Ziua Logo
  Nr. 3830 de marti, 16 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ion Dinca-te-leaga, fostul lider comunist, a murit
 10 ianuarie, 15:14 
Ion DINCA
Ion Dinca, fostul prim-viceprim-ministru in Guvernul Constantin Dascalescu, ultimul guvern comunist din Romania, a decedat aseara, la varsta de 79 de ani, in locuinta sa din Bucuresti, in urma unui accident vascular, relateaza Realitatea Tv. Poreclit "Teleaga" sau "Dinca-te-leaga" din cauza asprimii sale, generalul a fost unul dintre cei patru demnitari ai regimului comunist (Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Emil Bobu si Manea Manescu) care au fost arestati, judecati la inceputul lui 1990, si condamnati pe viata, dar eliberati la scurta vreme dupa aceea.
Pe scena politicii comuniste, Ion Dinca s-a "afirmat" in cadrul Directiei Politice a Armatei.
Timp de trei ani, intre 1976 si 1979, a ocupat functia de primar al Capitalei. Dupa decembrie 1989, a fost judecat alaturi de alti demnitari ai regimului Ceausescu - Tudor Postelnicu, Emil Bobu si Manea Manescu. A fost condamnat, acuzat pentru subminarea economiei nationale, fiind inchis cinci ani si 3 luni la penitenciarul Jilava, desi ultima pronuntare a instantei in cazul sau fusese de 15 ani inchisoare si 7 ani interzicerea drepturilor. Dupa eliberarea din Penitenciar, din motive medicale, Ion Dinca a lucrat la o firma de electronice care apartine ginerelui sau, Nicolae Badea, actionar si presedinte al Consiliului Actionarilor al clubului Dinamo Bucuresti.
Conform Raportului cu privire la regimul comunist din Romania, prezentat la sfarsitul anului trecut de catre presedintele Traian Basescu, in fata Parlamentului, Ion Dinca, alaturi de Gheorghe Radulescu, Grigore Preoteasa, Manea Manescu, Ion Ionita, Constantin Dascalescu, Ilie Verdet, Elena Ceausescu, Dumitru Popescu, Ion Iliescu, Stefan Barlea, a fost incadrat la categoria "demnitari vinovati de impunerea si perpetuarea unui sistem bazat pe crima si faradelege".
Dinca va fi inmormantat vineri, la Cimitirul Ghencea Militari.
Intr-un interviu acordat ZIUA in februarie 2006, Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, povestea despre intalnirea cu Ion Dinca, numind-o una dintre cele mai grele incercari la care a fost supus: "In 1987, Ion Dinca, cunoscut prin rolul lui de atunci ca trimis al lui Ceausescu, a venit sa darame Patriarhia. Aceasta a fost cea mai grea incercare." Intrebat despre cum a reusit sa salveze Patriarhia, Patriarul povesteste: " Toate se petreceau cu mare inspaimantare, asa cum s-a incercat si cu Patriarhia. Dinca a povestit, din inchisoare, cum a fost cu biserica. Si spune corect, ca m-am opus, ca am invocat fel de fel de motive. (...) Nici eu nu stiu cum am facut. N-as mai putea repeta cele patru ore de stat de vorba cu el atunci, si cu amenintari, dar si cu argumentele mele ca nu se poate. El imi cerea un consimtamant, iar eu spuneam <<este imposibil, domnule Dinca. Sustin pana in ultima clipa, orice s-ar intampla cu mine, ca nu pot sa le spun credinciosilor ca eu am consimtit>>. Iar el imi zicea: <<Cum sa fac, ca ei (Ceausestii - n.r.) nu sunt obisnuiti cu asemenea raspunsuri>>.(...) Si i-am zis: <<Atunci gasiti dvs. o cale si, daca vreti, impreuna cu ei, veniti sa vedeti inauntru Patriarhia>>. A luat telefonul si se repezea la telefon la cineva, dar auzeam ca nu era nici un ecou in telefon, vorbea singur, ca sa vad eu. Atunci i-am zis <<veniti cu doamna>> sa vedeti ca este imposibil de mutat tot ce e aici si ca noi nu ne miscam din loc.(...)."
Cititi interviul pe larg accesand:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-02-07&id=193223
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, seful Departamentului Politica Interna
"Decesul lui a survenit la o luna dupa ce presedintele Basescu a condamnat comunismul. Ion Dinca a fost un personaj de trista amintire, dar, despre morti numai de bine si Dumnezeu sa-l ierte".
A.Gh.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-01-16
 16:01 
Independenta energetica in vizorul Comisiei Europene  2007-01-10
2 comentarii
 15:35 
Taxele percepute la Vama Giurgiu vor fi eliminate  2007-01-10
 Top afisari / comentarii 
 Suveica avocatilor (4962 afisari)
 Orgiile magnatilor rusi in Alpi (3919 afisari)
 Harta noii Romanii (3512 afisari)
 Elena Udrea, intre Coana Joitica si "Cabinetul Doi" (3353 afisari)
 Miscari bizare la Phenian (3131 afisari)
 Ping-pong cu legile sigurantei (160 afisari)
 Glob de Aur pentru un film produs in Romania (63 afisari)
 Consiliului Judetean Brasov vrea cu orice pret castelul Bran (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00801 sec.