Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Consiliului Judetean Brasov vrea cu orice pret castelul Bran
 16 ianuarie, 16:36 
Castelul Bran
Consiliul Judetean (CJ) Brasov a decis constituirea unei comisii de analiza care sa evalueze oportunitatea achizitionarii Castelului Bran de la mostenitorul acestuia de drept, Dominic de Habsburg. La incheierea sedintei de astazi, majoritatea membrilor s-a declarat de acord cu achizitionarea castelului, dar au cerut lamuriri suplimentare referitor la pretul de cumparare si modul de exploatare a obiectivului si a planului de investitii propus de proprietari. Primele concluzii ale activitatii acestei comisii vor fi comunicate public in cel mult doua luni.
Membrii Consiliului Judetean Brasov au fost convocati astazi pentru a decide daca institutia va cumpara sau nu Castelul Bran. In timpul sedintei insa, consilierii PD au propus infiintarea unei comisii de analiza a acestei tranzactii. "S-a stabilit o comisie in care sunt reprezentate toate fortele politice, comisie care urmeaza sa lucreze de saptamana viitoare si care va studia posibilitatea de a prelua acest castel, in cazul in care aceasta este oportuna", a declarat Marian Rasaliu, vicepresedintele CJ.
Presedintele forului legislativ brasovean, liberalul Aristotel Cancescu, a explicat ca a primit o oferta de vanzarea a Castelului Bran din partea actualilor proprietari, mostenitorii principesei Ileana de Habsburg, pentru suma de 60 de milioane de euro, suma esalonata pe o perioada de mai multi ani. Cancescu a explicat etapele in care se va desfasura tranzactia. Astfel, se pare ca banca isi va primi banii de la o alta firma, si nu de la CJ Brasov. In faza urmatoare, consiliul va incheia un contract de leasing cu banca. Detaliile tranzactiei vor fi negociate, in numele consiliului judetean, de comisia special desemnata.
"Suma n-a avut nici un accept al nostru, am zis ca suntem de acord cu achizitionarea castelului, impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor", a subliniat Cancescu.
Planul de afaceri propus de mostenitorii castelului, Casa de Habsburg, presupune un acord cu un operator turistic spaniol, E-cultura, "cel mai tare din domeniu", conform autoritatilor locale, care va efectua plata imprumutului contractat de CJ Brasov pentru achizitionarea castelului, catre o mare banca austriaca, intr-o perioada de 10 ani. Potrivit lui Cancescu, va fi constituita o societate la care E-cultura va fi actionar majoritar, dar la care va fi actionar si Consiliul Judetean Brasov.
CJ Brasov si Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), care detine si drept de preemptiune asupra domeniului, considera exagerat pretul cerut de mostenitori. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu a afirmat ca, la sfatul premierului Calin-Popescu Tariceanu, a avut doua intalniri cu ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, cu care a discutat posibilitatea ca MCC sa plateasca auditarea castelului, iar CJ evaluarea planului de afaceri propus de Casa de Habsburg.
"Acest castel e valoros, nu prin valoarea pietrelor din care e construit, ci prin acest mit creat pe marginea sa", a spus Cancescu. El a subliniat ca Branul este "principala atractie turistica" a judetului Brasov dar si a Romaniei, este obiectivul care atrage anual cei mai multi turisti.
Desi Cancescu considera Bran-ul "cel mai tare brand din Romania", specialistii in branding intervievati de NewsIn sunt insa de parere ca Branul nu este un brand si, in consecinta, nu poate fi evaluat financiar decat ca activ imobiliar. "Singurele valori de brand asociate cu Bran sunt provenite din transferul de imagine de la brandul Dracula", afirma acestia.
Istoricul Branului
Castelul Bran este unul din cele mai populare obiective turistice din Romania. Acesta a fost retrocedat Casei de Habsburg, in primavara lui 2006, dupa ce vreme de aproape 60 de ani s-a aflat in proprietatea statului roman. Castelul Bran nu este doar o simpla mosternire restituita: pentru romani, este un simbol istoric national, iar pentru multi straini, castelul vampirului Dracula.
Castelul Bran a fost construit la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre regii Ungariei, pe cheltuiala instaritilor negustori sasi din Brasov. Acestia doreau ca, astfel, sa fie aparati de atacurile turcesti. Urmasii negustorilor au rascumparat, mai tarziu, edificiul de la un principe cu probleme financiare. Branul devine proprietatea orasului Brasov.
In 1918, municipalitatea l-a donat familiei regale a Romaniei, in semn de recunostinta pentru infaptuirea Marii Uniri. Regina Maria s-a ocupat de amenajarea Castelului pe care l-a transformat intr-o resedinta de vara luxoasa, dotata cu toate facilitatile moderne. Regina a lasat Branul mostenire fiicei sale, principesa Ileana.
Constructia a fost confiscata, in 1948, de catre comunisti, care au transformat-o in muzeu. Principesa s-a refugiat in Statele Unite, unde a incetat din viata in 1991. Dupa moartea sa, drepturile asupra Branului au trecut asupra celor trei copii, reprezentati de fiul cel mare, Dominic de Habsburg.
Statul roman a acceptat sa le retrocedeze Castelul mostenitorilor in primavara anului 2006. La retrocedarea castelului, in urma cu aproape un an, statul a impus mostenitorilor principesei Ileana doua conditii: sa mentina timp de trei ani destinatia de muzeu si, in cazul vanzarii domeniului, prima oferta sa fie facuta Ministerului Culturii.
REACTII LA CALD
Dan Mircea CIPARIU, redactor Departament Investigatii:
"E interesant de urmarit cum isi apara interesele cei doi conducatori liberali implicati in dosarul vanzarii Castelului Bran. Doi liberali care reprezinta administrativ statul, central si local. Aristotel Cancescu, presedintele liberal al Consiliului Judetean Brasov, vrea sa cumpere la un pret de cateva ori umflat si sa-l forteze pe liberalul Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, sa renunte la dreptul de preemptiune. Adrian Iorgulescu vrea sa cumpere la un pret real, stabilit de o comisie de experti agreata de catre MCC si Dominic Habsburg. Dupa cum s-a mai vazut in istoria postdecembrista, nu conteaza partidul, nu conteaza interesul public, ci doar de unde se pot lua mai mult bani din afacerile cu statul. Dupa datele de acum, inclin sa cred ca "Banpirul" de la Bran va avea un succes la fel de controversat precum personajul lui Bram Stoker, Dracula."
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-17
 16:40 
Ping-pong cu legile sigurantei  2007-01-16
 16:34 
Glob de Aur pentru un film produs in Romania  2007-01-16
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.