Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Furtuna din Europa loveste si Romania
Alerta de furtuna in 16 judete
 19 ianuarie, 15:09 
Copaci doborati de vantul puternic
Avertizarile meteorologice care anuntau o schimbare brusca a vremii din tara noastra s-au adeverit. Incepand cu noaptea trecuta, vantul puternic a generat probleme serioase traficului rutier si naval. Circulatia pe mai multe drumuri din tara a fost oprita, din cauza copacilor doborati de vant. Mai multe orase au ramas fara electricitate in urma avariilor la liniile de inalta tensiune. Portul fluvial Constanta Sud Agigea a fost inchis din cauza avizului de furtuna. Vestea buna este ca, vremea se va indrepta, meteorologii promitandu-ne maxime de 17 grade Celsius duminica. Vantul puternic a afectat, in ultimele 24 de ore, intreaga Europa, prvocand pierderi de vieti omenesti si numeroase pagube materiale.
Nordul tarii, afectat de vantul puternic
Drumul judetean care face legatura intre Baia Mare si Satu - Mare a fost blocat mai bine de trei ore in aceasta dimineata, in urma unei vijelii puternice. Vantul care a batut cu peste 100 de km pe ora a doborat doi brazi pe sosea, iar lucratorii de la drumuri au avut nevoie de cateva ore sa ii indeparteze.
Soferii care aveau ca destinatie Satu - Mare au fost nevoiti sa faca un ocol de aproape 100 de kilometri. Comuna Pomi din judetul Satu - Mare nu are nici la aceasta ora curent electric, pentru ca cei doi brazi au agatat, in cadere, firele de inalta tensiune prin care era alimentata localitatea. Acoperisurile mai multor case au fost avariate usor.
Traficul a fost blocat pe DN 18, in judetul Suceava, dupa ce rafale de vant de aproape 120 de km pe ora au daramat cativa arbori pe carosabil, intre localitatile Carlibaba si Botos. Pe DN 17 B, in apropiere de Satu-Mare, arborii au blocat carosabilul, circulatia desfasurandu-se pe un singur fir intre localitatile Cojoci si Crucea. Se lucreaza la degajarea drumurilor blocate de arbori, dar interventia este ingreunata de vantul puternic.
Vijelia a blocat si Drumul National 13B din judetul Harghita. Rafalele au doborat noaptea trecuta aproape 30 de arbori, iar circulatia se desfasoara la aceasta ora cu mare dificultate, pe o singura banda. Drumarii lucreaza inca la degajarea drumului si spun ca vor intrerupe circulatia ori de cate ori carosabilul va mai fi blocat.
Localitati fara curent electric
O serie de localitati au ramas fara curent din cauza vantului deosebit de puternic care a doborat copacii peste liniile de inalta tensiune. Potrivit societatii Electrica, citata de Antena3, dimineata era vorba de 312 de sate din Cluj, Harghita, Maramures, Sibiu, Arad, Alba si Satu - Mare.
In judetul Alba, rafalele puternice au produs avarii in reteaua de alimentare cu energie electrica din 13 localitati, aproape 150 de posturi de transformare fiind afectate.
Echipele de interventie aflate in localitatile ramase fara curent si incearca sa restabileasca alimentarea cu energie electrica.
Aviz de furtuna pe Marea Neagra
Portul Constanta
Autoritatile navale au transmis avize de furtuna tuturor navelor acostate in porturile Constanta, Midia si Mangalia. Vantul va creste in intensitate si va sufla din sector sud-vestic cu aproximativ 60-70 de kilometri pe ora, valurile urmand sa atinga, in larg, sase metri in inaltime.
Echipajele navelor aflate la cheu trebuie sa intareasca legaturile cu tarmul, iar operatiunile de incarcare si descarcare a vaselor vor fi sistate, pana la diminuarea fortei vantului.
Avertizare meteo: Cod Galben
Meteorologii avertizeaza ca vremea se va raci in toata tara. Pana sambata dimineata, vantul se va intensifica treptat in toata tara, cu viteze mai mari in Maramures, Crisana, Transilvania, Dobrogea si bazinul vestic al Marii Negre, putand atinge 70 km/h.
In zona de munte, la altitudini de peste 1.400 m, vantul va sufla cu viteze de peste 100 km/h, viscolind si spulberand zapada, incepand cu masivele din nordul tarii.
Pentru 16 judete a fost transmisa atentionarea cu Cod Galben: fenomenele meteorologice prognozate sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar temporar pot deveni periculoase.
Furtuna in Europa: Uraganul Kyrill a ucis 38 de oameni si a produs pagube materiale importante
Furtuna deosebit de violenta ce s-a dezlantuit asupra mai multor state din nordul si centrul Europei a ucis cel putin 38 de oameni si a produs pagube materiale majore. Cele mai multe victime s-au inregistrat in Marea Britanie, 12, si in Germania, 10. Ploile torentiale si vantul, care a batut cu peste 150 de kilometri la ora, au provocat haos in trafic si panica printre oameni.
In Germania, rafalele de vant au ajuns si la 200 de kilometri la ora. Traficul feroviar, suspendat ieri in intreaga tara, s-a reluat astazi progresiv. Cu toate acestea, trenurile au mari intarzieri, din cauza ca circula cu viteza redusa. La Berlin, meteorologii au anuntat ca vantul a suflat cu pana la 126 de kilometri la ora.
In Olanda, la nivel guvernamental s-a instaurat o celula de criza si le-a fost cerut imperativ oamenilor sa stea acasa.
In Marea Britanie, unde vantul a suflat cu 170 de kilometri la ora, compania British Airways a anulat 130 de zboruri interne, majoritatea cu plecare de pe aeroportul din Heathrow. Trenurile care fac legaturi interne sunt in continuare suspendate sau oprite pe traseu.
Trenurile de mare viteza Eurostar, care leaga Londra de Paris si Bruxelles, anulate ieri din cauza vremii, au pornit la drum abia dimineata. S-a reluat circulatia si in portul Dover, unde vasele fusesera retinute la mal in tot cursul zilei precedente.
La Paris au fost anulate 20 de zboruri externe, iar in Elvetia 100 de decolari de pe aeroporturile din Zurich, Bale si Geneva au fost suspendate.
Ucraina reia transporturile de petrol conducta Drujba
Ucraina reia transporturile de petrol rusesc catre Europa prin conducta Drujba. Fluxul de titei prin oleoductul Drujba catre Europa a fost intrerupt in cursul noptii trecute dupa ce furtuna a lovit o statie de pompare din vestul Ucrainei. Intreruperea a afectat alimentarea pe traseul conductei, care transporta titei din orasul Brody din vestul Ucrainei catre granita tarii cu Slovacia si Ungaria.
Cititi mai multe despre starea drumurilor si a retelelor de electricitate din tara, afectate de vant, in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Luminita MOROIANU, redactor Departament Social:
"In urma furtunii, cea mai afectata a fost alimentarea cu energie electrica. Cert este ca, pana acum, nici o persoana nu a fost ranita, iar autoritatile par sa fi intervenit prompt".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 195  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-24
 17:35 
Tariceanu il demite pe Bodu, iar Basescu scoate documentele ALRO  2007-01-19
6 comentarii
 15:01 
Americanii adopta politica pe internet  2007-01-19
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01215 sec.