Ziua Logo
  Nr. 3835 de luni, 22 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Insulta si calomnia inapoi in Codul Penal
 22 ianuarie, 16:52 
La nici douazeci de zile de la integrarea in UE, o decizie a Curtii Constitutionale bulverseaza sistemul judiciar si incalca acordurile cu institutiile europene privind reforma justitiei. Calomnia si insulta ar putea fi reintroduse in Codul Penal si asta intr-un timp destul de scurt, in urma deciziei Curtii Constitutionale de neconstitutionalitate a abrogarii articolelor care le incriminau pe cele doua, relateaza Realitatea Tv. Deciziile Curtii Constitutionale sunt definitive si obligatorii, dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, adica saptamana viitoare. Decizia Curtii Constitutionale, prin care calomnia si insulta sunt considerate fapte penale, in rand cu jaful si omorul, pot sa trimita, din nou, ziaristii la inchisoare. Ce se poate face? Iorgovan sustine ca "nu exista cale de atac la deciziile Curtii Constitutionale". Raman, oare, instantele europene singura solutie?
Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata intr-un proces, in care se cerea sa se constate ca renuntarea la articolele din Codul Penal ce incriminau calomnia si insulta contravine Constitutiei. Articolele 205, 206 si 207 din Codul Penal au fost abrogate printr-o lege din 2006, la insistentele indelungate ale ziaristilor, societatii civile si, nu in ultimul rand, ale Uniunii Europene. In vechiul Cod Penal, calomnia si insulta erau pedepsite cu inchisoarea. Prin scoaterea lor din Codul Penal, pedepsele se dadeau doar conform Codului Civil, adica amenda sau munca in folosul societatii.
Detalii despre aceasta masura considerata pro-europeana si buna,
http://www.ziua.ro/display.php?dataa2006-06-07&ida201105
Iorgovan: Nu exista cale de atac la deciziile Curtii Constitutionale, se revine la vechiul Cod Penal
Senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat, astazi, ca "nu exista cale de atac" la deciziile Curtii Constitutionale, iar textele din vechiul Cod Penal, declarate neconstitutionale, isi inceteaza efectele in 45 de zile, iar pe durata acestui termen, dispozitiile in cauza sunt suspendate de drept.
Antonie Iorgovan a insistat ca deciziile Curtii Constitutionale "nu pot fi atacate", potrivit articolului 147 din Constitutie, iar dupa publicarea in Monitorul Oficial, acestea devin "general obligatorii si au putere numai pentru viitor".
In opinia acestuia, Parlamentul are obligatia "sa slefuiasca" legislatia, iar Codul Penal care este in vigoare sa fie pus de acord cu decizia Curtii Constitutionale, adica sa se reintroduca cele doua dispozitii, privind insulta si calomnia.
"Asta inseamna ca, pentru tara care se cheama Romania, institutia care se cheama Curtea Constitutionala, a ajuns la concluzia ca este in afara sistemului constitutional o asemenea solutie, de dezincriminare a insultei si calomniei", a precizat Iorgovan.
El a mai spus ca "este important de urmarit" care sunt argumentele pe care Curtea Constitutionala le va aduce, in justificarea deciziei privind neconstitutionalitatea abrogarii articolelor privind insulta si calomnia. El a mentionat, ca, totusi, "are mai putina importanta" motivarea Curtii Constitutionale, ci "mai importanta este decizia in sine".
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
"Parlamentul si Guvernul pot initia in termen de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Deciziei 62/2007 a Curtii Constitutionale un act normativ care sa alinieze articolele de Cod Penal cu prevederile neconstitutionale care vor fi enumerate in motivarea Deciziei. Daca nu, articolele 205, 206 si 207 Cod Penal vor reintra in vigoare".
CITITI PE LARG IN EDITIA DE MIINE!
 Afisari: 240  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-22
 16:50 
PD nu vrea sa plece de la guvernare, PNL vrea Alianta pana in 2008 iar PSD viseaza la suspendare
 16:13 
Testele pentru recuperarea permiselor, mai usoare si la obiect
 Top afisari / comentarii 
 De la sotie de miliardar, la florareasa (5964 afisari)
 Marirea si decaderea unui presedinte (4036 afisari)
 Macovei, dupa Bodu (3429 afisari)
 Capusa si jigodia (3068 afisari)
 China starneste "Razboiul Stelelor" (2798 afisari)
 Insulta si calomnia inapoi in Codul Penal (240 afisari)
 Testele pentru recuperarea permiselor, mai usoare si la obiect (159 afisari)
 PD nu vrea sa plece de la guvernare, PNL vrea Alianta pana in 2008 iar PSD viseaza la suspendare (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00766 sec.