Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Taxele percepute la Vama Giurgiu vor fi eliminate
 10 ianuarie, 15:35 
Foto: Lucian Curelariu - ZIUA foto
ULTIMA ORA:
Aceasta este decizia luata de Guvern, in urma sedintei de astazi, care s-a incheiat in urma cu mai putin de o ora. In plus, prefectii vor ataca in contencios administrativ toate hotararile Consiliilor locale prin care sunt introduse taxe ecologice si de salubrizare pentru autovehiculele care tranziteaza frontiera de stat, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu.
Problema taxelor de la Vama Giurgiu a ajuns pe masa Executivului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, astazi, la inceputul sedintei de Guvern, ca problema taxelor de la Vama Giurgiu sa fie introdusa pe ordinea de zi a sedintei. Tariceanu a declarat ca va sustine eliminarea taxelor de la Vama Giurgiu pentru ca Uniunea Europeana presupune libertate si granite deschise, nu controale si taxe. Aceeasi problema este dezbatuta la aceasta ora si la Giurgiu, in cadrul intrunirii Consiliului Local. Scandalul vamal s-a extins catre Nadlac, unde, in cursul noptii trecute, sute de soferi de TIR au blocat timp de jumatate de ora drumul care duce spre punctul de trecere a frontierei, revoltati ca trebuie sa plateasca taxa de ecologizare. Si aici, primarul a decis suspendarea temporara a acestei taxe.
Ministrii Cabinetului Tariceanu au discutat in sedinta de Guvern si despre neintelegerile care au aparut in punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria.
"Nu este o problema care sa tina in special de Guvern, ci de autoritatile locale. Dar, sigur ca nu putem ramane nepasatori la ceea ce se intampla. Mi se pare absolut firesc ca ,odata cu intrarea in UE, regulile europene sa se aplice si la granita dintre Romania si Bulgaria", le-a transmis seful Executivului membrilor Cabinetului sau.
Tariceanu a precizat ca trebuie sa se aiba in vedere faptul ca Romania si Bulgaria nu sunt in spatiul Schengen si trecerea granitei nu este, din acest motiv, la fel de simpla ca in alte state ale UE, insa trebuie gasita o modalitate pentru ca trecerea granitei sa nu mai reprezinte un obstacol.
"Trebuie sa tinem cont ca nu suntem tari Schengen si, din acest punct de vedere, trecerea nu este atat de simpla ca in tarile din zona Schengen, unde nu este nici un fel de control, dar trebuie in acest context si in cadrul legislativ european sa gasim modalitatile pentru ca granita sa nu mai reprezinte nici un obstacol de trecere si nici un prilej pentru introducerea unor taxe care sunt de interes local, dar contrare spiritului european", a mai spus Tariceanu, citat de NewsIn.
Primul ministru a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, ca primarul din Giurgiu, secretarul general al Guvernului si secretarii de stat din Ministerul de Interne si din Ministerul Integrarii i-au prezentat o propunere pentru rezolvarea situatiei de la Giurgiu, iar aceasta va fi discutata in sedinta de Guvern.
Aceeasi problema este dezbatuta de Consiliul Local Giurgiu, oras din care a pornit intregul scandal al taxelor. Problemele privind plata taxelor de la Giurgiu s-au extins catre Nadlac, unde, in cursul noptii trecute, aproximativ 300 de soferi de TIR au blocat timp de jumatate de ora drumul care duce spre punctul de trecere a frontierei, revoltati ca trebuie sa plateasca taxa de ecologizare. Primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, a decis sa suspende temporar aceasta taxa. Taxa de salubrizare se plateste catre primaria Nadlac de catre soferii de tir de aproape un an. Este vorba de 20 de lei la intrarea in oras dinspre Arad si 28 de lei la intrarea dinspre vama maghiara, conform Antena3.
Declansarea conflictului de la Vama Giurgiu
Protestele din Vama Giurgiu au izbucnit, in mod spontan, la sfarsitul saptamanii trecute. Daca la inceput soferii au refuzat sa plateasca doar taxa de tranzit, ei au ajuns sa refuze sa o achite si pe cea de ecologizare, sustinand ca se platesc prea multe dari la stat "de la intrarea pana la iesirea din tara" si nu mai vor sa achite inca o taxa "pentru doua sute de metri, ca vrea un primar", conform NewsIn.
Astfel, traficul in vama a fost blocat de peste 80 de tiruri, ai caror conducatori au intrat si pe benzile de circulatie rezervate autoturismelor, astfel incat nici acestea nu au mai putut trece granita.
Pentru a trece granita dinspre Romania spre Bulgaria, prin Vama Giurgiu, un camionagiu trebuie sa plateasca aproximativ 200 de lei, in functie de gabaritul camionului si al incarcaturii. Pentru soferii de autoturisme taxa este de 45 de lei la o singura trecere prin vama, respectiv 90 de lei pentru a tranzita dus-intors punctul de trecere a frontierei Giurgiu.
Ziarul ZIUA a dezvaluit in premiera, in septembrie anul trecut, "baza legala" a sistemului mafiot din Vama Giurgiu.
Cititi mai multe despre acest subiect in ZIUA, accesand: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-01-08&id=213792
REACTII LA CALD
Corina SCARLAT, redactor Departament Social:
"Era de asteptat sa se ia o decizie in acest sens, pentru ca Romania trebuie sa respecte legislatia europeana in materie de taxe si impozite. Ramane de vazut ce decizie vor lua zilele urmatoare instantele de judecata"
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-17
 16:01 
Independenta energetica in vizorul Comisiei Europene  2007-01-10
2 comentarii
 15:14 
Ion Dinca-te-leaga, fostul lider comunist, a murit  2007-01-10
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00819 sec.