Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PNL in plin Congres Extraordinar
Tariceanu: "Orice persoana se va atinge de PNL va fi in razboi cu mine"
 12 ianuarie, 17:40 
Tariceanu este unicul candidat la presedintia PNL (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Agitatie mare astazi la Palatul Parlamentului, unde peste 1.500 de liberali, alaturi de o serie de invitati din strainatate, si-au dat intalnire in cadrul primei zile a Congresuluiui Extraordinar al partidului, consacrat alegerii conducerii acestei formatiuni politice si modificarii statutului. Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Calin Popescu Tariceanu, este singurul candidat pentru sefia partidului. Daca pentru postul de lider nu se poate vorbi de concurenta, in schimb, pentru cele 30 de locuri in viitorul Birou Politic Central al PNL, format din 15 vicepresedinti si tot atatia membri, au fost inregistrate peste 60 de candidaturi. "Orice persoana se va atinge de PNL va fi in razboi cu mine", a declarat Calin Popescu Tariceanu in discursul sau de bilant. "PNL pledeaza pentru mentinerea si consolidarea aliantei politice cu Partidul Democrat (PD) in urmatorii doi ani de mandat", a adaugat liderul PNL.
Graham Watson catre Tariceanu: "Veti fi premier inca multi ani de acum inainte"
Congresul PNL a inceput cu un discurs incendiar al lui Graham Watson, liderul grupului liberal democrat din Parlamentul European (PE), care l-a asigurat pe Tariceanu ca va fi premier nu numai anul urmator, asa cum el insusi afirmase zilele trecute in cadrul unui interviu, ci multi ani de acum inainte.
Watson a tinut sa adauge ca "este mult mai bine daca nu sunt prea multi Fluturi in jur si stiu ca aveti parteneri de coalitie democrati care au trecut, in mai putin de doi ani, de la socialisti la crestin-democrati si ca aveti oameni in Romania care trec usor de la un partid la altul", aluzie la plecarea din PNL a grupului Stolojan.
El a laudat realizarile Guvernului Tariceanu, subliniind ca Uniunea Europeana are nevoie de Romania pentru reforma Uniunii si pentru a face fata noilor provocari. "Sunt convins ca veti avea succes la alegerile pentru Parlamentul European", a adaugat Watson.
Liderul grupului liberal din PE a afirmat ca este nevoie de rabdare pentru a reforma un guvern si ca migratia politica constituie un act de neseriozitate sociala si politica.
Discursul seniorilor liberali
Seniorii Partidului National Liberal, Radu Campeanu, primul presedinte liberal post-decembrist, si Mircea Ionescu Quintus, liderul PNL in perioada 1993 - 2000, au facut un apel la unitatea liberalilor si au atras atentia ca se doreste distrugerea PNL. Cei doi i-au denuntat la unison, de la tribuna Congresului Extraordinar, pe acei "liberali de ocazie", care "pun acum umarul la disparitia PNL de pe scena politica".
"Pentru adaptarea Romaniei la valorile europene, Guvernul Tariceanu are nevoie de stabilitate si liniste politica, teme care nu sunt in interesul PNL, ci al tarii. Din pacate, exista un grupuscul de liberali de ocazie care incearca sa loveasca partidul de peste un an de zile cu insulte, amenintari si, de cele mai multe ori, cu critici nefondate. Uitandu-ma odata la ei, la o emisiune televizata, imi venea sa-i intreb: De cand sunteti voi liberali? Cred ca raspunsurile ar fi fost pentru ei cel putin dezonorante fata de ceea ce fac. De aceea, eu cred ca si astazi se doreste distrugerea PNL", a explicat Radu Campeanu.
"Nu mai sunt atat de sigur ca la viitorul congres vom mai fi impreuna. S-ar putea ca atunci sa fiu plecat la PLD, adica sa fiu Plecat la Dumnezeu", a spus, la randul sau, Mircea Ionescu-Quintus, starnind aplauzele celor prezenti in sala. El a afirmat ca cea mai mare dorinta a sa este sa vada PNL acolo unde ii este locul si a subliniat ca guvernarea liberala este cea mai performanta din ultimii 17 ani, condusa "cu pricepere si intelepciune de un premier liberal", in care apar zilnic "roadele aplicarii corecte ale principilor liberale ce au dus la insanatosirea tarii si la revenirea ei in familia europeana".
Discursul lui Tariceanu
Guvernarea PNL: Obiective asumate, obiective atinse
Obiectivele asumate la preluarea sefiei Guvernului au fost atinse. In raportul de activitate prezentat in fata colegilor liberali, primul-ministru a aratat ca cele doua succese majore ale PNL sunt cei doi ani de guvernare si aderarea la Uniunea Europeana.
"In primii doi ani de mandat, ca premier liberal al Romaniei, una dintre preocuparile mele capitale a fost sa le ofer romanilor nu numai instrumentele necesare pentru a trai decent, ci, mai ales, instrumentele pentru a fructifica oportunitatile si avantajele aderarii tarii la Uniunea Europeana. Consider ca am atins acest obiectiv", a spus Tariceanu.
Dupa cum a subliniat premierul, principalele realizari, dupa doi ani de mandat, constau in consolidarea statului de drept si a democratiei, reducerea nivelului coruptiei, redefinirea rolului statului prin restrangerea interventiei sale in economie si intarirea functiilor acestuia de garant al legalitatii, prin introducerea cotei unice de impozitare si reglementarea activitatilor pe diferite piete, precum si garantarea si dezvoltarea proprietatii private si restituirea proprietatilor abuziv confiscate de regimul comunist.
"Va garantez ca voi apara interesele PNL si orice persoana care se va atinge de PNL va fi in razboi cu mine", a mai afirmat Tariceanu.
El a spus ca nu va schimba "nici o virgula" din principiile de baza ale doctrinei liberale si ca partidul nu se va subordona politic nici unui alt partid din Romania.
PNL pledeaza pentru mentinerea si consolidarea Aliantei DA
Partidul National Liberal pledeaza pentru mentinerea si consolidarea aliantei politice cu Partidul Democrat in urmatorii doi ani de mandat, a aratat Tariceanu, in raportul sau de activitate, prezentat delegatilor la congres.
Liderul liberalilor a afirmat ca "tensiunile" dintre PNL si PD "nu conteaza", atat timp cat nu genereaza haos politic si nu impiedica realizarea obiectivelor de guvernare. In acest sens, Tariceanu a spus ca cea mai importanta realizare a Aliantei PNL-PD a fost ca a reusit sa puna in practica cea mai mare parte a Programului de Guvernare cu care s-a prezentat in fata electoratului si ca a respectat promisiunea de aderare la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
"Deci, exista datele necesare pentru a asigura un start reusit al Romaniei in Uniunea Europeana si pentru a realiza toti pasii Programului liberal de Guvernare", a conchis premierul.
Fostii membri ai PNL denunta "manevre de culise"
Congresul PNL aflat in plina desfasurarea va avea rezultate ''stabilite prin manevre de culise'', se arata intr-un comunicat emis de fostul deputat exclus de liberali si care a aderat la Partidului Liberal Democrat, Cristian Boureanu, citat de Rompres.
''Totul a fost negociat la sange in acest Congres, care nu lasa nimic in voia democratiei. Aranjamentele au durat pana in ultimul moment, pe tacute, intr-un stil demn mai degraba de Cosa Nostra decat de un partid care se revendica a fi liberal (...) Alegerile din PNL nu reprezinta decat ''o operatie estetica, prin care lui Calin Popescu-Tariceanu i se croieste un obraz de presedinte legitim al PNL'', a mai adaugat Boureanu.
Afirmatiile lui Boureanu vin ca reactie la acuzatiile lansate in discursul sau de catre Calin Popescu Tariceanu, care a sustinut astazi despre gruparea platformistilor ca ''a incercat sa impuna o dictatura a minoritatii in PNL, adica sa ucida democratia interna''.
Functiile in PNL
Primul vot dat de liberali va fi pentru modificarea Statutului partidului. Incepand de astazi, votul in PNL va fi uninominal, iar doua dintre organismele de conducere, Biroul Permanent Central si Comitetul Executiv, vor fi comasate in Biroul Politic.
De asemenea, de astazi dispar si incompatibilitatile intre functiile de conducere la nivel local si central, permitand astfel liderilor din provincie sa candideze pentru functiile nationale.
Pentru patru dintre posturile de vicepresedinti cu atributii specifice exista cate un singur candidat. Crin Antonescu ar putea reveni in forul de conducere pe un post cheie de vicepresedinte politic, adica relatia cu partidele, dar si cu seful statului. Radu Stroe, ministru in Cabinetul Tariceanu, se va ocupa de relatiile institutionale si administratia publica, iar Teodor Melescanu ar urma sa se ocupe de relatiile internationale
Pentru trei dintre posturile de vicepresedinte, competitia va fi destul de dura. Ludovic Orban a fost primul care s-a inscris pentru postul care se va ocupa de comunicare, lucru care l-ar fi nemultumit pe presedintele Tariceanu.
Potrivit NewsIn, acesta l-ar fi convins pe Bogdan Olteanu sa candideze pe acelasi post, pe motiv ca Orban ar fi incontrolabil. La afaceri europene, sunt alti doi candidati, Mihai Razvan Ungureanu si Adrian Cioroianu, iar la relatiile cu societatea civila se vor intrece Norica Nicolai si Adrian Iorgulescu.
Ludovic Orban, absent de la Congres
Ludovic Orban nu nu a fost prezent de dimineata la sedinta Congresului Extraordinar. Presedintele PNL Bucuresti le-a transmis liberalilor ca are treaba la Primarie si ca va sosi la Congres abia in cursul dupa-amiezii, conform Antena3.
Cititi mai multe in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Razvan GHEORGHE, redactor Departament Politica Interna:
"Daca in ceea ce-l priveste pe liderul care va imparti dreptatea in PNL in urmatorii doi ani nu exista nici o enigma, miza Congresului Extraordinar al PNL a fost una interna -anume acapararea functiilor de vicepresedinti. Meciul Bogdan Olteanu -Ludovic Orban s-a facut simtit, Orban necatadicsind sa se prezinte la congresul partidului din care face parte. De altfel, Tariceanu ofera apropiatilor sai functii cheie, Congresul PNL reprezentand in acest sens un eveniment extraordinar de previzibil, cu miza doar pentru liberali".
Margarita GEICA, redactor sef adjunct:
"Lasand de-o-parte mizele Congresului PNL, pe mine m-a fermecat discursul lui Watson. De mult nu am mai auzit o astfel de cuvantare. Mesajul a fost perfect ambalat. Direct, fara bombastica. Pasaje din Psalmi, citate din Churchill si Mark Twain, totul presarat cu umor si fina ironie. Mi-ar placea ca si politicienii romani sa se "molipseasca" de un astfel de discurs."
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Mafalda romanilor Watson se cheama !   de Alcor
Graham Watson catre Tariceanu: "Veti fi premier inca multi ani de acum inainte"   de Bismark
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-17
 17:37 
Atac concertat la Tariceanu  2007-01-12
2 comentarii
 15:54 
Johnny Depp in rolul lui Litvinenko?  2007-01-12
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.