Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Vizita regala la CNSAS
 15 ianuarie, 16:15 
Familia Regala (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Regele Mihai I a mers astazi, in jurul pranzului, la sediul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) pentru a-si vedea dosarul de urmarit. Initiativa suveranului Romaniei se constituie intr-o premiera pentru Casa Regala romaneasca, fiind intaia data cand un reprezentant al sau cere sa aiba acces la astfel de informatii. Majestatea Sa a fost insotit de membrii familiei regale -sotia sa, Regina Ana, de fiica si de ginerele sau, Principesa Margareta si Principele Radu. Constantin Ticu Dumitrescu, reprezentatul Colegiului, a declarat presei ca regele are dosar intocmit de fosta Siguranta a statului, dar ca majoritatea filelor in care se face referire la rege nu au intratin posesia CNSAS si ca, cel mai probabil, se afla la SRI. "Sunt putine (documente -n.red). Banuiesc ca sunt munti de dosare. Daca regele nu a fost urmarit, atunci cine?", a incheiat Dumitrescu.
Ticu Dumitrescu a precizat faptul ca cele doua dosare pe care Regele Mihai I le are la CNSAS sunt intocmite in anul 1948, restul fiind in posesia SRI. "Exista mii de pagini in care este mentionat monarhul, insa la CNSAS sunt doar cateva microfilme si jachete greu lizibile care constituie doua dosare de la Serviciul de Informatii Externe. In acestea se poate vedea cum a fost urmarit Regele Mihai I in strainatate. Printre informatorii din anturajul regelui, foarte prezent in dosare este numele de cod "Romeo". Acesta era, cel mai probabil, cineva din interiorul Palatului, care nu poate fi deconspirat decat la cererea expresa a regelui", a mai precizat Ticu Dumitrescu.
Dumitrescu a mai spus ca, daca Regele Mihai I o va cere, CNSAS va incerca sa afle identitatea reala a lui "Romeo", precum si a celorlalti delatori care au dat informatii despre Familia Regala.
Ticu Dumitrescu a adaugat ca regele va reveni la CNSAS cand se va intoarce din strainatate pentru ca a fost "captivat" de informatiile pe care le-a cititin dosare. Majestatea Sa a imputernicit-o pe Principesa Margareta sa studieze toate documentele care-l vizeaza.
"Majestatea Sa si-a manifestat dorinta de a reveni la CNSAS pentru a-si studia mai in amanunt dosarul, insa, avand in vedere ca va pleca in curand din Romania, o va imputernici pe Principesa Margareta sa aprofundeze in numele sau continutul inscrisurilor", a declarat Ticu Dumitrescu.
Regele a petrecut la CNSAS doar trei sferturi de ora, timp in care a vizitat institutia si a stat de vorba cu sefii de departamente si sectii.
"Majestatea Sa a fost vizibil emotionat sa revada intre acele coperte o serie de inscrisuri din presa vremii, care contineau si fotografii de la nunta sa, din 1948, cu Regina Ana. Dosarele contin si informatii despre intalnirile Regelui cu oameni politici, la resedinta sa de la Versoix (Elvetia) sau date din presa occidentala, dar si o serie de delatiuni ce-l vizau".
Vizita regelui provoaca discordie in fruntea CNSAS
Cazimir Ionescu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Cazimir Ionescu, membru al Colegiului, a declarat, citat de Rompres, ca sase membri ai forului de conducere al institutiei au asteptat, in van, timp de 90 de minute intr-una din salile cladirii, pentru a se intalni cu Regele. El a spus ca nu au fost informati oficial despre venirea Regelui, desi ar fi dorit sa se intalneasca cu Majestatea Sa.
Cazimir Ionescu a sustinut ca a avut loc o "intalnire privata" intre Ticu Dumitrescu si Regele Mihai I, la care a fost prezent si presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, acesta din urma fiind ''singurul agreat'' la discutii.
"Va rog sa retineti, aceasta a fost o vizita privata pe care Regele Mihai I si familia sa i-au facut-o lui Ticu Dumitrescu, nu o vizita oficiala a Familiei Regale la sediul CNSAS. Am asteptat aproape o ora in sala de Colegiu vizita suitei regale, insa acestia nu au discutat decat cu Ticu Dumitrescu si cu presedintele Secasiu. Noi, ceilalti, nici macar nu am fost anuntati oficial de vizita, am aflat din vorba-n vorba ca urmeaza ca Majestatea Sa sa vina aici. Scuzele astea cu lipsa scaunelor, a spatiului, sunt baliverne (...) Aceasta institutie refuza sa se institutionalizeze'', a incheiat, vizibil iritat, Cazimir Ionescu.
REACTII LA CALD
Margarita GEICA, redactor-sef adjunct:
"Eu mi-as dori sa fie facute publice documentele de dupa 1989 ale serviciilor secrete privitoare la Regele Mihai. Sa nu uitam ca, pentru Ion Iliescu, lunga vreme, Majestatea Sa a fost unul dintre <<inamicii publici numarul 1>>".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-17
 15:58 
Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe: Presedintele Basescu mi-a intins o cursa  2007-01-15
 15:50 
Fauna din Marea Neagra ar putea suferi modificari genetice din pricina incalzirii climaterice  2007-01-15
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00692 sec.