care detine in prezent 85,2% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de 10%.
Grupul Marco International detinea 40 % din actiunile combinatului, dar a devenit actionar majoritar dupa ce a achizitionat inca un pachet de 10% din actiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), cu 11,4 milioane de dolari. Contractul a fost semnat de presedintele de la acea vreme al APAPS, Ovidiu Musetescu.
Ulterior, Grupul Marco International si-a majorat participatia pana la 85,2% din actiuni. Alti actionari semnificativi sunt Fondul Proprietatea, care detine 10,05%, si casa de comert Conef Bucuresti, cu 3,22%. Compania a incheiat anul 2005 cu un profit de 115 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,64 miliarde lei.
Capitalul social al ALRO este in prezent de 352,397 milioane lei, actiunile ALRO Slatina se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti, in categoria I. De asemenea, ALRO este listata pe bursa de metale de la Londra si are o capitalizare de piata de peste 700 milioane dolari.
ZIUA a prezentat pe larg jocurile de interese de la ALRO, via Cotroceni inca din toamna anului 2005. Prin cateva miscari strategice, grupul Marco International a pus mana pe intreaga industrie de aluminiu din Romania.
Pentru mai multe informatii, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-19&id=214410
Conform unei exclusivitati NewsIn din decembrie 2006: Seres ar fi "aranjat" contracte de energie ieftina pentru ALRO
Potrivit unei alte informatii publicate in exclusivitate de agentia NewsIn, ministrul Economiei, Codrut Seres, ar fi implicat si in obtinerea unor contracte de energie ieftina pentru Combinatul de Aluminiu ALRO Slatina.
Potrivit NewsIn, SRI a interceptat o convorbire telefonica intre Stamen Stantchev si Ciprian Paltineanu. Bulgarul ar fi afirmat ca este cu ministrul Codrut Seres, iar acesta il intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica. Imediat dupa incheierea intalnirii de la minister, Stantchev l-a sunat din nou pe Paltineanu si i-a confirmat discutia favorabila pe care ar fi avut-o cu Seres.
Pe de alta parte, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat ca ALRO a semnat un contract de livrare electricitate fara vreo interventie din partea ministrului Codrut Seres si la un pret care aduce si un mic profit. Potrivit acestuia, pretul reglementat de Autoritatea din energie (ANRE) acopera costurile de producere a energiei, precum si un mic profit.
Chirica a mai aratat ca pe 31 decembrie 2006 expira contractul dintre Nuclearelectrica si ALRO, "incheiat probabil in 2005".
Potrivit unor declaratii datate 17 iulie 2006 si facute de directorul general al Nuclearelectrica, contractul de baza intre companie si grupul ALRO a fost incheiat la 1 iulie 2005, pentru o perioada de un an, si apoi extins cu sase luni.
REACTII LA CALD
Mihai Toader, sef Departament Politica:
"Decizia premierului Tariceanu pare a fi un semnal clar de schimbare a strategiei in sensul ca va taxa orice iesire impotriva sa din partea colegilor de Guvern. Cat despre cat de <<trafic de influenta>> este gestul presedintelui, indicatia sa imi pare a fi o intentie de amestec in treburile ministerului condus pana nu demult de Seres."
C.S.  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
intarita-i drace   de cosor ion
Dar daca PM s-a hotarat sa forteze PD sa iasa de la Guvernare?   de haritina
nu conteaza cine va castiga   de jack_black
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-24
 15:09 
Alerta de furtuna in 16 judete  2007-01-19
 15:01 
Americanii adopta politica pe internet  2007-01-19
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00831 sec.