Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
O echipa de medici new-yorkezi pregateste efectuarea primului transplant de uter din Statele Unite
Primul transplant de uter, de la proiect la realitate
 17 ianuarie, 15:44 
Transplantul de uter ar putea permite femeilor cu probleme ale uterului, si chiar acelora care au suferit interventii de extirpare a acestuia, sa ramana insarcinate si sa aduca pe lume un copil. Procedura presupune prelevarea respectivului organ de la un pacient decedat, titreaza bbc.co.uk.
Prima tentativa de transplantare a unui uter s-a realizat in 2000, in Arabia Saudita. In acel caz a fost vorba de un organ provenit de la un donator aflat in viata. Din pacate insa, transplantul a fost respins de noul organism dupa trei luni de la interventia chirurgicala.
Un eventual succes al echipei new-yorkeze ar putea intari sperantele a milioane de femei din intreaga lume, care doresc sa devina mame, dar care, din nefericire, au ramas fara uter in urma unor boli, cum ar fi cancerul uterin.
In ultimele sase luni, medicii americani au efectuat o serie complexa de teste. In urma rezultatelor acestora, s-a confirmat posibilitatea prelevarii uterelor de la pacientele decedate, utilizand proceduri similare cu prelevarea rinichilor, a inimii sau a ficatului pentru transplant.
Uterul, extirpat dupa nastere
Embrionul propriu al pacientei, recoltat si congelat anterior tratamentului, va fi transferat in uterul transplantat al acesteia, pemitandu-se in acest fel dezvoltarea unei sarcini.
Dupa nastere, uterul ar fi inlaturat prin interventie chirurgicala cezariana, pentru a se elimina riscul respingerii de tesut.
"Medicina de transplant s-a imbunatatit suficient de mult in ultima vreme pentru a ne permite sa avem in vedere transplanturi de la organisme fara viata. Din acest motiv se pot realiza transplanturi de fata, maini si alte parti ale corpului", a afirmat doctorul Giuseppe Del Priore, conducatorul prezentului proiect.
Exista voci din lumea medicala care vad o astfel de operatie ca una cu un grad foarte ridicat de risc. Cu toate acestea, chirurgii direct implicati in proiect sunt de parere ca riscurile unei astfel de interventii chirurgicale sunt minime, si ca un numar mare de femei cu probleme de fertilitate vor avea posibilitatea sa-si vada implinit visul de a naste un copil.
De altfel, sute de femei s-au interesat deja la Spitalul Dowtown din New York despre aceasta metoda de transplant. In jur de 50 dintre ele se afla sub observatia medicilor din aceasta unitate medicala, cu toate ca nu a fost fixata inca o data exacta pentru efectuarea unei prime astfel de proceduri.
REACTII LA CALD
Roxana MESNITA, redactor sef ZIUA USA:
" Este o sansa data femeilor care nu pot avea copii. Nu inteleg insa de ce medicii au invedere extragerea uterului transplantat, dupa nasterea copilului, din moment ce, timp de noua luni, organul este tolerat de organismul mamei. "
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-20
 17:04 
DIICOT ne prosteste in fata  2007-01-17
1 comentariu
 15:45 
Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!''  2007-01-17
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00687 sec.